28.04.2024, meniny má
17. apríla 2023

Chcete vidieť niečo zaujímavé, stráviť čas vonku a zároveň nemusieť ďaleko cestovať? Nahliadnite do Múzejnej záhrady na vynovenú zbierku tehál

Chcete vidieť niečo zaujímavé, stráviť čas vonku a zároveň nemusieť ďaleko cestovať? Nahliadnite do Múzejnej záhrady na vynovenú zbierku tehál
Zdroje: seredsity.sk/Mestské múzeum Sereď
reklama

Pokiaľ sa často prechádzate po meste a máte radi históriu, navštívte Múzejnú záhradu, ktorá je pokračovaním múzejných expozícií na nádvorí múzea. Nachádza sa tu napríklad exteriérová expozícia zaniknutého stredovekého kostola zo 14. storočia, ktorý sa viaže k vzniku mesta Sereď.

Prezentovaný je jeden z viacerých oporných pilierov svätyne kostola, ktorý bol odborne zakonzervovaný. Vedľa sa nachádza novoveká farská studňa s hladinou vody v hĺbke 6,5 m. V záhrade sú tiež vystavené rôzne zaujímavé kamenné artefakty.

Z domu zavraždeného páru do zaujímavej zbierky tehál

Súčasťou vonkajšej expozície záhrady múzea je aj súkromná zbierka unikátnych a vzácnych tehál. Ako pre Seredské novinky vysvetlil zberateľ Dušan Irsák, ktorý do múzea zapožičal svoju zbierku:

„Zberateľstvom tehál sa zaoberám 30 rokov. Tak ako si iní z dovolenky radi nosia suveníry, ja si prinášam tehličky. Získal som kúsky napríklad zo Škótska, Slovinska či Rakúska. Teším sa aj kúskom zo seredského Zberného dvora na Cukrovarskej ulici, kde som častým návštevníkom.“

reklama
Súkromná zbierka p. Irsáka, ktorá sa nachádza v Múzejnej záhrade, sa postupne rozrastala. Dnes obsahuje 100 originálnych kusov tehál, z ktorých najstaršia pochádza až zo stredoveku a vytvorili ju iba technikou využitia prstov.
tehál

Zdroj: Seredské novinky

„Zaujímavosťou sú aj renesančné tehly s odtlačkami zvieracích labiek,“ vysvetlila pre Seredské novinky vedúca múzea Mária Diková. Dodala tiež, že návštevníci medzi tehlami nájdu exponáty zo 17. – 19. storočia zo šľachtických i mestských tehelní, niektoré aj s erbmi miest – Viedeň, Bratislava, Trnava, Nitra, Svätý Jur, Šaľa, Šamorín, ale i rôzne zo začiatku 20. storočia – Hlohovec, Trnava, Nitra, Šoporňa a iné.

Tento mesiac sa spomínaná súkromná zbierka rozšírila o nové kusy. Pribudli štyri kusy tehál, ktoré pochádzajú z nedávno zbúraného domu zavraždeného investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači.

Návštevníci si všetky vystavené tehly zo zbierky môžu pozrieť vo verejne prístupnej Múzejnej záhrade, ktorá sa nachádza za budovou Fándlyho fary – Mestského múzea Sereď. Vstup do záhrady je bezplatný a navštíviť ju môžete:

  • utorok – sobota: 09.00 – 17.00 hod. (v období október – apríl),
  • utorok – sobota: 10.00 – 18.00 hod. (v období máj – september).

Zdroj: Mestské múzeum Sereď

Zdroj: Mestské múzeum Sereď

Zdroj: Mestské múzeum Sereď

Zdroj: Seredské novinky

Zdroj: Mestské múzeum Sereď

Zdroj: Mestské múzeum Sereď

Zdroje: seredskenovinky.sk, Mestské múzeum Sereď
Zdieľať na Facebooku