28.04.2024, meniny má
27. apríla 2023

Viete, ako sa správať na cyklochodníku? Chodci naň nepatria, treba dodržiavať rozostupy a byť ohľaduplný voči ostatným cyklistom

Viete, ako sa správať na cyklochodníku? Chodci naň nepatria, treba dodržiavať rozostupy a byť ohľaduplný voči ostatným cyklistom
Zdroje: megaubytovanie.sk/seredsity.sk
reklama

Počasie nám jasne zavelilo, že konečne prišlo to obdobie, kedy začneme v prírode tráviť viac času ako doteraz. Mnohí z nás sa vydajú na prechádzky, prevetrať zaprášené korčule alebo bicykel.

A kde možno lepšie načerpať energiu po zime pri týchto aktivitách ako napríklad pri Váhu na obľúbenej cyklotrase, ktorá je súčasťou Serede? Viete ale, aké tu platia pravidlá?

Chodci verzus cyklisti

Krásne slnečné počasie vytiahlo nielen mnoho Seredčanov na nám najbližší úsek Vážskej cyklomagistrály. Viacerí si výstavbu cyklochodníka aj jeho realizáciu pochvaľujú.

Úsek Sereď – Horný Čepeň – Šúrovce sa stal naozaj veľmi obľúbeným a denne tu možno stretnúť mnoho cyklistov, korčuliarov aj skupinky len tak na prechádzke.

reklama

Treba si ale uvedomiť, že v prvom rade ide o cyklochodník, teda miesto určené pre cyklistov. Keďže ho v nie malej miere využívajú aj chodci, začalo prichádzať k nezhodám a konfliktom medzi nimi a cyklistami.

Okrem konfliktov však môže dôjsť aj k stretu cyklista – chodec. Kolízie v takomto prípade môžu okrem škrabancov skončiť aj vážnejším zranením.

„Treba si uvedomiť, že ten cyklista ide rýchlosťou 10 – 15 kilometrov za hodinu, ako ktorý. A v prípade zrážky cyklistu s chodcom dochádza tiež k ťažkým závažným zraneniam,“ priblížil v rozhovore pre noviny.sk Peter Lang, preventista OR PZ SNV.

Komu má slúžiť cyklochodník?

Vo všeobecnosti platí, že chodci na cyklochodníku a cyklisti na chodníku si navzájom nielen zavadzajú, ale aj porušujú zákon. Chodcov môže pohyb po cyklochodníku vyjsť celkom draho. V niektorých prípadoch ich to môže stáť aj 30 eur.

„Je určená cyklistom, korčuliarom, kolobežkárom. Proste tým, ktorí využívajú počas športovej činnosti nejaké kolieska. Môže ísť po nej aj chodec, ktorý tlačí bicykel. Cyklista, aj keď ide pešo vedľa bicykla. Iným osobám je vstup na cyklistickú cestičku zakázaný,“ dodal ďalej Lang.

cyklochodník

Zdroj: Seredsity.sk

Pokiaľ ste na cyklochodníku s dieťaťom, ubezpečte sa, že má na sebe potrebné ochranné prvky – predovšetkým prilbu. Pri strete rýchlejšieho cyklistu a dieťaťa môže prísť aj k vážnym poraneniam hlavy, v najhoršom prípade aj k smrti.

Na cyklotrasách a iných miestach vyhradených pre cyklistov netreba zabúdať na bezpečnosť. Tu taktiež existujú pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať.

Jazdite vpravo, obiehajte len vtedy, keď je to bezpečné, ukazujte rukou, keď chcete odbočiť, udržujte vhodnú rýchlosť a rozostupy a správajte sa ohľaduplne voči ostatným cyklistom.

Zdroje: noviny.sk, teraz.sk
Zdieľať na Facebooku