Prvý jarný deň máme ešte len pred sebou a teplé dni sa ešte striedajú s tými chladnejšími. Dni sa však už predlžujú, obloha je jasná modrá, slnko dobíja energiou prírodu aj ľudí, rastie nová tráva, kvitnú prvé kvety, počuť štebot vtákov. Naše mesto ožíva a ľudia si vychutnávajú častejšie slnečné lúče aj prebudenú prírodu.
Príroda v sebe ukrýva aj mnohé jedlé klenoty, ktoré nám pomôžu reštartovať naše telo po zimnom období a vedia o tom svoje aj zvieratá. Keď sa medveď prebúdza zo zimného spánku, hovorí sa, že prvá rastlina, po ktorej siahne, je práve medvedí cesnak. Aj vďaka tejto legende si zaslúžila prívlastok medvedí.
Sezóna medvedieho cesnaku práve prebieha. Rásť začína skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca a trvá až do konca mája. Po odkvete stonky lístky zhnijú a stávajú sa súčasťou pôdy. Predtým, ako si zodpovieme najčastejšie otázky týkajúce sa medvedieho cesnaku, pripomenie si hlavný dôvod, prečo je tak milovaný. Je to pre jeho zázračné liečivé účinky, ktoré v sebe ukrýva:
Obvykle sa vyskytuje v listnatých a lužných lesoch. My však máme pre vás aj pár tipov, kde ho hľadať v okolí nášho mesta. Ak nechcete odbiehať ďalej od Serede, určite sa prejdite do lesa v Campingu. V okolí mesta ho nájdete v dubovom lese Dubník, ktorý sa nachádza v obci Vinohrady nad Váhom, alebo v lese pri Hoteli Relax Inn v Šoporni. Taktiež ho môžete nájsť v lesoch v okolí vodnej nádrže Kráľová (Kaskády), a tiež pri Váhu v Poronde. Pozor si však dávajte na chránené oblasti.
Pritiahne vás svojou cesnakovou vôňou, ktorá sa šíri po celom lese a jeho veľké zelené listy pripomínajúce koberec sa húfne rozpestierajú na veľkých lesných plochách. Sústreďte sa na mladé menšie lístky, veľké nadobúdajú horkastú chuť. Medvedí cesnak si môžete pomýliť s listami mladej konvalinky, ktoré sú jedovaté, a tak sa v tomto prípade spoľahnite na svoj čuch, ktorý vám pomôže s identifikáciou cesnakovej vône.
Ak viete, že ho budete v najbližších dňoch konzumovať, najideálnejším riešením je uskladniť ho v chladničke. Takto v ňom zanecháte všetky potrebné vitamíny a živiny, kvôli ktorým ste tento prírodný zázrak zbierali. Dajte si pozor na igelitové vrecúška, najlepšie bude, ak ho zabalíte do kuchynskej utierky alebo pleteného vrecúška. Chcete si ho uchovať aj na neskôr, keď už nebude v lese dostupný? Jeho živiny a vitamíny zachováte tým, že ho zamrazíte. Taktiež je výborným riešením urobiť si z neho pesto či tinktúru. Môžete ho tiež vysušiť a použiť ako prísadu do jedál.
1. Medvedie buchtičky
My sme sa po návšteve lesa pustili ihneď do prípravy týchto delikátnych buchtičiek z kysnutého cesta, ktoré nám poslúžili nielen ako chuťovka, ale aj ako desiata či príloha k šošovicovej polievke. Recept je jednoduchý a určite si ich zamilujete aj vy.
Na cesto potrebujeme:
Z cukru, štipky soli, mlieka a droždia si pripravíme kvások. Neskôr zmiešame ďalšie suroviny a cesto necháme vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na štyri časti.
Plnka:
Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a osušíme. Všetky ingrediencie na plnku spolu premiešame a rozdelené časti cesta si jednotlivo rozvaľkáme. Cesto potrieme zmesou a zvinieme do rolády. Je už len na vás, ako si cesto pokrájate, my sme volili malé trojuholníky. Plech vystelieme papierom na pečenie, buchtičky potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 170 °C zhruba 20 min (závisí to však od rúry). Po upečení sme buchtičky ešte ponatierali zmesou z oleja, cesnaku a soli pre zvýraznenie chuti. Hotovo! Dobrú chuť!
Medvedí cesnak je najlepšie konzumovať v surovom stave, napríklad si ho dať na natretý chlebík alebo si z neho urobiť rovno nátierku. Záleží na vašej fantázii. A keďže sa jej medze nekladú, ukážeme vám, ako si z neho vyrobiť maslo, ktoré môžete využiť kdekoľvek. A navyše je jeho príprava úplne jednoduchá.
Budeme potrebovať:
Cesnak dôkladne umyjeme, osušíme, maslo necháme zmäknúť a všetky ingrediencie spolu vymiešame v mixéri. Hmotu vystelieme na celofán, vďaka čomu sa dá výborne tvarovať.
Ak sme vás inšpirovali, zdieľajte tento článok.