17.09.2019, meniny má

Kam za medvedím cesnakom v Seredi a v okolí? Vyskúšajte tieto skvelé recepty s jarnou bylinkou

29. marca 2019
reklama

Jar je už v plnom prúde, hoci sa ešte stále striedajú teplé dni s tými chladnejšími. Dni trvajú dlhšie, obloha je jasná modrá, slnko dobíja energiou prírodu aj ľudí, rastie nová tráva, kvitnú prvé kvety, počuť štebot vtákov. Naše mesto ožíva a ľudia si vychutnávajú častejšie slnečné lúče aj prebudenú prírodu.

Príroda v sebe ukrýva aj mnohé jedlé klenoty, ktoré nám pomôžu reštartovať naše telo po zimnom období a vedia o tom svoje aj zvieratá. Keď sa medveď prebúdza zo zimného spánku, hovorí sa, že prvá rastlina, po ktorej siahne, je práve medvedí cesnak. Aj vďaka tejto legende si zaslúžila prívlastok medvedí.

Autor: Fany Ambrózyová

Sezóna medvedieho cesnaku práve prebieha. Rásť začína skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca a trvá až do konca mája. Po odkvete stonky lístky zhnijú a stávajú sa súčasťou pôdy. Predtým ako si zodpovieme najčastejšie otázky týkajúce sa medvedieho cesnaku, pripomenie si hlavný dôvod, prečo je tak milovaný. Je to pre jeho zázračné liečivé účinky, ktoré v sebe ukrýva:

  • má detoxikačnú schopnosť a posilňuje imunitu
  • pomáha pri žalúdočných problémoch
  • pomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
  • je hotovým zázrakom na krčové žily
  • lieči bolesť hlavy
  • využíva sa aj pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest
  • silná korenistá chuť cesnaku dokáže z tela vyplaviť parazity
  • má antibiotický, antiseptický a antibakteriálny účinok
  • lieči nespavosť

Autor: Fany Ambrózyová

Medvedí cesnak nájdete aj v Seredi a v okolí

Obvykle sa vyskytuje v listnatých a lužných lesoch. My však máme pre vás aj pár tipov, kde ho hľadať v okolí nášho mesta. Ak nechcete odbiehať ďalej od Serede, určite sa prejdite do lesa v Campingu. V okolí mesta ho nájdete v dubovom lese Dubník, ktorý sa nachádza v obci Vinohrady nad Váhom, alebo v lese pri Hoteli Relax Inn v Šoporni. Taktiež ho môžete nájsť v lesoch v okolí vodnej nádrže Kráľová (Kaskády), a tiež pri Váhu v Poronde. Pozor si však dávajte na chránené oblasti.

Ako rozpoznáte medvedí cesnak a ako ho správne uskladňovať?

Pritiahne vás svojou cesnakovou vôňou, ktorá sa šíri po celom lese a jeho veľké zelené listy pripomínajúce koberec sa húfne rozpestierajú na veľkých lesných plochách. Sústreďte sa na mladé menšie lístky, veľké nadobúdajú horkastú chuť. Medvedí cesnak si môžete pomýliť s listami mladej konvalinky, ktoré sú jedovaté, a tak sa v tomto prípade spoľahnite na svoj čuch, ktorý vám pomôže s identifikáciou cesnakovej vône.

Ak viete, že ho budete v najbližších dňoch konzumovať, najideálnejším riešením je uskladniť ho v chladničke. Takto v ňom zanecháte všetky potrebné vitamíny a živiny, kvôli ktorým ste tento prírodný zázrak zbierali. Dajte si pozor na igelitové vrecúška, najlepšie bude, ak ho zabalíte do kuchynskej utierky alebo pleteného vrecúška. Chcete si ho uchovať aj na neskôr, keď už nebude v lese dostupný? Jeho živiny a vitamíny zachováte tým, že ho zamrazíte. Taktiež je výborným riešením urobiť si z neho pesto či tinktúru. Môžete ho tiež vysušiť a použiť ako prísadu do jedál.

Autor: Fany Ambrózyová

Vyskúšajte dva skvelé recepty s medvedím cesnakom

1. Medvedie buchtičky 

My sme sa po návšteve lesa pustili ihneď do prípravy týchto delikátnych buchtičiek z kysnutého cesta, ktoré nám poslúžili nielen ako chuťovka, ale aj ako desiata či príloha k šošovicovej polievke. Recept je jednoduchý a určite si ich zamilujete aj vy.

Autor: Fany Ambrózyová

Na cesto potrebujeme:

  • 1 kg hladkej múky
  • 2 dcl oleja
  • 1 droždie
  • 0,5 l mlieka
  • 1 KL cukru
  • soľ

Z cukru, štipky soli, mlieka a droždia si pripravíme kvások. Neskôr zmiešame ďalšie suroviny a cesto necháme vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na štyri časti.

Plnka:

  • medvedí cesnak
  • 1 Hera
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 2 – 3 PL vegety
  • soľ
  • 2 žĺtky (na potretie)

Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a osušíme. Všetky ingrediencie na plnku spolu premiešame a rozdelené časti cesta si jednotlivo rozvaľkáme. Cesto potrieme zmesou a zvinieme do rolády. Je už len na vás, ako si cesto pokrájate, my sme volili malé trojuholníky. Plech vystelieme papierom na pečenie, buchtičky potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 170 °C zhruba 20 min (závisí to však od rúry). Po upečení sme buchtičky ešte ponatierali zmesou z oleja, cesnaku a soli pre zvýraznenie chuti. Hotovo! Dobrú chuť!

2. Medvedie maslo

Medvedí cesnak je najlepšie konzumovať v surovom stave, napríklad si ho dať na natretý chlebík alebo si z neho urobiť rovno pomazánku. Záleží na vašej fantázii. A keďže sa jej medze nekladú, ukážeme vám, ako si z neho vyrobiť maslo, ktoré môžete využiť kdekoľvek. A navyše je jeho príprava úplne jednoduchá.

Autor: Fany Ambrózyová

Budeme potrebovať:

  • 125 g masla
  • 1 – 2 hrste medvedieho cesnaku
  • soľ podľa chuti

Cesnak dôkladne umyjeme, osušíme, maslo necháme zmäknúť a všetky ingrediencie spolu vymiešame v mixéri. Hmotu vystelieme na celofán, vďaka čomu sa dá výborne tvarovať.

Autor: Fany Ambrózyová

Ak sme vás inšpirovali, zdieľajte tento článok.

Zdroje: medvedicesnak.sk
Zdieľať na Facebooku

Pridaj komentár