Asi neexistuje Seredčan, ktorý by nepoznal vinárstvo Hubert J.E.. A minimálne raz v živote každý z nás prechádzal okolo jeho budovy na Vinárskej ulici.
Hubert je v Seredi už dlhé desaťročia a od svojho príchodu si drží prvenstvo vo výrobe šumivého vína nielen u nás v meste, ale aj na celom Slovensku. „Šampanské“ tejto značky je súčasťou našich životov od detstva – rodinné oslavy, Vianoce, Nový rok, narodeniny či meniny, športové úspechy, otvorenie nových prevádzok… Pri každej z týchto príležitostí nemohol chýbať slávnostný prípitok so šumivým vínom značky Hubert.
Tentoraz sme si pre vás pripravili kvíz venovaný práve tomuto vinárstvu. Overte si, čo všetko o seredskom poklade viete. Tušíte napríklad, odkedy má Hubert svoj domov v Seredi? Alebo aké mená sa skrývajú za iniciálmi J.E.? Otestujte sa a zistite, ako dobre poznáte históriu tohto legendárneho vinárstva.
Johann sa cestou domov z ťaženia proti Rusku neplánovane zastavil v Bratislave, vtedajšom Prešporku. Menšie zranenie ho prinútilo ísť k lekárovi, kde sa zamiloval do mladej a krásnej ošetrovateľky Paulíny, kvôli ktorej sa už domov nevrátil. Johann, milovník šampanského sa na Slovensku usadil a začal s výrobou šampanského z miestnych vín.
Dnešná spoločnosť Hubert J.E. vznikla v roku 1825 so sídlom na Radlinského ulici v Bratislave. Vtedy sa samozrejme nevolala po J.E. Hubertovi. Bolo to skôr vinárstvo na výrobu šampanského, ktoré však k dokonalosti priviedla rodina Hubertovcov.
Prvými zakladateľmi vinárstva však boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Vtedy ale táto spoločnosť niesla iný názov. Prvým členom rodiny Hubertovcov, ktorý sa v roku 1875 objavuje ako spolumajiteľ továrne, je Franz Hubert, mladší brat Johanna Evangelistu Huberta. V roku 1877 rodina Hubertovcov odkupuje továreň a celú firmu od Johanna Fischera a prepisuje ju na J.E. Huberta. V tomto období sa na etiketách fliaš objavuje aj cisárom udelený erb rodiny Hubertovcov.
Johann Evangelist Hubert zomiera v roku 1882 ako 33-ročný na ťažkú chorobu, teda len päť rokov potom, ako sa stal riaditeľom spoločnosti.
Spoločnosť po Johannovej smrti prevzala jeho oddaná a milovaná manželka. Tá vďaka svojej usilovnosti dokázala spoločnosť zveľaďovať v každom smere.
Urobila tak z dôvodu, aby bola bližšie k vinárskym oblastiam. Sereď je na výrobu šumivého vína ako stvorená. Susedí totiž až s troma slovenskými vinohradníckymi oblasťami – Malokarpatskou, Nitrianskou a Juhoslovenskou.
Rakúsky arcivojvoda a cisár, český a uhorský kráľ predniesol tento výrok, keď prvýkrát ochutnal produkt spoločnosti Hubert J.E. v roku 1896 na výročnej výstave vín v Budapešti.
Francúzsky výraz pre suché šumivé víno. Podľa predpisov EÚ o šumivých vínach sa takto môže označovať víno s obsahom zvyškového cukru do 12 g / liter.
Sabráž je špeciálna technika otvárania fľaše sektu, pri ktorej dôjde k useknutiu konca hrdla fľaše šabľou. Tento neobvyklý spôsob dotvára slávnostnú atmosféru. Sabráž pochádza z Francúzska, z čias napoleonských vojen, keď sa nedočkaví vojaci nezdržiavali riadnym otváraním šampanského, ale oslavy víťazstiev sprevádzalo jednoduché otvorenie fľaše šabľou. Aby ste však dosiahli požadovaný efekt, treba dodržať správny postup.
Označuje vôňu vína. Buket môže byť primárny – hroznový, fermentačný, sekundárny – ležiacky a terciárny – fľašový. Niekedy sa buket zamieňa s arómou, ktorá sa používa pre vôňu hrozna. Nie vždy sa však tieto výrazy aj vo vinárskej komunite používajú správne, preto arómu a buket možno pokladať za synonymá.