25.03.2019, meniny má

Máme v Seredi milovníkov steakov? Bistro Rambus organizuje unikátnu akciu Steak week plnú najlepších kúskov mäsa

13. marca 2019

Ste milovníkom šťavnatých steakov a nemáte ešte žiadne plány na budúci týždeň? Tak v tom prípade si zapíšte do kalendára, že v dňoch 21. – 23. 3. 2019, t. j. od štvrtka do soboty, sa bude konať ďalšia z jedinečných akcií bistra Rambus.

Tentokrát si chalani z Rambus tímu pre vás pripravili ďalšiu unikátnu akciu plnú dobrého jedla s názvom STEAK WEEK. Počas neho budete môcť ochutnať steaky z rôznych krajín sveta ako Rakúsko, Švajčiarsko či USA ugrilované v najvyššej kvalite. Nebudú chýbať ani zaujímavé kombinácie omáčok a príloh, ktoré chuť dokonale podčiarknú. Ak ste vegetarián, nesmúťte, nezabudli ani na vás s chutnou vegetariánskou špecialitou.

V našom článku (5 dôvodov, prečo by ste mali navštíviť bistro Rambus) sme už písali o tejto najlepšej gastro prevádzke v Seredi, a ak ste ho ešte nečítali, nájdete ho tu. Práve bistro Rambus prinieslo do nášho mesta trend streetfoodu.

Okrem rôznorodých jedál z bohatého jedálneho lístka, ktoré si môžete vychutnať v prostredí urban štýlu doplneného betónovými a drevenými prvkami, pre vás pravidelne organizujú zaujímavé gastro akcie s rôznymi témami. Napríklad ešte v januári ste mali možnosť ochutnať na akcii Burger fest ich domáce burgre. Vlani vám pripravili počas Duck & Hunting days divinové a kačacie špeciality v modernom streetfoodovom a gurmánskom štýle či grilované ryby a morské plody na Sea food feste s Marekom Mrázom.

A teraz niečo o samotných steakoch

Priaznivci steakov ich vyhľadávajú práve pre ich typickú mäsitú a šťavnatú chuť docielenú polosurovým stavom, zatiaľ čo iným sa pri pomyslení na nedostatočne spracované mäso obracia žalúdok. Mnohí taktiež pokrčia nosom, ak pri zarezaní do mäsa na tanier vytečie červená tekutina v domnení, že sa jedná o krv. V skutočnosti je to zmes vody a proteínu myoglobínu. Myoglobín zásobuje svalové bunky zvieraťa kyslíkom. Čím viac boli svaly namáhané, tým viac bude tekutina pigmentovaná.

Pri steakoch je veľmi dôležitý stupeň prepečenia, od ktorého sa odvíja farba a chuť. Ak v tom máte zmätok, pokojne vám to vysvetlíme

Blue rare/very rare

To znamená, že steak sa z každej strany opečie zhruba 30 sekúnd a výsledkom je, že je navonok veľmi jemne prepečený, no vnútri ostáva krvavý.

Rare

Príprava rare steaku trvá približne 1,5 minúty z každej strany pri teplote 52°C. Jemne opečený steak má však stále dominantné červené vnútro.

Zdroj: Pexels

Medium rare

Ide o strednú úroveň. Tá sa dosiahne opečením v priebehu 2,5 minúty z každej strany pri teplote 55°C. Mäso je vo vnútri ružové, šťavnaté a postupne prechádza do hnedej až tmavohnedej farby. Pravdepodobne ide o najžiadanejší stupeň prepečenia.

Medium

Doba prípravy trvá 3 minúty z každej strany pri teplote 58 – 60°C. Stred mäsa je mierne prepečený, stále ružový a šťavnatý, zbytok úplne prepečený.

Medium well

V tomto prípade je už mäso celé prepečené, no vnútri je ešte malý náznak ružovej farby. Teplota stredu je 65°C, z každej strany sa pečie asi 4 minúty. Milovníci steakov sa tomuto stupňu už vyhýbajú.

Well done

Tento stupeň prípravy sa už neodporúča. Mäso sa pripravuje 5 minút z každej strany pri teplote 71°C, a tým sa úplne prepečie, vysuší a v ústach pripomína žuvačku.

Facebookový event a súťaž

Organizátori budú veľmi radi, ak im vašu účasť potvrdíte na oficiálnej FB udalosti, ktorú nájdete na tomto odkaze. Navyše máme pre vás pripravenú súťaž. Tá sa spustí už túto nedeľu 17. marca 2019 na FB profile Seredsity.sk v poobednajších hodinách. Bude sa hrať o večeru pre dvoch počas steak weeku v dátumoch 21. – 23. 3. 2019. 

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním

Zdroje: Bistrorambus.sk, Blue-bear.sk, wikipédia.sk
Zdieľať na Facebooku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.