Prvé decembrové týždne sa v mnohých rodinách niesli v duchu vianočných príprav. Ich neodmysliteľnou súčasťou je príprava pečených dobrôt. I dnes sa v mnohých rodinách pečú medovníky už v období Mikuláša a nádherne rozvoňajú celú domácnosť. Potom prichádza na rad ďalšie suché pečivo a nakoniec rôzne rezy či tradičné kysnuté recepty.
Do Vianoc nám ostáva zopár dní, takže na pečenie ostáva ešte čas. Oprašujeme pre vás klasické recepty na sviatočné pečivo a pridávame zopár zaujímavých inšpirácií. Pripravte si chutné, jednoduché a extra voňavé pečivo, ktoré vydrží a zvládnete ho pripraviť aj s deťmi.
Pri medovníkoch je dôležité nielen dobre spracované cesto, ale hlavne spôsob pečenia a skladovania, čo mnoho ľudí podceňuje. Medovníky netreba piecť dlho, pretože potom ostanú tvrdé. Skladovanie je tiež veľmi dôležité. Treba ich dať do uzatvárateľnej nádoby a skladovať pri izbovej teplote. Do dózy môžete vložiť krajec chleba alebo kúsok jabĺčka.
Recept:
Postup: Do menšieho hrnca si dáme med a maslo a na miernom ohni zahrievame až do rozpustenia. V miske vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, perníkové korenie a tekutú zmes (maslo s medom). Nakoniec primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme cez noc stáť v izbovej teplote. Cesto si vyvaľkáme na cca 4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Vykrojené medovníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 8 min. pri teplote 160 stupňov.
Jemné maslové kysnuté cesto obohatené o poriadnu dávku sušeného a kandizovaného ovocia, to je takzvaná vianočná štóla. Pochádza z Nemecka, patrí medzi tie dezerty, bez ktorých si Vianoce ani nevieme predstaviť. A čo vy, zvyknete piecť vianočnú štólu?
Recept na kvások:
Kvások: Do misky si dáme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie. Pridáme cukor a premiešame. Poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 20 – 30 minút).
Cesto: Hrozienka a brusnice si zalejeme rumom a necháme odležať. Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor, soľ, mletú škoricu, muškátový oriešok, posekané orechy, pomarančovú a citrónovú kandizovanú kôru, kandizované ovocie podľa chuti, scedené hrozienka a brusnice. Všetko spolu dobre premiešame.
Potom pridáme vajíčko, mlieko, kvások, roztopené maslo, med a rum. Vypracujeme cesto. Hotové cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto jemne rozvaľkáme a následne preložíme na polovicu (môžeme nechať aj v tvare knedle – nemusíme vaľkať). Dáme na plech a necháme ešte cca 30 minút kysnúť.
Pripravenú štólu pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 60 minút. Upečenú (ešte teplú) štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Tieto krehké popraskané sušienky učarovali mnohým ľuďom, s čokoládou sú chuťovo úžasné. Chuťou pripomínajú kakaové venčeky, ale domáce crinkles sú omnoho lepšie.
Recept:
Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou a necháme troška vychladnúť. Vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista a pridáme rozpustenú čokoládu (nie horúcu). Vymiešame do hladka a pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, štipkou soli a vanilkovou esenciou.
Vytvarujeme cesto (je lepivé) a dáme do chladničky na 3 hod. alebo na celú noc. Pripravíme si dva taniere, do jedného dáme kryštálový a do druhého práškový cukor. Tvarujeme malé guľky vo veľkosti vlašského orecha (môžu byť aj menšie).
Obaľujeme najskôr v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ale nie na tesno, lebo ešte narastú. Dáme piecť pri 170 stupňoch približne 10 minút. Vrch sušienok je chrumkavý a mal by popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne, vtedy sú správne upečené. Z tejto dávky cesta vyjde približne 35 kusov.
Tradičný taliansky koláč – kráľovná medzi múčnikmi. Dá sa povedať, že je to niečo medzi bábovkou a biskupským chlebíčkom. Ťažko to porovnať, je to iné, určite je to nezabudnuteľná chuť. Skúste, posúďte sami.
Recept na kvások:
Recept cesto:
Postup: Spravíme si kvások a necháme ho odstáť 10 – 15 minút. Med si rozpustíme v teplom mlieku. Múku dáme do misy, vmiešame hrozienka, sušené ovocie, kôru, soľ. Keď nemáte radi kandizované ovocie, stačia aj hrozienka a brusnice. Pridáme kvások, dva žĺtky, medové mlieko a urobíme z toho cesto. Necháme kysnúť min. 1 hodinu. Potom vytlačíme varechou vzduch tak, že jemne cesto postláčame, asi tak 6-krát. Prikryjeme ešte na 10 minút.
Pridáme maslo, dva žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor a muškátový riešok. Vymiešame. Po bokoch formy dajte papier na pečenie. Forma musí byť hlboká tak 15 cm a papier musí nad ňou prečnievať aspoň 8 cm. Do takto pripravenej formy dáme opatrne varechou cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť viac ako 1 hodinu.
Potrieme vyšľahaným vajíčkom s 1 PL mliekom + 1 čl vanilkového cukru, ktorý sme si odložili. Nožom urovíme na vrchu kríž. Pred vložením do rúry je potrebné rúru zopárkrát vystriekať vodou. Dáme piecť 8 minút na 200 stupňov a 38 – 45 minút na 180 stupňov. Vychladiť by sa mala opačne otočená. Vraví sa, že najlepšia je po odstátí.
Recept:
Postup: Do misy si preosejeme múku a práškový cukor. Následne pridáme vanilkový cukor, mleté orechy, maslo nakrájané na kocky a vaječné žĺtky. Rukami vypracujeme cesto. Pripravené cesto dáme na hodinu do chladničky odležať. Z cesta oddeľujeme kúsky, z ktorých následne tvarujeme „rožky“. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Upečené rožky nakoniec obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.