02.05.2024, meniny má
27. októbra 2021

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ocenil cukrovar v Seredi za inovácie a zodpovedný prístup v boji s klimatickou zmenou

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ocenil cukrovar v Seredi za inovácie a zodpovedný prístup v boji s klimatickou zmenou
Zdroj: teraz.sk/ Youtube Doubles production
reklama

Cukrovarníctvo je podľa slov ministra Vlčana jedna z mála fungujúcich vertikál na Slovensku. Minister ocenil vedenie cukrovaru v Seredi za zodpovedné reagovanie na požiadavky vyplývajúce z boja s klimatickou zmenou a investície do inovácií. Informácie uviedol portál teraz.sk.

Podpora pestovateľov cukrovej repy

Podpora pestovateľov cukrovej repy sa v nasledujúcom programovacom období spoločnej poľnohospodárskej politiky zvýši z terajších 12 miliónov eur ročne na 13,2 milióna eur. Umožní to zvýšiť hektárovú podporu z 577 na 597 euro a zväčší sa aj podporená výmera plodiny z 21 500 na 22 000 hektárov, ako aj jej celková alokácia. Avizoval to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) počas uvedenia novej plynovej kotolne v cukrovare v Seredi.

 „Je pre nás dôležité zachovať pestovanie cukrovej repy a výrobu cukru, aby sme sa pre budúce roky vyhli jeho dovážaniu. Podpora je naša investícia do budúcnosti, do zachovania cien pre spotrebiteľov. Spolu s našimi poľnohospodármi a potravinármi sme vo Vízii rozvoja slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva do roku 2035 vyhodnotili, že v našich klimatických podmienkach je to perspektívne a strategické odvetvie,“ uviedol Vlčan.

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček doplnil, že úplná sebestačnosť vo výrobe, bezpečná potravina a zdravá krajina v mieste jej produkcie sú mimoriadne benefity slovenského cukru.

reklama

Zdroj: Seredské novinky/M. Tomčányi

Nová ekologická plynová kotolňa

Vedenie cukrovaru a zástupci skupiny Agrana, ktorej je seredská akciová spoločnosť Slovenské cukrovary súčasťou, spolu s ministrom a hosťami z poľnohospodárskej a potravinárskej správy a mesta prestrihli pásku na novej ekologickej plynovej kotolni. Jej výstavba sa v cukrovare začala pred viac ako rokom, celkové náklady predstavujú 6,7 milióna eur.

Kotolňa je rozhodujúca pre ďalšiu efektívnu výrobu cukru ako zdroj pary, ktorá je základnou energiou pri spracovaní cukrovej repy a výrobe cukru. Ukončí využívanie hnedého uhlia na tento účel. 

„Agrana sa zaviazala k CO2 neutrálnej produkcii a vytvorila akčný plán s ambicióznymi, ale realistickými míľnikmi. Preto budeme investovať do konkrétnych projektov na úsporu emisií CO2 spôsobených našou výrobou, aby sme ich do roku 2040 znížili na čistú nulu. Nový plynový kotol v Seredi je cennou súčasťou našej stratégie dekarbonizácie na dosiahnutie našich emisných cieľov,“ doplnil hlavný technický riaditeľ skupiny Norbert Harringer.

Zdroj: Seredské novinky/M. Tomčányi

Agrana prijala podľa jeho vyjadrenia rozhodnutie postaviť novú kotolňu iba na zemný plyn a bioplyn. Pôvodný zdroj tepla mal účinnosť kotolne 72 percent, nový má 95 percent. Prevádzkou budú znížené vypúšťané emisie CO2 o minimálne 50 percent. Umiestnením kotolne priamo v areáli cukrovaru budú eliminované aj straty energie pri doprave pary do výrobného závodu, keďže pôvodný zdroj v Niklovej Hute bol od cukrovaru vzdialený 1,2 kilometra. Generálnym dodávateľom diela bol víťaz výberového konania, spoločnosť PPA Controll, ktorá splnila požiadavku investora, aby ponúkané riešenia boli v súlade s najnovšími dostupnými technológiami.

Ocenenie cukrovaru

Minister Vlčan tiež ocenil vedenie cukrovaru v Seredi za zodpovedné reagovanie na požiadavky vyplývajúce z boja s klimatickou zmenou a investície do inovácií. „Iba neustálym inovovaním a modernizáciou podniky ako tento, ktorý vyrába cukor výlučne z domácej suroviny, dokážu čeliť globálnym klimatickým výzvam. Na ministerstve sme pripravení poskytnúť im maximálnu podporu,“ dodal minister.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: teraz.sk, aktuality.sk
Zdieľať na Facebooku