Pozoruhodný život a príbeh pedagóga, podnikateľa a ekonomického diplomata Štefana Kassaya je akoby vytrhnutý z filmu. Z vyučeného sústružníka sa stal jeden z najvýznamnejších podnikateľov na Slovensku, ktorý vo svojej profesijnej kariére nezostal len pri jednom odbore.
Pre Seredčanov bude známy najmä ako spoluvlastník I.D.C. Holdingu a obľúbených Pečivární, ktoré sú svojimi tradičnými slovenskými sladkosťami vychýrené aj ďaleko vo svete.
Narodil sa 11. júla roku 1941 v meste Miškovec na severovýchode Maďarska. V roku 1958 sa vyučil za sústružníka v Závodoch ťažkého strojárstva v Považskej Bystrici. Ako obrábač kovov následne pracoval v Opravovniach poľnohospodárskych strojov v Košiciach.
Po dokončení maturity získal titul inžiniera na Technickej univerzite v Košiciach. Jeho pozornosť sa následne presunula celkom iným smerom, keďže v štúdiu pokračoval na Fakulte žurnalistiky Karlovej univerzity v Prahe, kde v roku 1976 získal titul PhDr.
Jeho zapálenie pre štúdium a vedu je naozaj obdivuhodné. Vo svojich 69 rokoch získal v roku 2010 čestný titul doctor honoris causa na svojej alma mater v Košiciach. Množstvo titulov pred, ale aj za menom sa nevidia len tak často, veď posúďte sami – Dr. h.c. mult. prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc.
Zdroj: kassay.eu
História najväčšieho slovenského producenta cukroviniek a trvanlivého pečiva I.D.C Holding, a.s. sa začala písať v roku 1992, kedy ju Kassay založil spolu so svojím spoločníkom Pavlom Jakubcom. V tom istom roku sa stal aj spoluvlastníkom spoločnosti Pečivárne Sereď a o rok neskôr, tiež na základe úspešného projektu, aj spoluvlastníkom spoločnosti Figaro Trnava.
Spoločnosť I.D.C. Holding si dáva záležať na tradičnej receptúre a najmodernejších zariadeniach, ktorých výsledkom sú obľúbené kvalitné výrobky. Medzi najznámejšie sladkosti, ktorým neodolá žiaden Slovák, patria bezpochyby Horalky, Tatranky, Mila, Mäta, Lina, Kávenky či Kakaové rezy.
Zdroj: seredsity.sk
Na chutné výrobky značky Sedita je bezpochyby pyšný každý Seredčan. Slovenské pečivárne vznikli v roku 1953 ako národný podnik, predtým ako boli v roku 1992 sprivatizované I.D.C. Holdingom. Pokiaľ máte chuť na chvíľku nostalgie, v našom predchádzajúcom článku nájdete unikátny historický prierez obľúbených seredských cukroviniek.
„Priniesol mi to život. Dlhú dobu ma zaujímal výrobný proces Horaliek alebo iných sladkostí. Dlhodobo som sa zaoberal teóriou riadenia, v tomto smere som sa vlastne vzdelával v inžinierskom štúdiu a ďalej v kandidátskej a doktorskej dizertačnej práci. Sladkosti neboli to, čo ma fascinovalo, bola to ich výroba,“ povedal pre Startitup.sk.
Prevádzkareň Figaro Trnava sídli v historickej budove, avšak jej výrobné prostredie a procesy prešli komplexnou obnovou. Medzi ich najobľúbenejšie výrobky patria určite mentolové karamely Snehulky. Ďalej celý rad funkčných cukríkov pod značkou Verbena, želé cukríky a banánky máčané v horkej čokoláde. Najtradičnejšie sú roksové lízanky, ktoré pre svoj spôsob výroby a umeleckú hodnotu nemajú vo svete konkurenciu.
Zdroj: dobrenoviny.sk
Štefanovi Kassayovi sa rovnako, ako aj po minulé roky podarilo dostať do rebríčka prestížneho magazínu Forbes – 32 najbohatších ľudí Slovenska 2020. Ide o encyklopédiu najúspešnejších, a teda najbohatších biznismenov v Slovenskej republike. So svojím majetkom v hodnote 130 miliónov eur obsadil 24. priečku.
V spoločnosti I.D.C. Holding má 50-percentný podiel. Druhá polovica patrí jeho spoločníkovi Pavlovi Jakubcovi, spolu s ktorým pracoval v československej pobočke britskej poradenskej firmy Central European Development ešte predtým, než založili najväčšiu výrobňu cukroviniek na Slovensku.
Dopyt po ich výrobkoch neustále rastie aj v susedných krajiná, ako Česko, Maďarsko či Poľsko. Podľa Forbes profesor Kassay už dlhšie nepôsobí vo výkonných štruktúrach spoločnosti, ale je predsedom dozornej rady.
Zdroj: idcholding.com
Ako píše Startitup, celý týždeň Štefana Kassaya je rozdelený na polhodinové segmenty, z ktorých každý má priradenú farbu podľa typu činnosti, podobne ako sa označujú na rozvrhu vyučovacie hodiny.
Profesor Kassay vydal mnoho publikácií, ktoré sledujú prepojenie vedy a praxe a zároveň presadzuje, že „poctivosť a morálka v podnikaní prinášajú konkurenčnú výhodu“. Pre svoje manažérske schopnosti, ktoré spája s pozíciou vedca, patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenského priemyslu.
„Mojím životným krédom je symbióza vedy a praxe. Všetko, o čom teoreticky uvažujem, musí mať aplikačný výstup. Som presvedčený o tom, že zmyslom vedy je rozširovať poznanie a napomáhať praxi.“
Zdroj: kassaybooks.com