27.04.2024, meniny má
27. novembra 2020

ROZHOVOR: Tinka Karmažín je nasledovanejšou Seredčankou na internete. Jej zdravé recepty si obľúbilo celé Slovensko

ROZHOVOR: Tinka Karmažín je nasledovanejšou Seredčankou na internete. Jej zdravé recepty si obľúbilo celé Slovensko
Zdroj: FB Tinkine recepty/nasezdravie.sk
reklama

Rodinné recepty Seredčanky Tinky Karmažínovej si už stihli zamilovať všetci gurmáni. Patrí tiež k najsledovanejším mamám na Slovensku. Na svojom Facebooku, kde nájdete množstvo inšpirácií rovnako aj na Instagrame, má spolu až 160 000 fanúšikov.

Mohli ste ju vidieť dokonca aj na televíznych obrazovkách, kde predviedla svoje kulinárske umenie v relácii Tajomstvo mojej kuchyne či v súťaži Masterchef.

Na svojom blogu Tinkine recepty, ktorý si za 6 rokov existencie získal mnoho rovnako nadšených priaznivcov, uverejňuje nielen svoje vynikajúce a zdravé recepty, ale tiež množstvo cenných rád z oblasti zdravého životného štýlu. Varí nielen chutne, ale zároveň zdravo.

Okrem samotného varenia je jej vášňou svet zdravých a kvalitných potravín, ktoré uverejňuje pre svojich sledovateľov v „nákupnom okienku“. Jej pôsobivý príbeh je naozaj inšpirujúci pre všetkých, ktorí chcú svoju záľubu posunúť na vyšší level.

reklama

V rozhovore sa dočítate:

  • Aké boli jej začiatky v kuchyni?
  • Prečo si založila blog?
  • Aké je to stáť pred televíznymi kamerami?
  • Odkiaľ berie svoju inšpiráciu?
  • Ako vyberať kvalitné suroviny?
  • Čo všetko stojí za budovaním vlastnej značky?

Začiatky nebývajú také jednoduché, ako sa niekedy môže zdať. Ako si ty spomínaš na svoje začiatky v kuchyni?

Na moje začiatky v kuchyni spomínam rada dodnes. Už od mladosti som rada podčiarkla akékoľvek stretnutia s priateľmi alebo rodinou chutným jedlom. Pretože tie najlepšie príbehy a zároveň spomienky sa píšu za spoločným stolom pri chutnom a zdravom jedle. Tieto zvyky som odpozerala od svojich babiek, ku ktorým vždy, keď sme prišli často hladní a nahnevaní, odchádzali sme najedení a spokojní. Babky vždy vedeli, že treba staviť na jedlo, a tým sa udrží aj rodina. Myslím, že to je tak dodnes, jedlo s láskou varené utužuje aj rodinu a spája ju.

Stáva sa ti aj teraz pri príprave jedla nejaké úsmevné „faux pas“?

Som autorka receptov, väčšinu z nich sama vymýšľam, takže tých nepodarených receptov nie je málo. Zvyknem vravieť, že by sa z mojich nepodarkov za tie roky nazbieralo aj na plnohodnotnú knihu. Len kto by si ju kúpil a vyskúšal, že áno. Ale ak si spomeniem na moje úsmevné faux pas, tak je to s Kamilkou Magálovou v relácii Tajomstvo mojej kuchyne. Pripravovali sme zázvorovú pálenku a toľko sme sa pri tom nasmiali, že diváci si naozaj mohli myslieť, že sme si z nej predtým poriadne naliali. Pri natáčaní panuje vždy dobrá nálada a tam sa najviac zasmejeme, keď svieti červená, ale aj mimo záznam.

Čo ťa viedlo k tomu založiť si blog a podeliť sa o svoje rady s ostatnými?

Založiť si blog nebol vôbec môj nápad. Moje recepty som písala na mojom súkromnom profile, až mi raz jeden kamarát napísal, že to tu je už samý recept a nech si založím stránku. Pomyslela som si, že to je super nápad, aspoň tie moje recepty nezabudnem a vytvorím priestor pre seba, kde ich kedykoľvek nájdem. Ani vo sne som nepomyslela na to, že dosiahne rozmery, aké má dnes. Som za tento priestor nesmierne vďačná. Mám pocit, že sa tam stretli samí milí ľudia s kopou pozitívnej energie. Spolu varíme, pečieme, radíme si aj sa smejeme. Hejty mi tam ľudia skoro vôbec nepíšu, čo je v dnešnej dobe naozaj unikát.

Zdroj: FB Tinkine recepty

Teraz si pre mnohých veľkou inšpiráciou. Kde berieš inšpiráciu ty? Čo alebo kto ťa najviac motivuje?

Mojou inšpiráciou je moja rodina, keď ma poprosia, že majú na niečo chuť a, samozrejme, aj to, na čo mám chuť ja sama. Inšpiráciou je pre mňa aj sezónnosť a lokálnosť potravín. Vždy sa teším na plodiny, ktoré aktuálne dozrievajú u nás v záhrade a z ktorých môžem potom čarovať. Sama som naozaj gurmán a veľmi rada sa vyžívam v chuti jedla. Rada jem vyvážene, zdravo, ale najmä chutne a chcem navariť ideálne bleskovo. Tak sa snažím v tomto nájsť balans a preniesť to do mojich receptov. Pretože som presvedčená, že akokoľvek môže byť jedlo zdravé, ale ak nám nechutí, tak to nemá efekt. Inšpiratívni kuchári, ktorých rada sledujem, sú Jamie Olivier, Zdeněk Pohlreich a Mery Berry.

Jedlá podľa tvojich receptov sa stávajú obľúbenými v nejednej domácnosti. Aký je tvoj najobľúbenejší recept, ktorý by si jednoznačne všetkým odporučila?

Myslím, že na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, pretože stovky receptov, ktoré mám na mojej webovej stránke aj v knihách, sú moje obľúbené. Neobľúbené do sveta nevypustím. Ale ak by som mala zostaviť rebríček mojich 5 naj, ktoré robím naozaj pravidelne, bolo by to chrumkavé pečené kura, morčacie mäsko na horčici, morčacie stehno na francúzskej omáčke, cviklové rizoto a gazdovské zemiaky. A zo všetkého najradšej mám zeleninové recepty. Zelenina sa u nás podáva v rôznej tepelnej úprave a musí byť súčasťou každého jedla.

Ktoré tri ingrediencie by si si určite vzala na opustený ostrov a prečo?

Ak možno medzi ingrediencie zaradiť aj tie z lásky, bol by to môj manžel, synček a moji rodičia. Pretože rodina je v živote to najviac. A verím, že oni by zobrali aj mojich priateľov a nejaké bylinky, víno a čerstvú debničku zeleniny, ovocia a iných dobrôt navyše, aby nám tam bolo veselo. Pretože ľudia srdcu blízki za spoločným stolom a pri chutnom jedle – z toho vznikajú najlepšie spomienky.

Okrem toho, že skvele varíš, vyznáš sa aj v zložení potravín. Vedela by si poradiť mamičkám, ktoré nás čítajú, čo rozhodne nepatrí do jedálnička dieťaťa a čo naopak by doňho mali zaradiť?

Osobne sa nerada vydávam cestou negativity, čo je zlé, čo by sme mali a čo nie, takých nevyžiadaných rád je v dnešnej dobe z každej strany naozaj veľa. Ťažko vyhodnotiť a myslím, že sa to takto kategorizovať nedá, ale najdôležitejšie je naučiť sa čítať zloženie potravín. Ak sa naučíme tie etikety čítať a naozaj im porozumieť, máme vyhraté a žiadny marketingový ťah výrobcu nás nedobehne. V živote sa riadim tzv. sedliackym rozumom, zlatou strednou cestou a rada vzhliadam aj k našim predkom. Stravovať zdravo a striedmo seba aj svoje deti a tak, aby to všetkým chutilo a zároveň to veľmi nezaťažilo peňaženku, sa dá a veľmi jednoducho. Túto tému často rozoberám aj na mojej facebookovej stránke, kde v rámci nákupného okienka pridávam tipy na kvalitné potraviny. Téme zdravých potravín, ako sa naučiť čítať etikety a porozumieť éčkam v potravinách, sa venujem aj v mojej rodinnej knihe TRR2. Spísala som ich tam naozaj zrozumiteľne a jednoducho.

Existuje aj nejaká technika prípravy či nejaký druh jedla, ktoré by boli pre teba obrovskou výzvou a musela by si sa prekonať, aby si šla do toho?

Myslím, že varenie ako také je výzva pre každú z nás v niečom inom. Zvyknem vravieť, že je to vysoká škola manažmentu dokázať skĺbiť fungovanie domácnosti s prácou, rodinou a napokon s našimi koníčkami (ak na nejaké vyjde čas). Varenie môže byť úžasným dobrodružstvom, stále rovnaké, no zakaždým môže chutiť inak. Rada spoznávam rôzne tradičné aj netradičné recepty, fascinujú ma aj kuchyne z iných kultúr a rada skúšam a ochutnávam nové a nepoznané. Môj sen je raz cestovať a ochutnávať. Už len nejakým spôsobom prekonať ten strach z lietania.

Vieme, že si potrpíš na kvalitné suroviny. Koľko času stráviš v obchode pri bežnom nákupe potravín?

Kedysi mi nákup trval dlhšie, ale keď som sa naučila čítať etikety potravín, už si idem tou svojou cestičkou potravín, ktoré poznám a máme ich radi. Skutočne, keď sa naučíme porozumieť zloženiu potravín a vieme, ktorý výrobok ide do košíka a naopak, ktorý necháme ležať v regáli, ide to veľmi rýchlo. Je to bežný jav, že máme vedľa seba dva rovnaké výrobky za rovnakú cenu a predsa je rozdiel v zložení a v kvalite. Ak vieme, ako rozoznať ten rozdiel, máme vyhrané.

Objavila si sa aj v relácii RTVS o varení – Tajomstvo mojej kuchyne. Dokonca si si vyskúšala varenie aj v televíznej súťaži Masterchef. Vedela by si nám opísať tvoje pocity pri natáčaní a pohľad zo zákulisia?

Veľmi som vďačná za všetky skúsenosti v televízii, pretože som zistila, že milujem kamery, a to kúzlo, ktoré vďaka nim dokáže produkcia vytvoriť. Je to úžasný pocit stáť pred kamerami, keď sa rozsvieti červené svetielko. Srdce bije na poplach a neviete sa rozhodnúť, či to je stres, zodpovednosť alebo vzrušenie. Som veľmi vďačná, že to môžem zažívať a že ma s Kamilkou majú diváci tak radi. Som vďačná za veľa skúseností v živote, pretože, aj keď sú pozitívne alebo negatívne, vďaka nim rastieme a posúvame sa mentálne ďalej. Zvyknem vravieť, že vždy je za čo ďakovať a vždy sa je čo učiť. Vďaka Masterchefovi som zistila, že reality shows nie sú cesta, po ktorej chcem kráčať. V tomto mi verejnoprávna televízia veľmi vyhovuje.

Zdroj: FB Tinkine recepty

Tvoj život nie je len o príprave jedla a následného zverejnenia receptu na internet. Aj za tým sa ukrýva veľa práce a pomimo musíš stíhať aj iné povinnosti či aktivity. Prezradíš nám, ako vyzerá tvoj bežný deň?

V mojom profesijnom živote som si prešla viacerými zamestnaniami. Každé má svoje čaro, ale aj negatívne stránky. Ale ak to môžem zhodnotiť, to najťažšie je robiť sám na seba. Pretože neexistuje pracovný čas a nikdy si vlastne nepoviete „a padla“. Myslenie ide stále na maximum, stále je čo vylepšovať, keďže človek robí na seba a berie to naozaj zodpovedne a tak od srdca. Neprídem do práce, budím sa v nej a taktiež v nej aj zaspávam. V žiadnom zamestnaní som nebola tak pracovne vyťažená ako teraz. Myslím, že každý, kto si prejde budovaním vlastnej firmy alebo značky, vie, o čom hovorím. Byť sám sebe šéfom je na jednej strane naozaj oslobodzujúce, nakoľko môžem rozhodovať o veciach. Je to ale aj obrovská zodpovednosť za všetko od vytvorenia až po realizáciu. Som veľmi vďačná za túto životnú skúsenosť, veľa ma naučila a priniesla mi do života veľa krásneho.

Máš úspešne za sebou vydanie dvoch zápisníkov receptov a troch kuchárskych kníh, v ktorých nájdeme nielen množstvo tvojich receptov, ale aj užitočných rád. Prezradíš nám, či môžeme očakávať ešte nejaké prekvapenie v takejto podobe?

Mám viacero snov a túžob, ale nikdy nič dopredu verejne neprezrádzam. Vie o nich len môj manžel. Tento „covidový rok“ bol veľmi náročný, myslím pre nás všetkých a vo všetkých sférach. Tento rok sa mi nepodarilo napísať ďalšiu knihu. Bola som z toho trochu smutná, ale asi to tak malo byť. Verím, že keď má byť niečo naše, tak aj vesmír sa spojí.

Na záver. Akú radu či odkaz by si odovzdala čitateľom Seredsity?

Milí čitatelia Seredsity, chcela by som sa vám poďakovať, že ste dočítali až sem a verím, že bol pre vás článok inšpirujúci. Som presvedčená, že láska sa varí v kuchyni a jedlo vytvára harmóniu domova. Veľmi vám prajem, aby sa vám to prostredníctvom mojich receptov darilo. Aby varenie viac nebola nutnosť, ale zážitok, ktorý spojí rodinu spoločne za jedným stolom pri chutnom a zdravom jedle.

Zdroj: FB Tinkine recepty

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Tinka Karmažín
Zdieľať na Facebooku