19.04.2024, meniny má
14. februára 2020

Sedita odhaľuje ďalšiu časť svojej fascinujúcej výroby. Tentokrát sme videli milióny chutných Rodinných srdiečok

Sedita odhaľuje ďalšiu časť svojej fascinujúcej výroby. Tentokrát sme videli milióny chutných Rodinných srdiečok
Zdroj: seredsity.sk
reklama

Po poslednom článku, v ktorom sme vám poodhalili výrobu v Sedite, ste nám dali jasne najavo, že chcete vidieť ešte viac. Ak ste nevideli, ako vzniká obľúbená Mila, kliknite na tento odkaz.

Sedita sa opäť rozhodla pootvoriť svoje brány a prostredníctvom Seredsity.sk poodhaliť tajomstvo vzniku jedinečných produktov, ktoré miluje celé Slovensko. Na vlastné oči sme tak mali možnosť vidieť okrem fascinujúceho sveta dobrôt aj pracovné prostredie, ktorého súčasťou teraz môžete byť aj vy.

Tentokrát sa pozrieme na výrobu sušienok, a to na chutné a chrumkavé Rodinné srdiečka, ktoré by mala mať doma každá seredská rodina. Ich využitie je naozaj široké a okrem klasického chrumkania ku káve alebo čaju, ich môžete použiť do rôznych receptov alebo na vylepšenie chuťoviek.

Nebudeme ďalej zdržiavať, radšej vám priblížime ako prebieha ich samotná výroba. Je obrovská škoda, že fotografie vám nedokážu priblížiť tú neskutočnú vôňu, ktorú sme cítili už pri ceste do samotného areálu. Práca v Sedite naozaj vonia a chutí. A to myslíme doslova.

reklama

Milióny srdiečok sú naozaj fascinujúce

Prvé, čo okamžite zaregistrujete už v samotnom okolí podniku je úžasná vôňa vznášajúca sa v povetrí. Tá sa po vstupe do výrobnej haly hneď niekoľkokrát znásobí a nesie sa všetkými jej zákutiami. Pre nás to bolo opäť niečo ohromujúce, aj keď sme tú vôňu cítili už niekoľkokrát. Niekde naše čuchové bunky pohladila nezameniteľná vôňa čerstvých Horaliek, inde nám do nosa udrela skvelá vôňa čerstvo pražených lieskovcov, ktoré sa sypali na Linu. Tentokrát sme však boli doslova opantaní fantastickou citrónovo-kokosovou vôňou.

Na sušienkovej linke totiž putovali milióny voňavých a krehkých Rodinných srdiečok s príchuťou citrón – kokos. Tieto sušienky objavíte na regáloch obchodov aj s príchuťou kakao – kokos a o tom, ktorá príchuť sa bude v aký deň vyrábať, rozhoduje plán výroby. Proces zrodu sušienok je rovnaký, zmenia sa len vstupné suroviny na výrobu cesta.

Výroba cesta a formovanie srdiečok

A presne pri tomto kroku začína nás popis výroby Rodinných srdiečok. Cesto je vedené z prvého poschodia na prízemie potrubím priamo na výrobnú linku, kde padá do veľkej zbernej nádoby. Tu sa ďalej posúva do formovacej nádoby, kde sa vďaka špeciálnym valcom tvaruje do podoby srdiečka. Formovacie valce sú určené na výrobu sušienok a v Sedite ich majú hneď niekoľko. Každá sušienka má ten svoj. Okrem Rodinných srdiečok takýmto spôsobom vznikajú aj maslové sušienky, polomáčané sušienky alebo nezabudnuteľné venčeky.

Srdiečka vytvarované zo surového cesta sa rovnomerne rozložia na páse výrobnej linky. Tu prebieha prvá senzorická aj váhová kontrola. Zamestnankyňa dohliada na to, či sú sušienky rozložené súmerne vedľa seba, či nie sú náhodou niektoré zlepené alebo natrhnuté. Dôležitý je taktiež vzor srdiečok, ktorý musí byť nepoškodený. Taktiež musí v daných intervaloch vybrať určený počet kusov srdiečok z jednej aj z druhej strany pásu a prevážiť ich, či spĺňajú hmotnostné parametre.

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Pečenie a váženie chutných sušienok

Dokonalé a nepoškodené sušienky smerujú po výrobnom páse do ďalšej časti linky, do pece. Proces pečenia trvá približne 15 minút a postupne sa mení aj teplota ich pečenia. Do záverečnej časti linky, v ktorej sa sušienky balia, už prichádzajú dozlatista a dochrumkava upečené srdiečka, do ktorých by ste sa najradšej okamžite zahryzli. Sem prišli po niekoľko desiatok dlhom výrobnom páse. Čas, za ktorý prejdú tieto krehké dobroty do baliacej časti, slúži zároveň na ich postupné vychladnutie. Len pre zaujímavosť, na vedľajšom dopravníkovom páse poskakujú legendárne piškóty, o ktorých si povieme niečo viac v ďalšom článku.

Poslednou fázou srdiečok pred ich finálnym zabalením je váženie. To prebieha na ďalšej technickej vychytávke. Upečené srdiečka putujú po menších dopravníkových pásoch do zásobníkov, v ktorých sa odváži presné rozpätie gramáže, ktorá má byť v balení. Proces váženia bol pre nás naozaj fascinujúci, nakoľko si ani len nevieme predstaviť, ako sa toto všetko dalo v minulosti stíhať ručne.

Len doplníme, že všetky výrobné stroje, linky a mechanizmy sú na mieru vyrábané práve pre Seditu a technológiu, ktorú využívajú, by nám mohla závidieť nejedna svetová potravinárska firma.

Už počas našej návštevy sme si všimli, že sa vo výrobnej hale inštaluje novučičká automatická výrobná linka, ktorá bude slúžiť aj na výrobu sušienok. Jej spustenie sa plánuje počas leta tohto roka. Aj z tohto dôvodu Sedita hľadá nových a šikovných ľudí, ktorí chcú aby im práca voňala a chutia. Voľné pracovné pozície nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Balenie Rodinných srdiečok, ktoré možno máte teraz doma

Presne odvážené množstvo sušienok sa vsype do spotrebiteľského balenia (to je to, ktoré poznáte z regálov a políc v obchode) a pokračuje po linke k poslednému procesu pred ich uložením do expedičného skladu. Tým je ručné vkladanie 10 spotrebiteľských balení Rodinných Srdiečok do krabíc – obchodného balenia, ktoré následne putuje na paletu.

Celkový čas na výrobu jedného srdiečka od formovania cesta,  až po jeho balenie je len 22 minút. Za jednu smenu sa ich vyrobí neuveriteľných 3 400 kg, a teda viac ako 3 tony. Ak to celé prepočítame, za smenu sa v Sedite vyrobí približne 18 900 kusov balení Rodinných srdiečok.

Tak a je to. Teraz už aj vy poznáte príbeh vzniku vynikajúcich sušienok, ktoré vám odporúčame ochutnať. K čaju, ku káve alebo do bieleho jogurtu s ovocím sú naozaj fantastické. A to najdôležitejšie je, že sú od nás zo Serede.

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Sedita.

Zdieľať na Facebooku