25.04.2024, meniny má
20. októbra 2021

Študenti z Obchodnej akadémie v Seredi vymysleli v spolupráci s africkými žiakmi inovatívny bezodpadový produkt

Študenti z Obchodnej akadémie v Seredi vymysleli v spolupráci s africkými žiakmi inovatívny bezodpadový produkt
Zdroj: Obchodná akadémia v Seredi
reklama

Študenti z Obchodnej akadémie v Seredi sa zapojili do medzinárodného hackatonu s témou World Food Day Foodathon, ktorý prebiehal od 13. do 15. októbra 2021. Ide o akciu, pri ktorej spolupracujú študenti z celého sveta na riešení problémov ohľadom potravín a ďalších otázok trápiacich krajiny tretieho sveta.

O organizáciu sa postarala nezisková inštitúcia JA Europe v spolupráci s EIT Food – Európskym inovačným a technologickým inštitútom. Súťažiace tímy mali za úlohu vybrať si jednu z troch výziev zameraných na problematiku zdravého životného štýlu a plytvania jedlom.

Spolupracovali so žiakmi z Afriky

Do akcie sa zapojili žiaci z 3. ročníka Obchodnej akadémie v Seredi, ktorí v rámci neho navštevujú predmet aplikovaná ekonómia – Lara Vajdíková, Damián Tengeri a Veronika Koláriková. Trojica mala jedinečnú príležitosť spolupracovať so žiakmi z africkej Zambie a ostrova Maurícius. Pri riešení výzvy s názvom „plytvanie jedlom a jeho vplyv na životné prostredie“ tak získali aj skúsenosti v oblasti cudzích jazykov.

Bola to skvelá príležitosť spoznať nových ľudí z iných krajín. Nakoľko stretnutie tímov prebiehalo online, spolupráca bola o trochu náročnejšia kvôli technickým problémom,“ doplnila žiačka 3.B triedy Obchodnej akadémie v Seredi Veronika Koláriková.

reklama

Rovnakú výzvu riešilo aj ďalších deväť medzinárodných tímov. S radosťou môžeme oznámiť, že žiakom z obchodnej akadémie sa podarilo umiestniť na fantastickom prvom mieste.

Zdroj: Obchodná akadémia v Seredi

Problém vyriešili inovatívnym nápadom

Tím tretiakov spolu so žiakmi z Afriky navrhol výrobu ekologických obalov. Konkrétne to bola kokosová miska ako vedľajší produkt po očistení kokosového orecha a jedlý obal na polievku, vyrobený z potravín. Obal je možné po skonzumovaní polievky následne zjesť.

Výroba týchto inovatívnych bezodpadových produktov má pozitívny vplyv na životné prostredie. Dokáže odstrániť hromadenie plastového odpadu a v konečnej miere zabraňuje globálnemu otepľovaniu.

„Ďakujeme organizátorom z JA Europe, JA Africa a EIT Food za príležitosť zapojiť sa do danej aktivity, za možnosť riešiť vybrané výzvy a svojimi nápadmi tak prispieť k ochrane životného prostredia,“ uzavrela Koláriková.

Šikovným žiakom gratulujeme k skvelému úspechu a tešíme sa z krásneho reprezentovania nášho mesta v rámci akcie, do ktorej boli zapojené krajiny z celého sveta.

Zdroj: Obchodná akadémia v Seredi

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Obchodná akadémia v Seredi, Veronika Koláriková
Zdieľať na Facebooku