18.04.2024, meniny má
22. júna 2020

Takto vznikajú seredské piškóty, ktoré milujú nielen Slováci. V Sedite ich vyrobia milióny za jedinú zmenu

Takto vznikajú seredské piškóty, ktoré milujú nielen Slováci. V Sedite ich vyrobia milióny za jedinú zmenu
Zdroj: seredsity.sk
reklama

Už niekoľkokrát ste nám dali najavo, že články z prostredia Sedity máte veľmi radi. Výrobky seredských Pečivární obľubuje väčšina Slovákov a vždy vás preto zaujíma, čo nové vám z ich výroby odhalíme. V tomto článku sa dozviete ako vznikajú chutné, okrúhle a voňavé piškóty.

Legendárne piškóty poznáme všetci a súčasťou nášho života sú od raného detstva. Veď kto by zabudol na čokoládový puding, či detskú výživu s piškótami alebo smotanovú, či jablkovú tortu, kde tiež nemohli chýbať. A práve teraz si môžete pozrieť, ako sa táto chrumkavá dobrota vyrába.

Na úvod ešte dodáme, že návštevu v Sedite sme uskutočnili ešte pred samotným prepuknutím pandémie. Sme radi, že sme to stihli a dnes vám môžeme priniesť aj takýto hodnotný článok.

ZDROJ: SEREDSITY.SK

reklama

Niekoľko dôležitých informácií o piškótach

Spoločnosť I.D.C. Holding, a.s., pod ktorú Pečivárne patria vyrábala pôvodne piškóty v  závode v Ilave. K výrobe piškót v Seredi pristúpila firma z dôvodu zvýšeného dopytu po tomto druhu výrobku a  preto, že linky v Ilave nestíhali kapacitne pokrývať požiadavky trhu.

Novučičká piškótová linka na výrobu okrúhlych piškót a mini piškót bola spustená koncom roka 2016 a stále patrí medzi špičku v potravinárskej technológií. O pár mesiacov pribudli aj dlhé piškóty.

„O tom, že naše výrobné linky sú vysoko sofistikované a moderné zariadenia s najvyššími technickými parametrami svedčí aj fakt, že na ich montáži a oživovaní sa podieľali približne štyri desiatky domácich ale aj zahraničných odborníkov. Je to fascinujúci svet, v ktorom všetko beží ako hodinky. “ Ing. Gabriela Smerigová, manažérka komunikácie a PR

Nasledujúce čísla sa vám budú zdať neuveriteľné, ale keď si pozriete fotky, všetko pochopíte. Za jednu minútu dávkovač uvoľní cesto z trysiek 40-krát, čo predstavuje až 10 080 piškót vyrobených za minútu, 604 800 piškót za hodinu a 4 838 400 piškót za jednu pracovnú zmenu.

Veľmi nás teší informácia, že tieto chrumkavé a voňavé dobroty si okrem Slovákov môžu vychutnať aj v Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Srbsku, Litve, Anglicku, Írsku, či v Kanade.

Zdroj: seredsity.sk

Začíname pri zarábaní cesta

Našu prehliadku sme začali pri zarábaní cesta a jeho dávkovaní na výrobnú linku. Tu musíme zdôrazniť sofistikovaný systém takzvaného kontinuálneho zarábania cesta, ktorý zabezpečuje nikdy sa nekončiaci proces, pri ktorom je cesto priebežne dorábané v zásobníkoch a následne prostredníctvom trysiek uvoľňované na pečiaci pás.

Celkovo 252 trysiek dávkuje presnú gramáž cesta a každá piškóta je tak na vlas rovnaká. Pri pohľade na dávkovače nás fascinovala ich presnosť a spôsob dávkovania. Aj pri tomto produkte sa nám tak potvrdilo, že Sedita používa jedny z najmodernejších potravinárských technológií na Slovensku.

Pripravené a nadávkované cesto putuje do pece, kde získajú nezameniteľnú chuť a ich typickú zlatistú farbu. Na konci výrobného procesu  už putujú piškóty po prepravnom páse do zóny váženia a balenia.

Výrobky v Sedite majú nielen skvelú receptúru, ktorá nám chutí, ale aj moderné technológie zabezpečujúce, že každý produkt, ktorý opustí výrobu, spĺňa najprísnejšie kritériá a štandardy.

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Ochladnutie, presné váženie a následné balenie

Upečené piškóty putujú do baliacej zóny. Na prvý pohľad obyčajný pás, no aj tu si skúste predstaviť tím inžinierov a technikov, ktorí navrhli rýchlosť posúvania pásu a jeho dĺžku tak aby sa piškóty pred zabalením stihli vychladnúť. Všetko musí byť v dokonalej harmónii.

Na konci pásu sa už tieto voňavé okruhliaky sypú do veľkých zberných systémov, ktoré ich vážia. Klapky sa v nich otvárajú iba po odvážení presnej hmotnosti daného balenia. Piškóty sa teda ocitnú vo svojom finálnom obale, ktorý sa hermeticky uzatvorí.

O pár metrov ďalej už sledujeme pohyblivé robotické ramená, ktoré pomocou prísaviek zdvihnú balenie piškót a v sekunde ho prenesú do škatúľ, ktoré sú po dopravníkových pásoch automaticky z výrobnej haly presunuté do expedičného skladu.

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Sedita vyrába aj väčšie ocukrované piškóty

Do produktového portfólia Sedity patria aj známe dlhšie piškóty, ktoré si pamätáte tiež najmä z detstva. Tieto sa od klasických okrúhlych líšia v podstate len svojím tvarom.

Drobné odlišnosti sú však aj vo výrobnom procese. Dlhé piškóty majú formy, do ktorých putuje pripravené cesto. Následne sa piškóty cukrujú a pečú. Z pece už  vychádzajú dokonale sfarbené a pripravené na vybratie z pohodlných foriem. Na to slúžia „prísavky“, ktorých sacia sila je nastavená tak, že hoci sú piškóty krehké, pri ich vyberaní z foriem im „neskrivia ani vlas”.

Takto teda vznikajú piškóty, ktoré tak milujeme. Okrúhle  Dokonalé, voňavé a chrumkavé. Presne také, aké ich poznáme a poznať budeme. Určite nám dáte za pravdu, že tento skvost by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Osladiť si život v týchto dňoch je totiž veľmi potrebné.

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Sedita.

Zdieľať na Facebooku