K tradíciám Veľkej noci patria pestrofarebné kraslice, korbáče, studená voda, výskanie dievčat, výslužka pre šibačov aj stôl plný veľkonočných dobrôt. Po skončení veľkého štyridsaťdňového pôstu sa patrí poriadne sa najesť. Teda aspoň kedysi to tak bolo.
Taký dlhý pôst dnes už dodržiava len málokto, to však neznamená, že by ste si počas veľkonočných sviatkov nemohli pochutnávať na podobných dobrotách, aké boli na stoloch pred niekoľkými desaťročiami. Naservírujte svojej rodine a návštevám to, čo podávali aj vaše babičky alebo pripravte niektorý z našich receptov inšpirovaných Veľkou nocou.
Veľkonočný baranček
Kráľom každého veľkonočného stola a pýchou gazdinky je veľkonočný baranček. Môžete si vybrať, či sa rozhodnete pre jednoduchého barančeka z piškótového cesta alebo pre trochu náročnejšieho kysnutého.
Veľkonočný baranček z piškótového cesta
Potrebujeme:
reklama
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 PL oleja
- 5 PL horúcej vody
- 150 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 vanilkový puding
- práškový cukor na posypanie
Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a horúcu vodu a vyšľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a vanilkovým pudingom a primiešame do žĺtkovej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a postupne ho opatrne vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do formy na baránka a pečieme asi 35 minút pri 170 °C.
Veľkonočný baranček z kysnutého cesta
Potrebujeme:
- 400 g polohrubej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 sušené droždie
- 100 g roztopeného masla
- škorica
- vajce na potretie
- štipku soli
Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť. Z cesta odoberieme asi tretinu na hlavu a nohy. Zvyšok rozvaľkáme, potrieme maslom, posypeme škoricou a zrolujeme. Valec nakrájame na asi 2 cm hrubé kolieska. Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň kolieska (jedno vedľa druhého) do tvaru baránkovho tela. Zo zvyšku cesta spravíme hlavu, nohy, ucho a priložíme ich k telu. Potrieme vajcom a pečieme asi 40 minút pri 170 °C.
Zdroj: oetker.sk
Špenátová polievka
Na Zelený štvrtok sa tradične jedáva niečo zelené, najčastejšie špenát s vajcom. Ale ani taká jemná špenátová polievka nie je porušením tradície.
Potrebujeme:
- 30 dkg špenátových listov (čerstvých)
- 2 lyžice masla
- ½ cibule
- 1 zemiak
- 200 ml smotany 30 %
- soľ
Cibuľku nadrobno pokrájame a opražíme na masle. Pridáme očistený a pokrájaný zemiak so špenátom. Zalejeme 600 ml vody a budeme variť asi 15 minút, až kým zemiak nezmäkne. Následne polievku mixujeme až do krémova. Prilejeme smotanu, dosolíme a ešte chvíľu necháme zahriať.
Zdroj: tesco.sk
Veľkonočná mäsová roláda s vajíčkami
Roládu z bravčového mäsa, plnenú vajcami môžete urobiť trochu jednoduchšiu. Namiesto mäsa vcelku môžete použiť mleté mäso a dať ho piecť do formy. Odporúčame ju jesť studenú a najlepšie na druhý deň.
Potrebujeme:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo bravčového)
- 2 žemle (suché, najlepšie cereálne alebo rožky)
- 5 vajec
- 1 cibuľa
- 5 sušených paradajok
- 100 g mozzarelly
- tymian (čerstvý)
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- strúhanka
Mleté mäso spojíme s nakrájanými staršími žemľami, ktoré sme vopred namočili vo vode, s vajcami, nadrobno nakrájanou cibuľou, nakrájanými sušenými paradajkami a s nakrájanou mozzarellou, strúčikmi prelisovaného cesnaku, tymianom, mletým čiernym korením a so soľou. Podľa potreby môžeme zmes zahustiť strúhankou. Z vymiešanej zmesi vytvoríme obdĺžnik, do stredu umiestnime 2 alebo 3 vajcia a vytvarujeme valec. Fašírku pečieme na vymastenom alobale na plechu alebo vo štvorcovej forme či na pekáči pri teplote 200 °C asi 40 minút. Predtým, ako ju vyklopíme, necháme ju poriadne vychladnúť, aby sa nám nerozpadla. Podávame so šalátom, s chlebom alebo s varenými novými zemiakmi.
Zdroj: tesco.sk
Veľkonočná plnka
Ďalším tradičným slovenským veľkonočným receptom je veľkonočná plnka z údeného a bravčového mäsa. Čo takto pridať do nej drobné prepeličie vajíčka a vyčariť tak na tanieri malé prekvapenie?
Potrebujete:
- 250 g údenej šunky
- 250 g bravčového pliecka
- 250 ml mlieka (až 300 ml podľa potreby)
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletý muškátový oriešok
- petržlenová vňať (čerstvá)
- majorán
- 6 vajec (slepačích)
- 10 až 12 ks prepeličích vajíčok (uvarených natvrdo)
- 6 ks rožkov (z predchádzajúceho dňa)
Bravčové mäso zomelieme. Údené mäso nakrájame na malé kúsky. Uvaríme prepeličie vajíčka. Zo slepačích vajec oddelíme bielka a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s mliekom, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Rožky nakrájame na kocky, zalejeme žĺtkami s mliekom. Osolíme, okoreníme, pridáme štipku muškátového orieška, lyžičku majoránu a podľa chuti nasekanú petržlenovú vňať. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Hmotu spojíme s pomletým mäsom, nakrájaným údeným mäsom a jemne primiešame sneh. Formu na srnčí chrbát vymastíme tenkou vrstvou masla alebo oleja. Asi do 1/3 naplníme plnkou, na ňu poukladáme uvarené ošúpané prepeličie vajíčka a zakryjeme zvyškom plnky. Pečieme asi hodinu. Necháme vychladnúť vo forme a po vychladnutí vyklopíme a nakrájame.
Zdroj: tesco.sk
Hrnčekový mrkvový koláč
Tento sladký koláčik obohatený o nastrúhanú mrkvu si obľúbite z dvoch jednoduchých dôvodov – vďaka „hrnčekovaniu“ a systému „misa – plech“ ho budete mať hotový raz-dva a jeho úžasná chuť si vás okamžite získa.
Potrebujete:
- 2 šálky polohrubje múky
-
1 balíček prášku do pečiva
-
4 šálky nastrúhanej mrkvy
-
1,25 šálky kryštálového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 šálka nasekaných orechov
-
1 ČL mletej škorice
-
1 šálka oleja
-
1/2 ČL mletého zázvoru
-
4 ks vajec
-
1/2 šálky nasekaných sušených brusníc
-
lekvár alebo džem na potretie
- maslo na vymastenie a múku na vysypanie plechu
Poleva:
- 2 tégliky kyslej smotany
-
2 tégliky bieleho jogurtu
-
100 g bielej čokolády
-
1/2 šálky nasekaných orechov
-
1 balíček vanilkového cukru
-
2 PL masla
Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Všetky suroviny dáme do misy a dobre premiešame. Pripravené cesto vylejeme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút. Orechy najskôr krátko opečieme na suchej panvici, necháme vychladnúť a potom nasekáme. Bielu čokoládu rozpustíme s maslom nad vodným kúpeľom. Potom po častiach primiešame kyslú smotanu a biely jogurt. Nakoniec primiešame vanilkový cukor. Ešte teplý koláč potrieme tenkou vrstvou lekváru alebo džemu. Necháme mierne vychladnúť a potrieme krémom a posypeme orieškami. Pred podávaním necháme polevu stuhnúť.
Zdroj: recepty.aktuality.sk
A aké sú vaše obľúbené veľkonočné recepty? Dobroty, ktoré nemôžu chýbať na vašom sviatočnom stole počas Veľkej noci? Podeľte sa s nami o ne v komentároch a môžete pripojiť aj fotku.
Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.