Gastronómia je na Slovensku vo všeobecnosti veľmi podceňovaný odbor. Pod kávou, ktorá je hnacím motorom každej gastro prevádzky, si mnohí predstavujú rozpustný prášok zaliaty horúcou vodou, a preto je povolanie barista a jeho dôležitosť v oblasti gastronómie dlhodobo podceňované nielen po finančnej, ale i morálnej stránke.
Práve tento fakt sa rozhodol zmeniť Medzinárodný kávový inštitút, ktorý sa zameral práve na základné a materské školy. Pravidelné prednášky a workshopy, ktoré organizuje na stredných odborných školách a hotelových akadémiách po celom Slovensku, tak „prekopal“ do zábavného a hravého „šatu“ pre potreby detí na základných školách, ktoré sa rozhodujú, akým smerom sa v živote chcú uberať, a pre potreby detí v materských školách, ktoré vďaka kávovým aktivitám spoznajú aj iné povolanie ako hasič, záchranár či policajt.
Naši najmenší škôlkari z MŠ Komenského v Seredi sa dokonca v rámci projektu Medzinárodného kávového inštitútu zúčastnili spolu s Nikoletou Šalmíkovou vo vysielaní Telerána na Markíze.
Vzdelávanie ide ruka v ruke s osvetou. Osveta o umení baristiky, kultúre pestovateľských krajín a, samozrejme, o povolaní „barista“ sú dôležitou súčasťou aktivít inštitútu. Každý rodič chce, aby uplatnenie jeho dieťaťa v živote bolo čo najlepšie. Absolvovanie materskej či základnej školy je samozrejmosťou, avšak pri výbere strednej školy mnohí rodičia štúdium gastronómie podceňujú.
Pod prácou v gastronómii či hotelierstve si všetci predstavujeme čašníka, ktorý roznáša jedlá a nápoje, či kuchára, ktorý trávi dlhé hodiny pri hrncoch. A keďže každý chce pre svoje dieťa to najlepšie, neuvažuje o tom, že jeho dieťa pôjde, ako sa ľudovo hovorí, „za čašníka či kuchára“.
V pilotnom projekte Medzinárodného kávového inštitútu sa malými baristami stali deti z Materskej školy Komenského „A“ v Seredi. Okrem skvelej zábavy počas lepenia kávovníkových zŕn na papier a vyfarbovania kreslených šálok s latte art obrázkom sa stali skutočnými baristami a pripravili si svoje vlastné „babyccino“ (kakavko) s obľúbeným vzorom zvieratka (rybka, macko, mačička, havinko, lev) či najviac kresleným vzorom dospelých baristov, srdiečka.
A čo bolo pre nich najlepšie? No predsa to, že si svoje „kakavko“ mohli aj vypiť, prípadne obdarovať ním svoju pani učiteľku. Radosť v detských očiach z nepoznaného a „zaškrátané“ čokoládové úsmevy napovedajú nielen o spokojnosti detí, ale i o úspešnosti šírenia osvety.
Hoci si to deti počas hrania sa so zrnami či kreslenia do „kakavka“ neuvedomujú, stávajú sa z nich ľudia, ktorých daná aktivita napĺňa radosťou a chcú túto radosť odovzdávať aj ďalej. Ako? Deti by neboli deťmi, keby nové naučené znalosti neskúšali po príchode zo škôlky či školy aj doma. Cieľ sa teda podaril – ukázať povolanie barista v skutočnom, zábavnom šate.
Kávová osveta v Materskej škole Komenského v Seredi má veľký úspech. Vďaka Medzinárodnému kávovému inštitútu sa vybrali do sveta kávy aj malý baristi. Deti hravou formou spoznali všetko, čo sa skrýva za šálkou kávy, s ktorou prichádzajú do styku najmä v spojitosti so svojimi rodičmi.
Dotknúť sa naživo kávovníkových čerešní či listov, ovoňať zelené i upražené kávovníkové zrná a samotné hranie sa na všetky povolania súvisiace s kávou – farmár, pražiar či barista, boli len zlomkom zaujímavostí, ktoré sa deti naučili v prvej časti „kávového“ dopoludnia. V praktickej a „sladkej“ časti sa deti premenili na malých baristov a pripravili si „detskú kávičku“ –babyccino. S pomocou školiteľky kreslili mliečnou penou do „kakavka“ rôzne obrázky, ktoré im vyčarili nielen úsmev, ale aj úžas, že ako sa im to vlastne podarilo.
Nezostalo iba pri kreslení. Spoznávanie kávy následne prebiehalo lepením kávovníkových zŕn rôznych farieb do veselých obrázkov či maľovaním kávou, kde sa medze fantázii nekládli. Všetky tieto aktivity mohli v spolupráci s Medzinárodným kávovým inštitútom ukázať aj ostatným ľuďom prostredníctvom televízie Markíza, a to konkrétne vďaka Teleránu.
Deti reprezentovali svoju materskú školu pred celým Slovenskom. Boli veľmi šikovné a nedali sa ničím zaskočiť, veď to, že káva je ovocie, alebo že babyccino sa pripravuje z kakaa a napeneného mlieka, nevie hocikto.