Slnečné dni nás prekvapujú čoraz viac a viac, na lúkach a dvoroch už kvitnú nejaký čas prvé kvety. Včely ich veselo opeľujú a zo slnka sa tešíme nielen my, ale aj púpavy lekárske. Práve v tejto dobe začínajú kvitnúť a málokto tuší o ich liečivých účinkoch.
Púpavy sú brané ako burina a ľudia sa ich častokrát snažia zbaviť. No okrem toho, že sú dôležité pre včely, mohli by byť dobrým pomocníkom aj pre ľudí. Čo obsahuje púpava lekárska (Taraxacum officinale)?
V púpave nachádzame vitamíny A, C, K a komplex vitamínov B. Takisto sú v nej minerálne látky, ako vápnik, železo, sodík, draslík a horčík. Okrem toho je v nej i kyselina listová, listy púpavy obsahujú aj zeaxantín a luteín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak. Púpava má významné účinky na náš tráviaci systém, no najmä na funkciu žlčníka a pečene.
Pomáha napríklad aj pri prečistení čriev alebo pri upokojení prekysličeného žalúdku. Látky majú aj žlčopudný účinok a ovplyvňujú tvorbu žalúdočnej šťavy. Rastlina môže pomôcť aj pri reumatizme a chorobe zvanej dna. Medzi jej schopnosti patrí aj znižovanie hladiny cukru. Má aj močopudné účinky, čím napomáha odstraňovať škodlivé látky z tela. Púpava sa takto môže pýšiť celou škálou liečivých účinkov.
Na púpavový med, ktorý si môžete pripraviť práve v týchto dňoch, je potrebných približne 400 kvetov púpavy. Ak sa vám nechce toľko zbierať, pokojne si môžete množstvá prispôsobiť. Kvety sa umyjú a v hrnci zalejú asi litrom vody. Odporúčame však zbierať ich z čistého prostredia, vtedy ich umývať veľmi nemusíte. Ide totižto o zachovanie cenného peľu.
Zmes sa privedie do varu na asi 15 minút a nechá sa odstaviť. Po 24 hodinách sa zmes precedí cez plátno, snažte sa z kvetov vytlačiť čo najviac tekutiny. Následne sa pridá cukor a varí sa do zahustenia. Med sa klasicky naleje do zaváraninových pohárov. Nechá sa vychladnúť a používa sa tam, kde ho potrebujete, či kde vám chutí.
Mladé listy púpavy môžete využiť taktiež v šalátoch. Z kvetov sa dá spraviť takisto chutný sladký sirup, či vysušiť ich a používať na čaj.
Bylinka, ktorú teraz nachádzate všade. Pri Váhu, v parku, možno i vo vašich záhradách. Tvorí krásne fialové koberčeky. Používa sa hlavne na liečenie prieduškovej astmy, pri kašli, sťaženom dýchaní a iných ochoreniach dýchacích ciest na uľahčenie od kašľania. Vňať sa používa pre svoj sťahujúci účinok aj pri žalúdočných a črevných problémoch.
Má dobré protizápalové účinky vďaka svojim obsahovým látkam, a preto sa využíva aj pri chorobách močových ciest, pri zápale močového mechúra, pomaly rozpúšťa močové kamene aj piesok v obličkách.
Zlepšuje aj látkovú výmenu a trávenie, tvorbu žalúdočných kyselín, užíva sa aj pri poruchách pečene a žlčníkových kameňoch. Pomáha pri avitaminóze, anémii, jarnej únave a chrípke, nakoľko obsahuje veľa vitamínu C – najviac za čerstva. Mladé čerstvé listy sú výborným doplnkom v jarných šalátoch.
V kuchyni sa sušený zádušník využíva aj ako korenina a má príjemnú vôňu vďaka obsiahnutým siliciam. Najčastejšie si z neho ľudia vyrábajú tinktúru naložením do alkoholu na pár týždňov.
Pľúcnik nájdete pri Váhu, rastie taktiež v húfoch. U tejto bylinky sa zbiera jej kvitnúca vňať alebo po odkvitnutí aj prízemné listy. Obsahuje napr. kyselinu kremičitú, triesloviny, živicu, sliz a rôzne minerálne látky, hlavne draselné a vápenaté soli.
Bylinka sa využíva pri chorobách dýchacích ciest, v kombinácii s ďalšími bylinkami, ako napríklad materina dúška či list podbeľu. Pomáha aj pri zápale priedušiek či tuberkulóze, čiže prispieva k uzdraveniu pľúcneho tkaniva. Vie byť nápomocný aj pri krvácaní a poškodení slizníc, napr. žalúdka a čriev. Mladé listy sa môžu využiť skoro na jar do šalátov spolu s púpavou či zádušníkom.