19.04.2024, meniny má
5. mája 2021

Viete ako si vyrobiť púpavový med? Prinášame vám bylinkové recepty, ktoré si doma ľahko pripravíte práve teraz

Viete ako si vyrobiť púpavový med? Prinášame vám bylinkové recepty, ktoré si doma ľahko pripravíte práve teraz
Zdroj: plantidentification.com/dobruchut.aktuality.sk
reklama

Slnečné dni nás prekvapujú čoraz viac a viac, na lúkach a dvoroch už kvitnú nejaký čas prvé kvety. Včely ich veselo opeľujú a zo slnka sa tešíme nielen my, ale aj púpavy lekárske. Práve v tejto dobe začínajú kvitnúť a málokto tuší o ich liečivých účinkoch.

Púpavy sú brané ako burina a ľudia sa ich častokrát snažia zbaviť. No okrem toho, že sú dôležité pre včely, mohli by byť dobrým pomocníkom aj pre ľudí. Čo obsahuje púpava lekárska (Taraxacum officinale)?

Celá škála liečivosti

V púpave nachádzame vitamíny A, C, K a komplex vitamínov B. Takisto sú v nej minerálne látky, ako vápnik, železo, sodík, draslík a horčík. Okrem toho je v nej i kyselina listová, listy púpavy obsahujú aj zeaxantín a luteín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak. Púpava má významné účinky na náš tráviaci systém, no najmä na funkciu žlčníka a pečene.

Pomáha napríklad aj pri prečistení čriev alebo pri upokojení prekysličeného žalúdku. Látky majú aj žlčopudný účinok a ovplyvňujú tvorbu žalúdočnej šťavy. Rastlina môže pomôcť aj pri reumatizme a chorobe zvanej dna. Medzi jej schopnosti patrí aj znižovanie hladiny cukru. Má aj močopudné účinky, čím napomáha odstraňovať škodlivé látky z tela. Púpava sa takto môže pýšiť celou škálou liečivých účinkov.

reklama

Púpavový med pre zdravie

Na púpavový med, ktorý si môžete pripraviť práve v týchto dňoch, je potrebných približne 400 kvetov púpavy. Ak sa vám nechce toľko zbierať, pokojne si môžete množstvá prispôsobiť. Kvety sa umyjú a v hrnci zalejú asi litrom vody. Odporúčame však zbierať ich z čistého prostredia, vtedy ich umývať veľmi nemusíte. Ide totižto o zachovanie cenného peľu.

Zmes sa privedie do varu na asi 15 minút a nechá sa odstaviť. Po 24 hodinách sa zmes precedí cez plátno, snažte sa z kvetov vytlačiť čo najviac tekutiny. Následne sa pridá cukor a varí sa do zahustenia. Med sa klasicky naleje do zaváraninových pohárov. Nechá sa vychladnúť a používa sa tam, kde ho potrebujete, či kde vám chutí.

Mladé listy púpavy môžete využiť taktiež v šalátoch. Z kvetov sa dá spraviť takisto chutný sladký sirup, či vysušiť ich a používať na čaj.

zdroj: popradske.sk

Zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea)

Bylinka, ktorú teraz nachádzate všade. Pri Váhu, v parku, možno i vo vašich záhradách. Tvorí krásne fialové koberčeky. Používa sa hlavne na liečenie prieduškovej astmy, pri kašli, sťaženom dýchaní a iných ochoreniach dýchacích ciest na uľahčenie od kašľania. Vňať sa používa pre svoj sťahujúci účinok aj pri žalúdočných a črevných problémoch.

Má dobré protizápalové účinky vďaka svojim obsahovým látkam, a preto sa využíva aj pri chorobách močových ciest, pri zápale močového mechúra, pomaly rozpúšťa močové kamene aj piesok v obličkách.

Zlepšuje aj látkovú výmenu a trávenie, tvorbu žalúdočných kyselín, užíva sa aj pri poruchách pečene a žlčníkových kameňoch. Pomáha pri avitaminóze, anémii, jarnej únave a chrípke, nakoľko obsahuje veľa vitamínu C – najviac za čerstva. Mladé čerstvé listy sú výborným doplnkom v jarných šalátoch.

V kuchyni sa sušený zádušník využíva aj ako korenina a má príjemnú vôňu vďaka obsiahnutým siliciam. Najčastejšie si z neho ľudia vyrábajú tinktúru naložením do alkoholu na pár týždňov.

zdroj: mojerastliny.sk

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis)

Pľúcnik nájdete pri Váhu, rastie taktiež v húfoch. U tejto bylinky sa zbiera jej kvitnúca vňať alebo po odkvitnutí aj prízemné listy. Obsahuje napr. kyselinu kremičitú, triesloviny, živicu, sliz a rôzne minerálne látky, hlavne draselné a vápenaté soli.

Bylinka sa využíva pri chorobách dýchacích ciest, v kombinácii s ďalšími bylinkami, ako napríklad materina dúška či list podbeľu. Pomáha aj pri zápale priedušiek či tuberkulóze, čiže prispieva k uzdraveniu pľúcneho tkaniva. Vie byť nápomocný aj pri krvácaní a poškodení slizníc, napr. žalúdka a čriev. Mladé listy sa môžu využiť skoro na jar do šalátov spolu s púpavou či zádušníkom.

zdroj: zdravopedia.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Tinkine recepty, kamzakrasou.sk, nanicmama.sme.sk
Zdieľať na Facebooku