26.04.2024, meniny má
30. decembra 2019

Viete, čo pripraviť na silvestrovské pohostenie? Inšpirujte sa týmito jednoduchými receptami

Viete, čo pripraviť na silvestrovské pohostenie? Inšpirujte sa týmito jednoduchými receptami
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk/tinkinerecepty.sk
reklama

Neodmysliteľnou súčasťou osláv nového roka patrí aj nejaké to občerstvenie. Či už ste za klasiku ako obložené chlebíčky a jednohubky, alebo radi skúšate niečo netradičnejšie, máme pre vás pár tipov. Vybrali sme pre vás recepty, ktoré nezaberú veľa času, sú jednoduché a čo je najdôležitejšie, sú veľmi chutné. Vyskúšajte tieto chuťovky, ktoré si určite všetci pri stole zamilujú.

Syrová roláda

Budeme potrebovať: 

  • 350 g tvrdého syru eidam
  • 125 g masla
  • 200 g mäkkej salámy (šunka)
  • 4 trojuholníky taveného syra
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • soľ
  • červená paprika
  • 1 menšia cibuľka
  • petržlenová vňať
  • pažítka

Postup: Syr vložíme do mikroténového vrecka a zaviažeme. Vložíme do vriacej vody na 15 minút tak, aby bol syr ponorený. Vajcia uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na kocky. Plnku si pripravíme tak, že vymiešame zmäknuté maslo s taveným syrom, pridáme na kocky nakrájané vajcia, salámu nakrájanú na menšie kúsky, nakrájanú cibuľku, papriku, petržlenovú vňať, červenú papriku (môže byť aj sterilizovaná), soľ podľa chuti a jemne premiešame. Zmäknutý syr vyberieme z vody, rozvaľkáme na väčšom kuse alobalu na obdĺžnik a potrieme pripravenou plnkou. Zrolujeme, zabalíme do alobalu a odložíme do chladničky, kým nestuhne. Roláda je pekná, farebná. Pred podávaním roládu odbalíme z alobalu, pokrájame na asi centimentrové plátky. Podávame ako prílohu alebo samostatne. Dobrú chuť!

Náš tip: Syrovú roládu si môžete pripraviť aj z plátkového syra. Plátky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme ich cez seba tak, aby sa okraje prekrývali. Následne plátky syra ohrejeme v rúre zhruba 10 minút pri teplote 180°C, aby sa jemným roztopením spojili. Potom ich vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Následne plníme plnkou, pri ktorej sa medze nekladú.

reklama

ZDROJ: DOBRUCHUT.AKTUALITY.SK

Domáci parížsky šalát k mise aj na chlebíčky

Budeme potrebovať: 

  • 1000 g mäkkej salámy
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 200 g sterilizovaných uhoriek
  • 50 g cibule
  • 450 g majonézy
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 KL soli
  • 1/4 KL mletého čierneho korenia
  • 1 PL práškového cukru
  • 2 PL octu
  • 10 kvapiek worchesteru

Postup: Mäkkú parížsku diétnu salámu nakrájame na 3 mm hrubé kolieska. Najlepšie je požiadať rovno v mäsiarstve alebo, ak máte stroj na krájanie, tak nie je problém aj doma. Vždy dáme na seba pár koliesok, rozkrojíme na polovicu a krájame na tenké rezančeky, tiež hrubé asi 3 mm. Rezančeky vložíme do veľkej misky. Očistenú cibuľu nasekáme na jemno, osolíme, okoreníme a pridáme do misky k saláme. Sterilizované sladkokyslé uhorky nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme do misky spolu s rozmrazeným sladkým hráškom. Všetko spolu premiešame a prilejeme asi deci nálevu z uhoriek. Do takto pripraveného šalátu pridáme majonézu a sladkú smotanu, poriadne premiešame a ochutíme podľa vlastných chutí octom, mletým cukrom a worcestrom. Ten dodá parížskemu šalátu tú správnu chuť.

Náš tip: Tradičný parížsky šalát sa hodí nielen k studenej mise, ale aj na obložené chlebíčky. Stačí, ak maslo nahradíte týmto základom.

ZDROJ: BONVIVANI.SK

Zelerový šalát podľa Tinky Karmažín

Budeme potrebovať: 

  • ½ ks veľkého koreňového zelera
  • 100 g tvrdého syru (eidam, gouda, ementál)
  • ½ ks surovej mrkvy
  • 100 g hrubšie krájanej šunky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g tatarskej omáčky (príp. domáca majonéza, jogurt, smotana, lučina)
  • 100 g kyslej smotany 16%
  • 50 ml 33% šľahačkovej smotany alebo mlieka
  • 1 ČL dijon horčice
  • soľ, korenie, čerstvé bylinky, olivový olej, citrónová šťava

Postup: Zeler a syr nastrúhame nahrubo, mrkvu najemno, šunku nakrájame na kocky a cesnak prelisujeme. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Podávame na bagetkách, jednohubkách alebo len tak v miske.

Tip od Tinky: Zeler sa v šaláte krásne ukryje, dodá neskutočne na chuti a nikto neuverí, že je tam. Môžete pridať aj polku čiernej reďkovky nastrúhanej najemno. Šalát bude mierne pikantný. Podľa chuti môžete pridať aj kyslú uhorku, sterilizovaný hrášok alebo kápiu.

ZDROJ: FB TINKINE RECEPTY

Syrové tyčinky z lístkového cesta

Budeme potrebovať:

  • 1 ks lístkového cesta
  • tvrdý syr
  • parmezán
  • soľ
  • 1 vajce
  • sezamové semienka

Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme vajíčkom, polovicu posypeme nastrúhaným syrom a trochou nastrúhaného parmezánu. Cesto preložíme, zľahka povaľkáme a nakrájame na tyčinky. Tyčinky stočíme do špirály, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme na plechu s papierom alebo silikónovou podložkou pri 180 °C 20 minút.

Náš tip: Skvelú chuť tyčiniek doplní aj syr Niva. Podobným spôsobom môžete tiež pripraviť pizzové tyčinky. Cesto potriete kečupovým základom, pridáte pizza korenie a na vrch poukladáte syr a šunku. Dobrú chuť!

ZDROJ: DOBRUCHUT.AKTUALITY.SK

Netradičná slaná bábovka

Budeme potrebovať:

  • 3 vajíčka
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • ½ prášku do pečiva bez fosfátov
  • 100 ml kvalitného mlieka
  • 150 ml olivového oleja
  • 70 g nivy
  • 80 g eidamu
  • 100 g olív
  • 100 g sušených paradajok
  • 80 g kvalitnej šunky
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Vyšľaháme vajíčka a postupne pridávame múku a kypriaci prášok. Pridáme mlieko, olej a poriadne premiešame. Primiešame postrúhaný syr, nakrájané sušené paradajky, olivy a nakrájanú šunku. Podľa chuti dosolíme a dochutíme korením. Vlejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch približne 40 minút.

ZDROJ: FITSHAKER.SK

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: dobruchut.aktuality.sk
bonvivani.sk
tinkinerecepty.sk
fitshaker.sk
Zdieľať na Facebooku