Neodmysliteľnou súčasťou osláv nového roka patrí aj nejaké to občerstvenie. Či už ste za klasiku ako obložené chlebíčky a jednohubky, alebo radi skúšate niečo netradičnejšie, máme pre vás pár tipov. Vybrali sme pre vás recepty, ktoré nezaberú veľa času, sú jednoduché a čo je najdôležitejšie, sú veľmi chutné. Vyskúšajte tieto chuťovky, ktoré si určite všetci pri stole zamilujú.
Budeme potrebovať:
Postup: Syr vložíme do mikroténového vrecka a zaviažeme. Vložíme do vriacej vody na 15 minút tak, aby bol syr ponorený. Vajcia uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na kocky. Plnku si pripravíme tak, že vymiešame zmäknuté maslo s taveným syrom, pridáme na kocky nakrájané vajcia, salámu nakrájanú na menšie kúsky, nakrájanú cibuľku, papriku, petržlenovú vňať, červenú papriku (môže byť aj sterilizovaná), soľ podľa chuti a jemne premiešame. Zmäknutý syr vyberieme z vody, rozvaľkáme na väčšom kuse alobalu na obdĺžnik a potrieme pripravenou plnkou. Zrolujeme, zabalíme do alobalu a odložíme do chladničky, kým nestuhne. Roláda je pekná, farebná. Pred podávaním roládu odbalíme z alobalu, pokrájame na asi centimentrové plátky. Podávame ako prílohu alebo samostatne. Dobrú chuť!
Náš tip: Syrovú roládu si môžete pripraviť aj z plátkového syra. Plátky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme ich cez seba tak, aby sa okraje prekrývali. Následne plátky syra ohrejeme v rúre zhruba 10 minút pri teplote 180°C, aby sa jemným roztopením spojili. Potom ich vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Následne plníme plnkou, pri ktorej sa medze nekladú.
Budeme potrebovať:
Postup: Mäkkú parížsku diétnu salámu nakrájame na 3 mm hrubé kolieska. Najlepšie je požiadať rovno v mäsiarstve alebo, ak máte stroj na krájanie, tak nie je problém aj doma. Vždy dáme na seba pár koliesok, rozkrojíme na polovicu a krájame na tenké rezančeky, tiež hrubé asi 3 mm. Rezančeky vložíme do veľkej misky. Očistenú cibuľu nasekáme na jemno, osolíme, okoreníme a pridáme do misky k saláme. Sterilizované sladkokyslé uhorky nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme do misky spolu s rozmrazeným sladkým hráškom. Všetko spolu premiešame a prilejeme asi deci nálevu z uhoriek. Do takto pripraveného šalátu pridáme majonézu a sladkú smotanu, poriadne premiešame a ochutíme podľa vlastných chutí octom, mletým cukrom a worcestrom. Ten dodá parížskemu šalátu tú správnu chuť.
Náš tip: Tradičný parížsky šalát sa hodí nielen k studenej mise, ale aj na obložené chlebíčky. Stačí, ak maslo nahradíte týmto základom.
Budeme potrebovať:
Postup: Zeler a syr nastrúhame nahrubo, mrkvu najemno, šunku nakrájame na kocky a cesnak prelisujeme. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Podávame na bagetkách, jednohubkách alebo len tak v miske.
Tip od Tinky: Zeler sa v šaláte krásne ukryje, dodá neskutočne na chuti a nikto neuverí, že je tam. Môžete pridať aj polku čiernej reďkovky nastrúhanej najemno. Šalát bude mierne pikantný. Podľa chuti môžete pridať aj kyslú uhorku, sterilizovaný hrášok alebo kápiu.
Budeme potrebovať:
Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme vajíčkom, polovicu posypeme nastrúhaným syrom a trochou nastrúhaného parmezánu. Cesto preložíme, zľahka povaľkáme a nakrájame na tyčinky. Tyčinky stočíme do špirály, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme na plechu s papierom alebo silikónovou podložkou pri 180 °C 20 minút.
Náš tip: Skvelú chuť tyčiniek doplní aj syr Niva. Podobným spôsobom môžete tiež pripraviť pizzové tyčinky. Cesto potriete kečupovým základom, pridáte pizza korenie a na vrch poukladáte syr a šunku. Dobrú chuť!
Budeme potrebovať:
Postup: Vyšľaháme vajíčka a postupne pridávame múku a kypriaci prášok. Pridáme mlieko, olej a poriadne premiešame. Primiešame postrúhaný syr, nakrájané sušené paradajky, olivy a nakrájanú šunku. Podľa chuti dosolíme a dochutíme korením. Vlejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch približne 40 minút.