15.08.2020, meniny má
reklama
5. júla 2020

Vyskúšali sme si voňavú prácu v Sedite. Praženie lieskovcov, zarábanie plnky či balenie boli fantastickým zážitkom

Vyskúšali sme si voňavú prácu v Sedite. Praženie lieskovcov, zarábanie plnky či balenie boli fantastickým zážitkom
Zdroj: seredsity.sk

Články, v ktorých vám predstavujeme výrobu jednotlivých produktov značky Sedita, ste si obľúbili a teraz vám ukážeme, čo všetko stojí za ich výrobou z pohľadu zamestnanca. Musíme uznať, že táto skúsenosť bola na nezaplatenie.

Vyskúšali sme si toho naozaj veľa. Praženie lieskovcov, kontrolu kvality vašich obľúbených výrobkov aj ich balenie. Každá pracovná pozícia si vyžadovala maximálne sústredenie a nutnosť používania tých najnovších technológií.

Zdroj: Sedita

Práve moderné technológie sú neoddeliteľnou súčasťou tohto podniku aj dnes a definitívne budú jeho budúcnosťou. Bez nich by nebolo možné zvládnuť veľký dopyt po super Seditovských výrobkoch. Aj preto sa už teraz kladie na zamestnancov výroby väčší dôraz na ich schopnosti obsluhovať takéto sofistikované zariadenia.

Na prvý pohľad to môže vyzerať zložito, no všetko má svoj význam a postupnosť. Noví zamestnanci prechádzajú najprv pracovným školením a prvé mesiace sú vždy na zmene so skúsenejším kolegom. Ten zabezpečí hladký priebeh pracovného dňa a odovzdanie všetkých potrebných informácií.

Skúsenejší pracovníci nám vždy všetko podrobne opísali a my sa im musíme poďakovať za veľmi milý a ústretový prístup. Na úvod už len dodáme, že návštevu v Sedite sme uskutočnili ešte pred samotným prepuknutím pandémie. Sme radi, že sme to stihli a dnes vám môžeme priniesť aj takýto hodnotný článok.

Ak by sa vám práca v Sedite po našom článku zapáčila, neváhajte ich kontaktovať na infolinke 0800 200 432 alebo emailom na adresu person@idc.sk.

Zdroj: seredsity.sk

Kontrola plátov a zarábanie plnky

Ako prvú sme si vyskúšali pozíciu samostatného operátora pri pečiacich automatoch. Je to miesto, kde sa pečú pláty na oblátky. Cesto je vedené z prvého poschodia na prízemie potrubím priamo do pečiacich automatov, kde vznikajú krásne a súmerné pláty.

Na tomto mieste sme kontrolovali gramáž, rozmery, kvalitu a vizuálne vlastnosti upečených plátov, ktoré následne putujú cez chladiaci tunel do takzvanej natieračky. Tu sa na jednotlivé pláty nanáša vrstva plnky a prekrýva sa ďalším plátom.

Príprava plnky bola tak isto fascinujúcim zážitkom. Po správnom namiešaní všetkých surovín sa plnka po premiešaní vyleje do nádoby, odkiaľ smeruje do vyššie spomenutej natieračky a potom na upečené pláty. Musíme uznať, že celá technológia pri miešaní plnky bola sofistikovaná a sama nás navigovala, aké ďalšie kroky treba urobiť.

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Praženie lieskovcov bolo voňavým zážitkom

Veľmi je nám ľúto, že k vám nemôžeme prostredníctvom článku preniesť aj tú fantastickú vôňu, ktorá vzniká pri pražení lieskovcov. Jednoducho, ak to nezažijete, nedá sa to pochopiť. Aj toto je jedna z výhod práce v Sedite, pretože tu práca vonia.

Proces praženia je doslova alchýmia, ktorú majú na starosti skúsení pražiari. Celý proces nám vysvetľoval jeden z nich a zdôraznil, že najdôležitejším faktorom pri pražení je presnosť. Teplota, vlhkosť, rýchlosť miešania lieskovcov aj celkový čas praženia musia byť nastavené presne, aby sa dôkladne dodržala receptúra praženia.

Okrem lieskovcov tu skúsení zamestnanci pražia aj arašidy, kávu či mandle a každá surovina má zadefinovaný postup praženia. Títo chlapi to všetko dokonale ovládajú a môžu nám ich závidieť po celom Slovensku.

Pražené a extra chrumkavé lieskovce môžete cítiť v jednom z najobľúbenejších výrobkov, ktorým je Lina. Na tejto oblátke je ich naozaj požehnane a sú ukryté pod vrstvou čokoládovej polevy.

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Baliaci proces a ďalšia kontrola kvality

Ešte pred samotným balením sme si vyskúšali aj kontrolu upečených produktov. Na túto prácu potrebujete naozaj šikovné ruky. Na jednom mieste sme museli naraz otáčať niekoľko upečených plátov plnených plnkou a vyselektovať aj tie minimálne poškodené. Pri šikovných zamestnankyniach sme vyzerali naozaj smiešne a v porovnaní s nimi by sme toho asi moc neskontrolovali.

Na ďalšom kontrolnom mieste sme vizuálne skontrolovali stovky krásnych oblátok, na ktorých sme sa snažili nájsť, ako tomu hovoríme u nás v Sedite – nezhodu. Či už bol plát jemne poškodený  alebo mali oblátky nalomený roh, všetky nezhodné výrobky putovali z pásu preč a ďalej smerovali iba dokonalé výrobky.

Technicky náročnejšia práca bola na mieste operátora výroby, ktorý mal na starosti baliaci proces všetkých produktov na výrobnej linke. Konkrétne sme balili produkt určený na poľský trh Lusette smak Mleczny. Aj toto nám dokazuje, že Sedita je úspešnou potravinárskou spoločnosťou schopnou exportovať takýto druh potravín aj do Poľska, ktoré je potravinárskym gigantom.

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Našťastie nás zaúčal veľmi milý a hlavne rýchly operátor, ktorý mal svoju prácu naozaj v malíčku. Museli sme kontrolovať, či sú na danom obale uvedené a dobre vytlačené všetky potrebné informácie, či sa dodržujú predpísané presahy balenia alebo či niekde na obale nevznikla deformácia.

Po nejakom čase bolo potrebné nahodiť nový baliaci kotúč a nanovo spustiť balenie. V tomto momente nám bolo jasné, že radšej ustúpime stranou a necháme pracovať odborníka.

Počas výmeny kotúča nám však operátor stíhal vysvetľovať každý jeden úkon a bolo vidieť, že práca ho naozaj baví. Pripomínalo mi to prácu servisných technikov pri výmene kolies počas pretekov Formule. Jeden, dva, tri a proces balenia mohol pokračovať.

Aj kvôli takýmto prípadom pracuje začínajúci operátor v Sedite vždy na jednej zmene so skúsenejším, ktorý ho postupne zaúča a odovzdáva mu ďalšie informácie. Práve pri tejto pozícii sme sa utvrdili aj v tom, aká potrebná je schopnosť pracovať s modernými technológiami. Na tú sa bude v budúcnosti prihliadať omnoho viac ako doteraz.

Dúfame, že sme vám týmto článkom aspoň z časti priblížili proces výroby v Sedite. Ak máte záujem o prácu, ktorá naozaj vonia a chutí, Sedita víta všetkých šikovných záujemcov.

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Zdroj: seredsity.sk

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Sedita.

Zdieľať na Facebooku