Nákup v potravinách, elektrina, plyn a stále aj pohonné hmoty, za toto všetko si poslednú dobu poriadne priplácame. To, že sa zdražovanie vystupňuje, ekonómovia čakali, ale že to bude až takéto výrazné, ich samých prekvapilo.
Zdražovanie neobišlo ani jednu z najzákladnejších potravín. Priemerný Slovák skonzumuje ročne 32 kg cukru, ktorého spotreba aj cena rastie. Slovenský cukor zdražie až o dve tretiny. Tento rok budú navyše Slováci odkázaní aj na dovoz, a to aj napriek tomu, že je cukor jedinou potravinou, v ktorej je Slovensko prakticky sebestačné. Informácie uviedli TV noviny.
„Predpokladáme, že by sa cena na pulte mohla pohybovať okolo jedného eura vrátane DPH,“ uviedol Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku. Cena kryštálového cukru vzrastie minimálne o štyridsať centov na kilogram.
Na výrobu cukru potrebujú cukrovary hlavne plyn, pričom energie tvoria až polovicu výrobných nákladov. „Cukrovarnícky priemysel je najväčším spotrebiteľom plynu a zásadným spotrebiteľom elektrickej energie v potravinárskom priemysle na Slovensku,“ doplnil Michal Abelovič.
Energetická kríza sa začne na cenách odzrkadľovať po spracovaní tohtoročnej úrody. Tú negatívne ovplyvnilo obrovské sucho počas celého leta.
„Odhadujeme, že pre sucho bude tohtoročná výroba okolo 150-tisíc ton, čo predstavuje sebestačnosť na úrovni zhruba okolo 90 %,“ dodal na záver Abelovič.