17.09.2019, meniny má

Žiačky vypracovali krásny školský receptár zameraný na vegetariánske jedlá

25. apríla 2019
reklama

Základná škola Juraja Fándlyho v Seredi ponúka svojím študentom krúžok s názvom Kuchynská alchýmia. Žiaci sa v ňom počas celého školského roka venovali tajomstvám varenia. Záujmový krúžok rozvíja radosť z varenia dobrôt a je zameraný na rozvoj kulinárskych schopností.

Deti získavajú všeobecný prehľad o rôznych potravinách a cieľom krúžku je, aby si deti vedeli navariť jednoduché jedlá a obľúbili si zdravé a kvalitné potraviny. Krúžok varenia u detí rozvíja radosť z vytvárania netradičných dobrôt pre rodičov a kamarátov. Už v mladom veku sa dozvedia výhody sezónnych plodov z nášho územia a význam nakupovania na trhoviskách, u lokálnych dodávateľov alebo priamo na farmách.

Obsah školského receptára, ktoré vytvorili žiačky v rámci krúžku Kuchynská alchýmia. Zdroj: ZŠ Fándlyho Sereď

Školský receptár je spoločným dielom aktívnych žiačok

Okrem varenia sa však zamerali na spoločný projekt, ktorého výsledkom je Malý školský receptár plný zaujímavých informácií, napr. o celkovom množstve sladkej vody, ktorá je potrebná pri výrobe rôznych produktov. Receptár obsahuje aj kalendár sezónnej zeleniny a ovocia a niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov. Nájdete tu nenáročné recepty na jedlá, ako mrkvový koláč, tekvicová polievka, zemiakové placky, cestoviny so syrovou omáčkou a niekoľko ďalších.

V školskom receptáre sú rozpísané aj liečivé účinky rôznych byliniek; žiaci popísali vlastnosti medovky lekárskej, rozmarínu lekárskeho a pažítky. Za školským receptárom stojí pedagogička Mgr. Eva Hanusová a žiačky Nina Hnátová, Nina Haberlandová, Karin Lukáčová, Romana Kujovičová, Estell Adamková. Školský receptár si môžete otvoriť po rozkliknutí tohto odkazu.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdieľať na Facebooku

Pridaj komentár