Základná škola Juraja Fándlyho v Seredi ponúka svojím študentom krúžok s názvom Kuchynská alchýmia. Žiaci sa v ňom počas celého školského roka venovali tajomstvám varenia. Záujmový krúžok rozvíja radosť z varenia dobrôt a je zameraný na rozvoj kulinárskych schopností.
Deti získavajú všeobecný prehľad o rôznych potravinách a cieľom krúžku je, aby si deti vedeli navariť jednoduché jedlá a obľúbili si zdravé a kvalitné potraviny. Krúžok varenia u detí rozvíja radosť z vytvárania netradičných dobrôt pre rodičov a kamarátov. Už v mladom veku sa dozvedia výhody sezónnych plodov z nášho územia a význam nakupovania na trhoviskách, u lokálnych dodávateľov alebo priamo na farmách.
Okrem varenia sa však zamerali na spoločný projekt, ktorého výsledkom je Malý školský receptár plný zaujímavých informácií, napr. o celkovom množstve sladkej vody, ktorá je potrebná pri výrobe rôznych produktov. Receptár obsahuje aj kalendár sezónnej zeleniny a ovocia a niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov. Nájdete tu nenáročné recepty na jedlá, ako mrkvový koláč, tekvicová polievka, zemiakové placky, cestoviny so syrovou omáčkou a niekoľko ďalších.
V školskom receptáre sú rozpísané aj liečivé účinky rôznych byliniek; žiaci popísali vlastnosti medovky lekárskej, rozmarínu lekárskeho a pažítky. Za školským receptárom stojí pedagogička Mgr. Eva Hanusová a žiačky Nina Hnátová, Nina Haberlandová, Karin Lukáčová, Romana Kujovičová, Estell Adamková. Školský receptár si môžete otvoriť po rozkliknutí tohto odkazu.