28.04.2024, meniny má

Historické pečate 5 obcí, ktoré sa v minulosti stali súčasťou Serede. Niektoré motívy vás prekvapia

6. októbra 2018
6. októbra 2018

Historické pečate 5 obcí, ktoré sa v minulosti stali súčasťou Serede. Niektoré motívy vás prekvapia

reklama

Naše mesto v minulosti nebolo také veľké ako je dnes. Dnešné územie Serede bolo rozdelené na viacero samostatných celkov. Vlastnú administratívu mal Dolný, Stredný a Horný Čepeň. Táto informácia možno nie je pre niektorých z vás nová, ale vedeli ste, že so Sereďou splynuli aj časti zvané Nové Mesto a Vojenská ulica? Zaujímavosťou je, že každá obec mala svoju vlastnú pečať, ktorú využívali na potvrdenie hodnovernosti administratívnych textov a listín.

Pečate nášho mesta Sereď v minulosti a dnes.

Pečate sa začali používať hlavne v 14. storočí a nachádzali sa na nich  symboly z mestských erbov. Rozšírili sa natoľko, že postupne ich začali využívať aj menšie obce, dovtedy to bola výsada najmä veľkých královských miest. Erby sa na území dnešného SR používali od 13. storočia a obsahovali rôzne banícke symboly, kontúry opevnení a bojovné motívy.

Na obrázku vidíte pečatidlo obce Vojenská ulica, 19. storočie. Zdroj: Sereď, Dejiny mesta

reklama

Pozrite sa na zaujímavé informácie o častiach nášho mesta, možno v nich bývate práve vy. Prinášame vám snímky autentických pečatí, ktoré jednotlivé celky využívali v minulosti.

DOLNÝ ČEPEŇ

Dolný Čepeň bol v minulosti samostatnou obcou. Súčasťou mesta Sereď sa stal od roku 1944. Zaujímavosťou je, že v tejto časti Čepeňa bývali hlavne šľachtici. Pečať predstavuje husára so šabľou. 

Kruhopis pečate je ALSÓ CSÖPÖNY HELYSÉG PECSÉTJE 1852. Zdroj: Sereď, Dejiny mesta.

STREDNÝ ČEPEŇ

Pôvodne tiež samostná obec pripojená k Seredi v roku 1944, rovnako ako Dolný Čepeň. Najstaršia pečať pochádza z roku 1736. Pečať symbolizuje sv. Jána Krstiteľa, patróna seredského kostola. V pečatnom poli vidíme veľkonočného barančeka, ktorý so sebou nesie zástavu a kríž.

Kruhopis pečate je KOZEP CSOPPIN 1736. Zdroj: Sereď, Dejiny mesta

HORNÝ ČEPEŇ

Horný Čepeň obývali najmä šľachtici, ktorí mali osobitné právne postavenie a veľké slovo. Pôvodne samostatná obec, ktorá je súčasťou Serede od roku 1964. Stalo sa tak teda o 20 rokov neskôr ako o samostatnosť prišiel Stredný alebo Dolný Čepeň. Na pečati je husár na koni so šabľou.

Kruhopis je FELSÓ CSÖPÖNY HELYSÉG PECSÉTJE 1852. Zdroj: Sereď, Dejiny mesta.

NOVÉ MESTO

Pôvodný názov bol aj Nové Mestečko – Újvároska, táto lokalita pôvodne patrila do Nitrianskej župy. Nové Mesto so Sereďou splynulo v roku 1886. Najstaršia pečať údajne pochádza zo 17. storočia. Osemhranná pečať a na ohraničenom štíte je obraz, ktorý vraj doteraz nie je úplne identifikovaný. Dohady sú, že zobrazuje hrnčiarsku pec. Zaujímavosťou je, že Nové Mesto nájdeme vo výsadných listinách vydaných pre šintavských remeselníkov z panstva.

Na pečati nájdeme iniciálky V V, čo má znamenať Új Város, v preklade Nové Mesto. Zdroj: Sereď, Dejiny mesta.

VOJENSKÁ ULICA

Práve Vojenská ulica tvorila samostatnú obec, ktorá mala aj veľmi výraznú pečať.  Zobrazovala vojaka, ktorý je na koni. V ruke drží šabľu, na ktorej je zavesená hlava. Údajne zobrazovala mŕtveho tureckého vojaka. Aj táto symbolika dokazuje, že v tejto časti boli úsidlení hlavne vojaci, ktorí mali rovnako ako šľachtici v Hornom Čepeni osobitné spoločenské a právne postavenie. Najstaršia pečať pochádza z 18. Storočia a kovové pečatidlo typárium sa nachádza vo Vlastnivednom múzeu v Galante.

Kruhopis je COMMUNITAS KATONA UTENSIS IN SZERED z 18. storočia. Zdroj: Sereď, Dejiny mesta

Na záver sme si pre vás pripravili anketu, v ktorej môžete vyjadriť svoje sympatie. Sme zvedaví na výsledky.

[socialpoll id=”2522276″]

Páčil sa vám tento článok? Podporte ho zdieľaním

 

Zdroje: Publikácia Sereď, Dejiny nášho mesta, rok 2002
sered.sk
Zdieľať na Facebooku