27.04.2024, meniny má
1. júna 2020

Seredčania, používate mobilné bankovníctvo? Na toto by ste si mali dávať pozor

Seredčania, používate mobilné bankovníctvo? Na toto by ste si mali dávať pozor
Zdroj: pixabay.com
reklama

Čím rozšírenejšie a novšie sú moderné technológie, tým jednoduchšie je ich nejakým spôsobom zneužiť. Aj moderné mobilné telefóny a rôzne aplikácie nemajú ani zďaleka stopercentnú ochranu citlivých údajov. V poslednom období bolo zaznamenaných mnoho malvér útokov zameraných na mobilné bankovníctvo.

Počet týchto útokov sa od roku 2019 zvýšil takmer dvojnásobne. Kyberbezpečnostná firma Kaspersky upozorňuje, že iba v prvom štvrťroku tohto roka bolo odhalených 42 115 modifikácií viacerých rodín bankových trójskych koní.

Čo je malvér a ako vyzerá?

Konkrétne tieto škodlivé programy vyzerajú ako legitímna finančná aplikácia, ale keď sa pokúsite dostať do svojej skutočnej bankovej aplikácie a zadáte svoje bezpečnostné údaje, útočníci k nim získajú prístup. Podvodníci tak pomocou malvéru získavajú vaše údaje a zarábajú na tom, keďže ich cieľom je odcudzenie osobných údajov alebo rovno peňazí z bankových účtov používateľov.

Samotný malvér môže mať rôzne podoby. Napríklad spyvér tajne zhromažďuje informácie a posiela ich tretím stranám, trójske kone využívajú legitímne programy a potom spôsobujú problémy, podvodníci používajú phishingové aplikácie, zatiaľ čo boty číhajú v úzadí a čakajú, aby mohli udrieť vo chvíli, keď sa používatelia prihlasujú do online bankovníctva.

reklama

zdroj: pexels.com

Ako týmto útokom zabrániť?

Trójske kone zamerané na bankovníctvo sú v kybernetickej komunite známou hrozbou pod názvom bankári. Žiadne mobilné zariadenie nie je odolné proti malvéru. Znížiť riziko infikovania vašich zariadení môžete napríklad tým, že aplikácie si budete inštalovať len z dôveryhodných zdrojov, akými sú oficiálne obchody s aplikáciami. Pomôcť by však mal aj bezpečnostný softvér.

V každom prípade by sme si mali uvedomiť, že smartfóny obsahujú množstvo osobných a citlivých informácií, ku ktorým zároveň poskytujú prístup tretím stranám. Čím viac aplikácií sťahujeme, tým väčšie možnosti otvárame aj škodlivým programom. Seredčania, ak využívate mobilné bankovníctvo, určite si dávajte pozor na to, kde zadávate citlivé údaje. Budeme radi, ak sa o vaše skúsenosti so zabezpečením aplikácií podelíte v komentároch.

zdroj: pixabay.com

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: aktuality.sk, fontech.startitup.sk, bezpecnenanete.eset.com
Zdieľať na Facebooku