27.04.2024, meniny má
14. júla 2020

Slovensko zatiaľ nebude zavádzať celoplošné opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ale za nedodržanie karantény hrozí pokuta až 5 000 eur

Slovensko zatiaľ nebude zavádzať celoplošné opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ale za nedodržanie karantény hrozí pokuta až 5 000 eur
Zdroj: domov.sme.sk/pexels.com
reklama

V posledných týždňoch na Slovensku opäť narastá počet nakazených koronavírusom. Po tom, čo sme relatívne úspešne prekonali prvú fázu, sa opäť začína hovoriť o potrebe opatrení. Najviac nakazených totiž prichádza zo zahraničia. Podľa výsledkov rokovaní vlády však už ďalšia karanténa nehrozí. Zvýšila sa však pokuta za nedodržanie karantény, a to až na 5 000 eur.

Väčšina nových prípadov pochádza zo zahraničia

V pondelok 13. júla 2020 zasadalo konzílium odborníkov, po ktorom premiér Igor Matovič vyhlásil, že Slovensko zatiaľ nemusí pristupovať k celoplošným opatreniam pre zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Ak by sa však situácia neskôr zhoršovala, bude potrebné pristúpiť k sprísneniu opatrení. Viac ako polovica nových prípadov od začiatku júna do začiatku júla sa podľa premiéra dostala na Slovensko zo zahraničia.

Česko, Chorvátsko a Británia zostávajú na zozname menej rizikových krajín

Hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas oznámil, že Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Toto nové opatrenie bude oznámené v piatok 17. júla a účinnosť by malo nadobudnúť v pondelok 20. júla 2020. Na zozname menej rizikových krajín naďalej ostáva Chorvátsko i Česko. Pritom najviac pozitívne testovaných prišlo z Česka, Ukrajiny, Veľkej Británie a Srbska.

zdroj: pexels.com

reklama

Pokuta za nedodržanie karantény sa zvýšila na 5 000 eur

Vláda zároveň rozhodla o ďalších opatreniach, ku ktorým patrí vyššia pokuta pre ľudí, ktorí sa vrátia z rizikovej krajiny a nedodržia päťdňovú karanténu. Pôvodná pokuta za porušenie karantény bola 1 650 eur, no teraz sa zvýšila až na 5 000 eur. Po novom by malo byť možné poslať SMS každému Slovákovi, ktorý prichádza z rizikovej krajiny domov. Novela zákona o elektronických komunikáciách by mala umožniť získať dáta o cestovaní od mobilných operátorov a upozorniť tak cestujúcich zo zahraničia na povinnosť karantény.

Operátori budú musieť poskytnúť zoznam telefónnych čísiel ľudí, ktorí navštívili rizikovejšie krajiny

Tento návrh predložil minister dopravy Andrej Doležal, ktorý tvrdí, že Úrad verejného zdravotníctva SR nebude dostávať na základe tejto legislatívy žiadne osobné údaje. Od operátorov by mali dostať iba zoznam telefónnych čísiel ľudí, ktorí navštívili rizikovejšie krajiny. Tento zoznam dodatočne porovná so zoznamom telefónnych čísiel účastníkov, ktorí sa po návrate na Slovensko podľa pokynov nahlásia regionálnym úradom verejného zdravotníctva a identifikuje tak osoby, ktoré si po návrate do krajiny svoju nahlasovaciu povinnosť nesplnia.

Telefónne čísla majú byť po spracovaní zmazané a Úrad verejného zdravotníctva SR bude musieť raz ročne predkladať správu o nakladaní s týmito údajmi ústavnoprávnemu parlamentnému výboru. O obidvoch návrhoch vláda rozhodovala v pondelok 13. júla 2020. Parlamentom by oba zákony mali prejsť v skrátenom legislatívnom konaní.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: dobrenoviny.sk, startitup.sk
Zdieľať na Facebooku