27.04.2024, meniny má
1. septembra 2020

Viete, čo musia školáci dodržiavať po „koronaprestávke“? Pripravili sme pre vás prehľad všetkých pravidiel

Viete, čo musia školáci dodržiavať po „koronaprestávke“? Pripravili sme pre vás prehľad všetkých pravidiel
Zdroj: minedu.sk/startitup.sk
reklama

Už zajtra zasadnú školáci opäť do lavíc. Preto sme pre vás pripravili veľký prehľad pravidiel toho najdôležitejšieho, čo by mal vedieť každý rodič, žiak či učiteľ. Nadchádzajúci rok bude takisto ako posledný polrok značne poznačený koronakrízou. Mnoho vecí sa však bude riešiť inak. V nasledujúcom článku si overíte, či ste svoje deti pripravili na zajtra tak, ako je vyžadované po novom.

Vyhlásenia a rúška

Návrat do školy neminie žiadny ročník, tentoraz je povinný pre prvý aj druhý stupeň základnej školy a rovnako tak pre všetkých stredoškolákov. Na rozdiel od tradičných vybavovačiek pred začatím školy však musia rodičia myslieť aj na iné veci, a to je hlavne čestné vyhlásenie o zdravotnom stave a predchádzajúcom pobyte dieťaťa, rúško pre dieťa či jednorazové vreckovky.

No a o detailoch vyučovania bude rozhodovať aj akýsi semafor pravidiel počas pandémie koronavírusu. Všetky informácie vyplývajú z manuálu opatrení pre školy, ktorý nájdete aj na tomto linku.

Pri vstupe do budovy vás bude čakať takýto oznam, ktorého znenie môže byť upravené, ale v podstate ide o to isté. Do školy žiak nemôže vstúpiť so žiadnymi príznakmi infekčného ochorenia.

reklama

Podmienky vstupu do školy. Zdroj: minedu.sk

Dva potrebné dokumenty – dotazník a vyhlásenie

Rodič v zdravotnom dotazníku informuje o tom, či žiak vycestoval v termíne od 17. 8. do 1. 9. 2020 mimo územia Slovenska a či sa dieťa v danom čase zúčastnilo na hromadnom podujatí, teda detskom tábore, športovom sústredení, svadbe či rodinnej oslave.

V prípade, že rodič odpovedal na jednu z dvoch otázok áno, musí do 16. septembra sledovať zdravotný stav školáka, ako aj osôb v jednej domácnosti. Rodič tiež podpisuje, že u žiaka sa neprejavujú príznaky akútneho ochorenia a nebola mu nariadená karanténa. Rovnako sa zaručuje, že dieťa, rodičia alebo osoby žijúce v jednej domácnosti v priebehu ostatného mesiaca neprišli do kontaktu s osobami, ktoré ochoreli na prenosné ochorenie: koronavírus, hnačku, vírusový zápal pečene, zápal mozgových blán či horúčkové ochorenie s vyrážkami.

Pri príchode do školy sa odovzdáva aj druhý dokument: vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa. Rodič vo vyhlásení podpisuje, že sa u školáka neprejavili príznaky akútneho ochorenia: teplota nad 37,5 alebo triaška, malátnosť, neprimeraná únava, začervenané, zapálené oči s výtokom, upchatý nos so sťaženým dýchaním nosom, skalený, zafarbený (žltý či zelený) výtok z nosa, bolesť uší, výtok z uší, oslabený sluch, suchý dusivý kašeľ, vlhký produktívny kašel, vracanie, riedka stolica niekoľkokrát denne, novovzniknuté začervenanie kože či vyrážky a chrasty na koži.

Všetky dokumenty sú k dispozícii na tomto linku.

Ďalšie pravidlá v bodoch

  • Rúška nemusia nosiť deti na prvom stupni ZŠ, deti so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím, deti do veku 3 rokov, autistické deti, žiaci pri konaní akýchkoľvek skúšok, poslucháči pri konaní štátnych skúšok, deti v materských škôlkach alebo osoby pri výkone športu.
  • Školský rok nezačne žiadnou slávnosťou, ako tomu býva zvykom, výnimkou sú len prváčikovia.
  • Vyučovať sa bude v troch na seba nadväzujúcich cykloch. V praxi to znamená, že vzdelávacie štandardy nebudú definované po ročníkoch, ale po cykloch. Obsahový štandard vymedzuje učivo, ktoré má učiteľ s deťmi prebrať a žiaci ho potom musia ovládať. Školy si budú môcť vybrať, či chcú učiť podľa cyklov alebo podľa  „starých pravidiel“.
  • Novinky čakajú aj telesnú výchovu – deti ju predbežne do 20. 9. nebudú mať v telocvični, ale len vonku, napríklad na ihrisku. Takéto obmedzenie platí aj pre bazén či posilňovňu.
  • Ak by žiakovi namerali telesnú teplotu 37 až 37,5 stupňov Celzia, meranie sa zopakuje po 5 minútach pokoja. Pokiaľ by bola teplota aj po troch merania vyššia ako 37,2 žiak nebude môcť vstúpiť do školy.
  • V triede, v ktorej bude vyučovanie, musí byť zabezpečné časté priame vetranie. Ministerstvo školstva tiež odporúča vyučovať ucelene v triedach a nestriedať pri výučbe triedy. Upozorňuje tiež, že nie je vhodné, aby sa žiaci počas prestávky prechádzali po chodbách.
  • Toalety musia byť povinne vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami. Rovnako ako v júni ani teraz sa neodporúčajú textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk – rovnako tiež nepoužívať klimatizačné zariadenia a ventilátory.
  • Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne trikrát denne (počas prvých dvoch týždňov), respektíve podľa potreby školy. Čistenie všetkých tried a miestností, v ktorých sa pohybovali či už žiaci, alebo zamestnanci, sa majú vykonávať najmenej raz denne.
  • Dezinfekcia dotykových plôch, povrchov alebo predmetov, ktoré používa veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne dvakrát denne – v praxi ide napríklad o čistenie kľučiek dverí.
  • Obedy, balíčky či čistý príbor má vydávať personál – deti si jedlo a pitie samy nedokladajú a neberú si ani príbory. Pri príprave jedál a pri vydávaní je nutné dodržiavať bežné hygienické pravidlá. Výdaj jedla sa má uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.
Ilustračné foto

zdroj: aktuality.sk

Ako je to s vysokými školami?

Ministerstvo školstva odporučilo vysokým školám, aby začali semester až 28. septembra 2020. Zápis študentov by mal byť zabezpečený s maximálne znižujúcim rizikom šírenia ochorenia: najideálnejšie by bolo, ak by sa zápis realizoval elektronicky. Vysoké školy by mali v dostatočnom predstihu upozorniť študentov, najmä tých zahraničných, na podmienky vstupu na územie Slovenska či prípadnú povinnosť domácej izolácie, testovania alebo preukázania sa negatívnym testom.

Vyučovanie bude v rovnakom režime, aký bol známy školám pred pandémiou – avšak v materiáli ministerstva školstva sa odporúča všetky vzdelávacie aktivity, ktorých povaha to umožňuje, absolvovať aj dištančne alebo využitím kombinovanej metódy.  

Vysokoškolskí učitelia musia počas vyučovania nosiť rúško alebo štít a od študentov si dodržiavať odstup najmenej dva metre. V prípade, že sa má na prednáške zúčastniť viac ako 50 osôb, odporúča sa jej zabezpečenie tak, aby bola využitá na fyzickú prítomnosť najviac polovica kapacity prednáškovej miestnosti a medzi študentmi boli zabezpečené rozostupy – tzv. šachovnicové sedenie.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: aktuality.sk, minedu.sk
Zdieľať na Facebooku