28.04.2024, meniny má
10. decembra 2020

BIBKO Therapy Center v Seredi pomáha zdravotne znevýhodneným detičkám. Využívajú mnoho zaujímavých metód

BIBKO Therapy Center v Seredi pomáha zdravotne znevýhodneným detičkám. Využívajú mnoho zaujímavých metód
Zdroj: FB BIBKO Therapy Center
reklama

Na Čepenskej ulici ste si od tohto roka mohli všimnúť novootvorené zariadenie BIBKO Therapy Center, ktoré je zamerané na rozvoj mentálnej stránky zdravotne znevýhodnených detí pod vedením špeciálneho pedagóga a logopéda. K realizácii im finančne pomohla aj dotácia od mesta Sereď.

Pre vaše dieťatko vytvoria vlastný program

BIBKO Therapy Center prevádzkuje občianske združenie POMOCNÍČEK, ktoré počas svojej osemročnej existencie pomohlo už mnohým rodinám a deťom so zdravotným znevýhodnením. Podpora väčšinou prichádza v podobe finančnej pomoci, ale aj darovaním špeciálnych pomôcok. 

Centrum je otvorené pre deti s viacnásobným zdravotným znevýhodnením. Jeho cieľom je vytvoriť miesto, kde sa rozvoju mentálnej stránky detičiek budú venovať skúsení odborníci. Tí vytvárajú pre každé dieťa na mieru ušitý intenzívny program, ktorý trvá jeden týždeň. Zohľadňuje schopnosti a možnosti dieťaťa a taktiež očakávania rodiča. Okrem toho poskytujú aj ambulantnú starostlivosť.

Združeniu pomohlo aj mesto Sereď, ktoré mu venovalo 3 150 eur na nákup špeciálnych pomôcok.

reklama

„Touto cestou ďakujeme, že sme mohli zakúpiť množstvo pomôcok na vybavenie špeciálno-pedagogickej miestnosti, ktoré slúžia na multisenzorickú stimuláciu, teda rozvoj zraku, sluchu, hmatu, čuchu a vestibulárneho systému. Naše centrum navštevujú detičky s rôznym druhom a stupňom postihnutia a v našich podmienkach sa im pod vedením špeciálnej pedagogičky darí dosahovať malé – veľké pokroky,“ povedal tím POMOCNÍČKA pre seredskenovinky.sk.

Zdroj: FB BIBKO Therapy Center

Využívajú Snoezelen a mnoho iných metód

V centre sa zameriavajú na rozvoj jemnej a hrubej motoriky, kognitívnych a sociálnych zručností, multisenzorickú integráciu a možnosti komunikácie. Pomocou metódy Snoezelen dokážu u detí vyvolať zmyslové pocity pomocou svetelných a zvukových prvkov. Tie dokážu podporiť rozvoj osobnosti alebo pomôcť s uvoľnením a navodením pohodlia a spokojnosti.

Medzi ďalšie metódy patrí aj Mirror Box Therapy, ktorá pomocou zrkadlenia vytvára rôzne optické klamy. Na základe tých sa vytvára pozitívna vizuálna spätná väzba pohybu končatiny. Vo svojom vybavení majú aj NOVAFON. Ide o stimulačnú pomôcku, ktorá dokáže liečiť vibráciami a senzorickou stimuláciou.

Pre detičky je pripravený aj AAK kútik, v ktorom nájdete PC all in-one a program Boardmaker.  Je to forma náhradnej alebo podpornej komunikácie, ako napr. gestá, mimika, komunikačné tabuľky s abecedou alebo počítačové pomôcky s rečovým vstupom.

Sme radi, že v našom meste vznikla nová forma pomoci pre inak obdarené detičky s vybavením, ktoré zaujme a poteší každého malého návštevníka. Viac informácií nájdete na facebookovej stránke centra.

Zdroj: FB BIBKO Therapy Center

Zdroj: BIBKO Therapy Center

Zdroj: FB BIBKO Therapy Center

Zdroj: FB BIBKO Therapy Center

Zdroj: FB BIBKO Therapy Center

Zdroj: FB BIBKO Therapy Center

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: FB BIBKO Therapy Center, seredskenovinky.sk, 3lobit.sk
Zdieľať na Facebooku