27.04.2024, meniny má
17. decembra 2020

Ktorá investícia v Seredi si vyžiada najviac financií? Pozrite sa na schválený rozpočet pre rok 2021

Ktorá investícia v Seredi si vyžiada najviac financií? Pozrite sa na schválený rozpočet pre rok 2021
Zdroj: seredsity.sk
reklama

Seredskí mestskí poslanci sa zúčastnili posledného rokovania v tomto roku, ktorého hlavnou témou bol rozpočet pre rok 2021. Návrh schválili, a tak už poznáme niekoľko oblastí, na ktoré sa chce mesto v budúcom roku zamerať najviac. Ktorá rekonštrukcia si vyžiada najväčší obnos peňazí?

Celkovo bol schválený ročný rozpočet vo výške viac ako 15,5 milióna eur. Mesto vyhlásilo, že si na potrebné investície nemusí brať žiaden úver a ani pôžičku. Pokračovať sa v nich bude z nenávratných finančných príspevkov a mesto navyše poskytne 3 milióny z vlastných zdrojov. Schválený rozpočet nájdete na tomto odkaze.

Materská škola Dionýza Štúra bude rozšírená o nové triedy

„Asi tou najväčšou investíciou, s ktorou sme začali pracovať, je rozšírenie Materskej školy Dionýza Štúra o dve nové triedy, ktorá bude financovaná z dotácie. Ďalej je to revitalizácia parčíku na Dionýza Štúra a modernizácia Základnej školy Jána Amosa Komenského z nenávratných zdrojov,“ povedal prednosta MsÚ Tibor Krajčovič.

Ďalej povedal, že si mesto stále necháva 180-tisíc ako spoluúčasť pri kaštieli. Pre Základnú školu Juraja Fándlyho je v rozpočte vyčlenených 120-tisíc eur na novú atletickú dráhu. Z vyčlenených 59-tisíc na materské školy sa budú kupovať aj veci do Materskej školy Dionýza Štúra, ako napríklad nové posteľné prádlo alebo pomôcky do kuchyne.

reklama

Vybrané škôlky prejdú kvôli dezinfekcii novou maľovkou. Z nových notebookov a interaktívnych tabúľ za 5-tisíc eur sa budú tešiť na Základnej umeleckej škole. Rekonštrukciou prejdú aj detské ihriská na Cukrovarskej a Fándlyho ulici, ktoré bude mesto financovať z vlastných zdrojov.

V prvom rade budú dokončené akcie z minulého roka

„Pokračovať budeme v rozbehnutých či naplánovaných akciách z roku 2020, a tou je oddychová zóna s krytým trhoviskom na Mlynárskej ulici za 190-tisíc eur, nové parkovacie plochy pri Sokolovni a pri železničnej stanici do 200-tisíc eur a projektová dokumentácia na cyklotrasu medzi dvoma mostami za 30 tisíc eur,“ doplnil pre Seredské novinky.

Revitalizáciou prejde aj vnútroblok na Dionýza Štúra vo výške 252-tisíc eur. Na rekonštrukciu pamätníka venovaného obetiam 2. sv. vojny je naplánovaných 42-tisíc eur. Do mesta pribudnú aj nové bezpečnostné kamery, ktoré budú stáť 20-tisíc eur. Ďalších 25 000 eur pôjde na rekonštrukciu sociálnych bytov na Trnavskej ulici a výmena LEDiek na verejnom osvetlení v Hornom Čepeni bude stáť 9 800 eur.

Vedenie nechce mesto zbytočne zadlžovať

O návrate sochy legionára pred mestským úradom sme vás informovali už v tomto článku. Z nenávratných zdrojov je na novú repliku vyčlenených 78 000 eur. Na zhotovenie sochy bola vypísaná verejná súťaž, v ktorej zvíťazila spoločnosť Šmigrovský. Pomník bol pôvodne venovaný padlým hrdinom pri obrane Slovenska roku 1919, ktorí ho bránili proti armáde Maďarskej republiky rád.

Veľkú časť peňazí zaberie aj obnova chodníkov vo výške 400-tisíc eur. Hlavne tie, ktoré nadväzujú na plánovanú rekonštrukciu parčíku Dionýza Štúra.

„Dlhy z minulosti nás neťažia, sú nastavené správne a splácame ich načas. Nechceme byť nikomu nič dlžní. Mesto sa prikrýva takou perinou na akú má. Myslím si, že tie výsledky hovoria za všetko,“ doplnil pre nás primátor Serede Martin Tomčányi.

Najviac peňazí zhltne štadión

Obnova chodníkov nebude ani zďaleka najväčšou investíciou mesta. Tou je seredský štadión, na ktorý mesto dostalo nenávratný finančný príspevok vo výške 2 milióny eur. Niektorí z vás si možno všimli, že s búracími prácami sa začalo už tento týždeň.

Všetci fanúšikovia futbalu sa môžu postupne tešiť na nové tribúny, obnovenú hraciu plochu, osvetlenie, parkovisko a aj oplotenie. Obnovou prejde aj elektrina. Dokončenie prvej etapy rekonštrukcie je plánované do konca budúceho roka.

„Všetko záleží na okolnostiach, ktoré to môžu nejako ovplyvniť, ako napríklad lockdown a ostatné veci súvisiace so súčasnou situáciou,“ povedal Karol Andrášik, konateľ Správy majetku Sereď, s.r.o.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: RTV Krea, seredskenovinky.sk
Zdieľať na Facebooku