28.04.2024, meniny má
14. septembra 2021

Vyskúšajte recept na ovocnú kožu či mnohé ďalšie zdravé rýchlovky tohto obdobia. Prinášame výber receptov od Tinky Karmažín

Vyskúšajte recept na ovocnú kožu či mnohé ďalšie zdravé rýchlovky tohto obdobia. Prinášame výber receptov od Tinky Karmažín
Zdroj: FB Tinkine recepty
reklama

Vedeli ste, že známa kuchárka Tinka Karmažín je Seredčanka? Jej recepty pozná naozaj mnoho ľudí a výtvory, ktoré vďaka nim docielite, si už stihli zamilovať všetci gurmáni. Patrí tiež k najsledovanejším mamičkám v našej krajine.

Na jej Facebooku, kde nájdete množstvo inšpirácií, ju sleduje už 185 000 ľudí. S Tinkou sme si pre vás nedávno pripravili aj rozhovor, ktorý si môžete prečítať na tomto odkaze. V tomto článku vám prinášame zopár zdravých receptov na toto obdobie, ktoré si ihneď zamiluje celá rodina.

Ovocná koža

Poznáte ovocné kože? Je to dokonalá detská sladkosť, ale aj sladkosť pre dospelých, pri ktorej nemusíte mať výčitky. Taktiež je to spôsob, ako vyťažiť z ovocia maximum a zachovať pritom skoro všetky vitamíny a živiny. Navyše, ako píše Tinka na svojom Facebooku, tieto „ovocné cukríky a lízatká“ chutia skvelo a deti ich milujú.

Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Vezmete akékoľvek ovocie a rozmixujete ho na pyré, rozotriete na papier na pečenie v tenkej vrstve a usušíte buď v rúre, sušičke ovocia, alebo necháte voľne (ideálne v prievane) na plechu uschnúť. Kombináciám sa medze nekladú, môžete zmixovať aj dva tri druhy ovocia, pridať škoricu, vanilku, kardamón či kokos alebo rozdrvené oriešky. Kyslejšie ovocie môžete zmiešať so sladším, napríklad prisladiť banánom. Keď sa koža usuší, stačí ju len nastrihať a zrolovať do roliek alebo napichať na špajdle ako lízatká.

reklama

Tinka ďalej píše:

„Ak chcete zachovať čo najviac vitamínov a živín, ovocnú kožu nesušte viac ako na 40 – 42 stupňoch a nedávajte ju na priame slnko. Preto je lepšie ju sušiť v „prievane“ alebo niekde, kde koluje vzduch a pritom je teplo. Nielen ovocie, ale aj bylinky napríklad. V rúre nenechávajte zatvorené dvierka, vždy pootvorené, ideálne je strčiť medzi dvierka varešku. Moc ich nepresušte, aby neboli ako žuvačka. Takto môžete usušiť aj „odpad“ z džemov, ktorý zostane po pasírovaní.“ 

zdroj: FB Tinkine recepty

Šťavnaté tekvicové lečo

Momentálne máme aj obdobie rôznej zeleniny a tekvíc. Na tento recept potrebujete len to, čo vám dá záhrada a váš dvor. Červenú cibuľu, bravčovú masť, žltú cibuľu, papriky, maslové tekvičky alebo cuketu, rajčiny, vajíčka a kto chce, môže pridať aj celozrnnú špaldovú krupicu.

Postup je jednoduchý. Cibuľku si nakrájate nadrobno, pridáte na rozpálenú bravčovú masť a restujete cca 2 minútky do sklovita. Z papriky vyrežte stredy a nakrájajte na malé pásiky. Pridajte k restovanej cibuľke, poprášte drvenou rascou, zamiešajte, prikryte pokrievkou a na malom ohni duste 3 minútky.

Medzitým si prekrojte a ošúpte tekvicu. Vydlabte vnútro a nastrúhajte ju nahrubo. Pridajte k zmesi, zamiešajte a duste ešte 5 minút.

Potom si pripravte paradajky, umyte a vyrežte jemne stred a prekrojte na štvrtinky. Pridajte k zmesi a nechajte bez pokrievky variť. Poprášte krupicou a nechajte ešte 5 minút, aby sa rajčiny jemne rozvarili. Nakoniec pridajte vidličkou rozmiešané vajcia a minútku nechajte prevariť. Dochuťte soľou a kusom masla.

zdroj: FB Tinkine recepty

Dyňový vývar

Ďalším obľúbeným receptom z tekvice je dyňový vývar. Postup je takisto veľmi jednoduchý a výsledkom je dobrota, ktorá bude chutiť celej rodine.

Do kanvice dajte zovrieť 2 litre vody. Cesnak nakrájajte nadrobno a na panvici roztopte maslo. Nechajte ho aj s celou rascou minútku speniť. Následne pridajte vnútro z tekvice – vlásočnice aj jadierka. Zamiešajte a poprášte mletou červenou paprikou, zároveň pridajte prepolené čerstvé papriky a prepolené rajčiny. Následne pridajte to, čo vám v chladničke zo zeleniny zostalo, netreba sa báť akejkoľvek kombinácie. Vhoďte vňate, zalejte vriacou vodou a varte približne 20 minút.

Tekvicu nakrájajte na hrubšie pásiky, pridajte fazuľové struky vcelku a nechajte variť 10 minút. Vývar sceďte, struky vyberte a spolu s uvarenou tekvicou nakrájajte na menšie kúsky a vložte späť do polievky. Pridajte hrášok a nechajte ešte 2 minútky povariť. Polievku môžete dochutiť podľa seba alebo podľa Tinky. Tá má svoje „srdcové kvarteto“, ako to sama volá – soľ, citrónová šťava, čerstvá petržlenová vňať a med.

zdroj: FB Tinkine recepty

Pečené cuketovo-syrové burgre

Cukety zo záhrady akosi nemiznú a stále je ich veľa. Alebo máte v chladničke posledné a neviete, ako ich využiť? Tu je perfektný nápad.

„Placky máme radi na veľa spôsobov. Ideálne sú aj pre deti do ruky ako fingerfood. Rozmýšľala som, ako ich upiecť v rúre, lebo sa mi pri nich nechcelo stáť. Chcela som ich mať ale šťavnaté, tak som stavila na moju obľúbenú kombináciu ovsených vločiek s parmezánom. Dovnútra išiel syr a spravila som ich hrubšie – na štýl burgrov. Podarilo sa, boli fantastické,“ píše na svojej webovej stránke Tinka.

Na túto dobrotu potrebujete:

  • 1 ks stredná cuketa
  • 1/2 ks mrkva
  • 100 gramov tvrdý syr
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 ks vajce
  • 1 PL hladká špaldová celozrnná múka
  • 2 PL pomleté ovsené vločky
  • 4 ks zemiaky
  • 4 ks mrkva
  • majoránka, soľ, mletá červená paprika, drvená rasca, petržlenová vňať, olivový olej, maslo na obalenie: najemno nastrúhaný parmezán, pomleté ovsené vločky

Postup je taktiež jednoduchý. Cuketu nastrúhajte nahrubo aj so šupou, nasoľte, nechajte pustiť šťavu, vyžmýkajte. Nastrúhajte najemno mrkvu, nahrubo syr, prelisujte cesnak, dochuťte soľou, majoránkou, mletou červenou paprikou, drvenou rascou a vňaťou. Pridajte vajíčko, múku a zamiešajte. Vytvarujte hrubšie burgre.

Parmezán nastrúhajte najemno, premiešajte s pomletými vločkami a placky obaľte v tejto zmesi. Poukladajte ich na papier na pečenie. Mrkvu poriadne očistite pod vodou. Neošúpte ju, len ju prekrojte pozdĺžne na štvrtinky. Polejte olivovým olejom a posypte soľou. Naukladajte medzi burgre a pečte spolu na 180 stupňov zhruba 25 minút dozlatista. Podľa chuti si uvarte napríklad zemiaky alebo batáty.

zdroj: FB Tinkine recepty

Receptov je omnoho viac

Tinka má nespočetné množstvo receptov, najnovšie ich nájdete aj v jej knihách. Tieto úžasne kuchárky plné vynikajúcich receptov nájdete aj v jej eshope. Veríme, že sme vás týmito receptami inšpirovali k zdravým jedlám a vďaka nám ste aspoň na chvíľku nazreli do Tinkinho sveta. Na jej blogu nájdete ešte mnoho ďalších receptov, ktoré chutia aj vyberavým jedákom.

zdroj: FB Tinkine recepty

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: FB Tinkine recepty
Zdieľať na Facebooku