27.04.2024, meniny má
11. januára 2022

V Trnave pribudne špičková náučná vyhliadková veža. Ľudia sa budú môcť zoznámiť so zvieratami alebo ich pozorovať v okolí

V Trnave pribudne špičková náučná vyhliadková veža. Ľudia sa budú môcť zoznámiť so zvieratami alebo ich pozorovať v okolí
Zdroj: FB Peter Bročka
reklama

Trnava ide príkladom všetkým slovenským mestám. Opäť v nej pribudne jedinečná atrakcia, tentoraz v podobe vyhliadkovej veže v parku Kamenáč. Návštevníkov v Kamennom mlyne prevedie náučný chodník a neskôr môžu nadobudnuté znalosti zúročiť na tejto vyhliadkovej veži, kde bude nová „poschodová učebňa“.

Obľúbená rekreačná oblasť Kamenný mlyn je už dlhšie zaradená do ochranného pásma Chráneného areálu Trnavské rybníky. Tamojšia oblasť sa môže právom hrdiť svojím zaradením do tretieho stupňa ochrany prírody. Samotný areál Trnavské rybníky je klasifikovaný do štvrtého stupňa, pričom piaty stupeň je najvyšší.

Náučný chodník Kamenáč

Spomínaná oblasť je obľúbeným relaxačným miestom nielen mnohých Trnavčanov, ale aj turistov. Mesto Trnava ešte dávnejšie spolu s Pedagogickou fakultou Trnavskej univerzity zmenilo trasu v tejto lokalite na nový náučný chodník. Ten je tvorený šiestimi prehľadnými informačnými tabuľami. Poskytujú oddychujúcim dostatok zaujímavých informácií.

Potulky po náučnom chodníku obohacujú prostredníctvom fenologického kalendára informácie o tom, aké živočíchy žijú v tomto prostredí. Jedna z tabúľ informuje zas o tom, čo spája tropický les a lokalitu Kamenný mlyn. Keďže sa o tejto veži hovorilo už dávnejšie, konečne sú známe presnejšie dátumy realizácie.

reklama

Rekreačná zóna Kamenný mlyn v Trnave je vychyteným miestom. Nachádza sa tu kúpalisko, prírodný amfiteáter či detské ihrisko. Veľmi obľúbené sú tu prechádzky, cyklistika a korčuľovanie a svoje miesto tu má tiež nádherná príroda.

zdroj: trnava.dnes24.sk

zdroj: trnava.dnes24.sk

zdroj: trnava.dnes24.sk

Najnovšie pribudne úžasná veža

Mesto aktuálne pokračuje v príprave realizačnej dokumentácie. Návrh na tento projekt už má právoplatné územné rozhodnutie. Okrem oddychového potenciálu, kedy sa budete môcť na prechádzke pokochať výhľadom z tejto špičkovej veže, bude možnosť sa tu aj vzdelávať. Deti, ale aj dospelí sa môžu prostredníctvom poschodovej učebne zoznamovať napríklad so zvieratami, ktoré žijú v okolí.

Zámerom je zabezpečiť na pomedzí lužného lesíka a rybníka vyhliadkovú vežu na pozorovanie vtákov a miestnych biotopov, sledovanie vtáčieho územia a prírodného zázemia Chráneného areálu Trnavských rybníkov v rámci náučných a relaxačných aktivít.

Vyhliadkové veže sa často nachádzajú na konci náučných chodníkov. Na kopci, odkiaľ je možné pozorovať prírodu a okolie, či v lese, kde máte možnosť nakuknúť napríklad ku korunám stromov. V Trnave bude táto veža naozaj šikovne vymyslená, výšku bude mať niečo cez 30 metrov. Predpokladaný začiatok realizácie je v lete 2022. V sekcii komentárov odpovedal na všetky otázky k tejto téme primátor mesta Trnava Peter Bročka. 

zdroj: FB Peter Bročka

zdroj: FB Peter Bročka

zdroj: FB Peter Bročka

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: FB Peter Bročka, trnava.live24.sk
Zdieľať na Facebooku