Peter Ďuriš pochádza zo Serede a študoval na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, na Fakulte biotechnológií a potravinárstva.
Dnes pracuje v spoločnosti HUBERT J.E. ako Master Blender. Má vedomosti o celom výrobnom procese od vína cez destiláciu až po zrenie v sudoch. Informácie priniesol klub Karpatské brandy.
Tentokrát vám predstavíme prácu Seredčana, ktorá nás naozaj zaujala. Vôňa drevených dubových sudov a intimita tradičnej pivnice, to všetko patrí k Petrovej práci.
Peter totiž nesie zodpovednosť za najznámejšie brandy na Slovensku – Karpatské brandy. Je zodpovedný za to, aby chutilo tak, ako ho poznáme a ako ho máme všetci radi.
Už od detstva chcel stále niečo ochutnávať, rád skúšal nové chute a vône. Pokračovalo to aj ďalej a na vysokej škole sa venoval senzorickému hodnoteniu piva.
Svoje pracovné pôsobenie v spoločnosti Hubert J.E. začal najskôr na pozícii technológ zodpovedný za výrobu a spracovanie destilátov. Pracuje tu už desať rokov a práca sa mu od začiatku dostala „pod kožu“ a zároveň sa stala aj jeho koníčkom. Momentálne má na starosti vytváranie chute a vône najznámejšieho brandy na Slovensku.
Zdroj: FB Peter Ďuriš
„Mojich 10 rokov v spoločnosti brandy bolo krásnych a dúfam, že ďalšie roky budú ešte krajšie. Ja by som to prirovnal k destilátu, ktorý vyzrieva v dubovom sude. Na začiatku je mladý, nevyzretý a postupným vyzrievaním v sude sa z neho stáva kvalitné, vyzreté a elegantné brandy. Aj počas môjho vyzrievania v Huberte sa moja osobnosť postupne menila až napokon vyzrela,“ uviedol Peter.
Pri takejto práci sa však vyžaduje aj veľká zodpovednosť. Je veľmi dôležité mať predstavu o tom, ako destilát, ktorý sa vypáli v pálenici, bude vyzerať o pár rokov v dubovom dreve. Niesť zodpovednosť za najznámejšie brandy na Slovensku je totiž veľmi zaväzujúce.
Peter Ďuriš sa zo svojej práce veľmi teší a váži si každoročné úspechy na medzinárodných súťažiach. Sú totiž istým spôsobom spätnou väzbou od odborníkov, ktorí sedia v komisiách a hodnotia ich výrobky.
Najväčšou odmenou a úspechom je však pre Petra to, že zákazníkom ich brandy chutí. Napríklad aj v ďalekom Hongkongu, kde tri roky po sebe získali významné ocenenia – raz double gold medal a raz gold medal pre KBŠ V.S.O.P. a v roku 2021 už aj zlato pre nové KBŠ V.S.
Ďalšie významné ocenenie je Grand Gold Medal, ktoré sa podarilo vyhrať na súťaži Concours Mondial De Bruxelles Spirits Selection pre KBŠ V.S.O.P. Striebornú medailu získali v Londýne s Karpatským Brandy Exclusive, na International Wine and Spirits Competition 2020 i na Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection 2021.
V roku 2021 bolo zlatom ohodnotené aj luxusné Karpatské brandy XO na International Wine and Spirits Competition, dokonca s prívlastkom OUTSTANDING, teda vynikajúce.
Zdroj: karpatskebrandy.sk
Novinku KBŠ V.S. prišiel pri uvádzaní do portfólia v roku 2021 podporiť aj herec Juraj Bača. Atmosféra bola naozaj vynikajúca. Juraj to opísal takto:
„Je vzrušujúce sledovať výrobu nového brandy. Veľmi ma zaujal celý proces a som poctený, že som mohol byť pri vôbec prvej ochutnávke nového špeciálu. A jeho chuť? Jednoducho perfektná.“
Zdroj: karpatskebrandy.sk
Zdroj: FB Peter Ďuriš