27.04.2024, meniny má
29. júna 2022

Pri obci Malženice sa našli nové ložiská zemného plynu. Znamenalo by to pre Slovensko menšiu závislosť od dodávok z Ruska?

Pri obci Malženice sa našli nové ložiská zemného plynu. Znamenalo by to pre Slovensko menšiu závislosť od dodávok z Ruska?
Zdroje: trnavskyhlas.sk/FB Eduard Heger
reklama

V okolí Trnavy boli nájdené nové ložiská plynu, ktoré majú potenciál vyriešiť problém s jeho nedostatkom na Slovensku, najmä v súčasnosti, keď ruský prezident Vladimír Putin zastavuje dodávky do viacerých európskych krajín.

Konkrétne ide o oblasť pri jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice, v blízkosti obcí Červeník, Malženice a Žlkovce. Veľkou výhodou je najmä vysoký stupeň vrtnej preskúmanosti.

Kedy sa začne s ťažbou?

Podľa hovorkyne spoločnosti Nafta Martiny Štecovej sa objem odhaduje na približne 2 miliardy kubických metrov zemného plynu. Jeho presné množstvo bude známe až po ťažbe a vŕtaní, no rozhodne bude väčšie oproti ďalším ložiskám plynu na Slovenksku.

„Za predpokladu splnenia všetkých zákonom stanovených náležitostí sme schopní začať s ťažbou zemného plynu približne do 2 až 3 rokov, pričom samotné vŕtanie vrtov vieme začať do niekoľkých mesiacov,“ ozrejmila pre denník Pravda Štecová.

reklama

Potenciál Slovenska v ťažení vlastného plynu je celkom vysoký, nakoľko by sa tu v budúcnosti mohlo ťažiť až 10 percent. V súčasnosti ťažíme iba jedno percento plynu. Podobné ložiská sa nachádzajú aj na Záhorí či v Trebišove.

Zdroj: trnava-live.sk

Aktivity prebehnú v dvoch etapách

Cieľom prvej etapy, ktorá bude trvať od roku 2023 do roku 2026, je overiť zásoby zemného plynu v ložisku. V druhej etape má prebehnúť ťažba v maximálnom objeme do 500 000 metrov kubických zemného plynu denne.

Celková výška investície by mala dosiahnuť  približne 17 miliónov eur. V obci Malženice, kde budú priamo umiestnené tri vrty, by tak pre ťažbu plynu malo vzniknúť 12 nových pracovných miest.

Ťažba má svoje výhody aj nevýhody

V zámere, ktorý bol vypracovaný podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, sa píše, že ťažbou zemného plynu z ložiska na území SR sa prispeje k zníženiu závislosti od dovozu plynu z Ruskej federácie.

Zároveň by to znamenalo, že by Rusko malo menej zdrojov na agresiu na Ukrajine, keďže Putin využíva aj naše peniaze za dodávky plynu a ropy.

Do úvahy je však potrebné brať aj fakt, že Slovensko si nemôže dovoliť otvárať nové ťažobné polia fosílnych palív kvôli ochrane klímy či životného prostredia. Na situáciu zareagovali aj aktivisti a miestni obyvatelia, ktorí už začali spisovať petície.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: pravda.sk, spravy.rtvs.sk, ta3.com
Zdieľať na Facebooku