28.04.2024, meniny má
9. júla 2022

Lukáš Šulák, známy svojou kočiarovou službou, sa vydal na cestu s koňmi a kočiarom. Ich cieľom bola dedinka na strednom Slovensku

Lukáš Šulák, známy svojou kočiarovou službou, sa vydal na cestu s koňmi a kočiarom. Ich cieľom bola dedinka na strednom Slovensku
Zdroj: FB Kočiarová služba - Lukáš Šulák
reklama

Lukáš Šulák zo Šintavy má krásnu prácu a záľubu. Takú, akú človek v jeho veku obvykle nemáva. Stará sa o kone, s ktorými orie záhrady nielen Šintavčanom.

Okrem toho Lukáš organizuje aj zážitkové jazdy s kočom. Ponúka aj iné zaujímavé služby, ako napríklad vozenie svadby na koči, oslava dožinkov, fašiangové slávnosti, vozenie Mikuláša a iné spoločenské akcie. 

Pred necelým mesiacom sa rozhodol absolvovať dovolenkovú cestu tak, ako sa chodilo kedysi. S priateľkou, koňmi a kočiarom sa vydal na cestu dlhú takmer 300 kilometrov.

Dobrodružná cesta začala v Šintave

Na začiatku cesty Lukáš napísal na svojej facebookovej stránke, čo ich k tomu viedlo: „V dnešnom uponáhľanom svete sme akosi zabudli užívať si každodenné maličkosti. Preto sme sa rozhodli spomaliť a vyskúšať si aké to bolo v minulosti prepravovať sa na dlhšie vzdialenosti s vozom. Smerujeme zo Šintavy do Ďubákova (Kokava nad Rimavicou). Naša cesta je dlhá cca 250km a rozdelili sme ju do viacerých zastávok u našich milých známych, ktorých máme po ceste.“

reklama

Dňa 19. júna 2022 vyrazili smerom na Šoporňu popri hrádzi mysliac si, že to bude najľahší úsek. Ako to už mnohokrát býva, opak bol pravdou a niekoľkokrát sa museli vrátiť kvôli zátarasám pri hrádzi.

Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Pokračovali cez obec Dlhá nad Váhom, Trnovec nad Váhom až do cieľa prvého dňa, do Kenderešu.

Druhý deň vyštartovali z Kenderešu smerom na Podhájsku, Rastislavice a Komjatice. V Mojzesove si koníky oddýchli a napojili sa u milých ľudí. Tento deň ukončili v Podhájskej.

A opäť tie zátarasy…

Tretí deň vyrazili z Podhájskej a najväčšou výzvou bolo prekonať rieku Hron, čo spôsobilo niekoľko komplikácií. Pokračovali v ceste smerom na Pozbu a Tekovské Lužany, kde chceli koníkov napojiť. Nemilým prekvapením bolo, že hoci bola v každom dvore natiahnutá hadica, voda sa vraj nedala napustiť.

Nakoniec im vodu pre koníky poskytol istý Daniel a mohli pokračovať  ďalej na Šárovce. Tu ich čakala prvá prekážka v podobe padnutého stromu. Zo Šároviec chceli pokračovať do Želiezoviec popri Hrone, avšak museli sa niekoľkokrát vracať kvôli rampám a zátarasám pri Hrone. Lukáš počas svojej cesty viackrát skritizoval, že pred rampami či zátarasami nie sú na začiatku cesty osadené upozornenia.

Zátarasy popri Hrone. Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Po prekročení Hrona sa dostali do Sikenice a vybrali sa smerom na Lontov. Pre pokročilú hodinu však už nemohli splniť cieľ dňa – Cerovo, a zastavili na Agáte. A hoci už nedúfali v ľudskosť a pochopenie, na Agáte ich poľovník Eduard Melich ubytoval v poľovníckej chatke, čím im zachránil deň a za čo sú mu veľmi vďační.

Štvrtý deň začali po krásnych lúkach od Agáty smerom na Sazdice. Odtiaľ sa vydali smerom na Tupú a Horné Turovce. Na tejto ceste zablúdili a ešte aj dostali defekt. Ako však píšu na sociálnej sieti, nadšenie ich neopúšťalo, defekt opravili a našli cestu do Horných Turoviec.

Ďalej sa vybrali na Izkorňu a potom smerom na Vinicu a Hrušov. Aby sa však vyhli obkľuke okolo hory, riskli cestu priamo cez horu. Hoci ich pri vstupe do hory upozorňovala tabuľa na výskyt medveďov, vlkov či diviakov, našťastie nič nestretli. Táto skratka ich doviedla priamo na Hrušov, odkiaľ už bolo blízko do cieľového Cerova.

Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Po mnohých kilometroch koníkom povolili podkovy

Ešte pred odchodom z Cerova, museli koníkom pouťahovať podkovy, ktoré sa po toľkých prejdených kilometroch už uvoľnili. Piaty deň sa vydali smerom na Senohrad a za cieľ si určili lazy v Zaježovej. Po ceste dostali kontakt na Ekokomunitu Sekier v Zaježovej, kde dohodli ubytovanie pre seba aj koníky.

Cesta na Sekier bola veľmi náročná, pretože smerovala strmo hore do kopca. Výhľad na tomto mieste však stál za to. Všade naokolo samé lúky a raj pre koníky. Ak chcete zažiť kľud a oddýchnuť si, Lukáš odporúča navštíviť práve toto miesto.

Šiesty deň vyrazili smerom na Slatinské Lazy a potom cestou na Stožok, ktorá však bola cyklotrasa, takže sa museli otočiť a nájsť inú cestu. Po komplikáciách spojených s ďalšími zátarasami sa dostali do dediny Stožok a pokračovali na Detvu, Zlatnô až do cieľa, do Korytárok. Tu s pomocou kováča z Hriňovej vymenili koníkom už veľmi opotrebované podkovy.

Na Zaježovej. Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

V cieli cesty

Posledný úsek dobrodružnej cesty vyrazili smerom na Látky. V Detvianskej Hute napojili koníkov a zastavili sa aj na krásnom gazdovstve – Farme pod Poľanou.

Na ceste sa k nim pridal psík Whisky z farmy, ktorý sa s nimi odviezol na koči. Prechádzali zložitým úsekom – 5 kilometrov po hlavnej ceste, nakoľko nemali iné možnosti.

Objavili aj lesnú cestičku, ktorú išla Lukášova priateľka Timea spolu so psíkom skontrolovať. Zrazu však pes uprene pozeral do lesa a Timea počula šuchotavé ťarbavé kroky na lístí. Nakoľko bola na 90 % presvedčená, že ide o medveďa, cestu cez les vzdali a pokračovali po hlavnej ceste.

Našťastie sa po celom dni bez signálu a internetu podarilo Lukášovi spojiť s rodičmi, ktorí už boli na ceste do cieľa cesty. Tí urobili kočiaru sprievodné vozidlo a po prejdení dedinky Šoltýska šťastne dorazili do vysnívaného cieľa – Ďubákova. Odtiaľ ich čakal ešte posledný 4-kilometrový úsek na chatu na Hradišských vrchoch.

Cieľ – Ďubákovo. Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Poďakovanie

„V prvom rade by sme sa chceli poďakovať našim koníkom, že to zvládli a doviezli nás až do cieľa. Ďalej našim rodinám, že nám pomohli postarať sa o naše ďalšie zvieratká, ktoré máme doma a my sme tak mohli odísť na takúto dovolenku,” uviedol Lukáš.

„Všetkým tým, ktorí nám pomohli sa na cestu pripraviť a v neposlednom rade všetkým, ktorí ste s nami prežívali našu cestu. Ďakujeme za všetky telefonáty a milé správy,“ doplnil.

Zo svojej cesty pripravili aj krátke video, ktoré nájdete na tomto odkaze. My skláňame klobúk pred takouto odvážnou a dobrodružnou cestou a ďakujeme, že sme mohli „cestovať“ s nimi. Celý priebeh Lukášovej cesty nájdete na jeho facebookovej stránke Kočiarová služba – Lukáš Šulák.

Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Zdroj: FB Kočiarová služba – Lukáš Šulák

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: FB Kočiarová služba - Lukáš Šulák
Zdieľať na Facebooku