29.04.2024, meniny má
17. októbra 2022

Posilnite oslabenú imunitu prechádzkou a nazbierajte si šípky. Ich blahodárny účinok využijete aj v našich receptoch

Posilnite oslabenú imunitu prechádzkou a nazbierajte si šípky. Ich blahodárny účinok využijete aj v našich receptoch
Zdroj: zahrada.sk
reklama

Aj v takomto jesennom počasí nám pobyt v prírode aj samotná prechádzka do lesa dodá energiu, naštartuje myseľ aj telo samotné.

Neskôr sa možno práve vďaka tomu bude vedieť naše telo lepšie brániť voči začínajúcim vírusom a prechladnutiu. Ďalšou možnosťou, ako posilniť imunitu, je pravidelná dávka vitamínu C. Jedným z jeho prírodných zdrojov sú aj šípky, ktorých zber je práve v plnom prúde. 

Vyberte sa teda na prechádzku v našom okolí a nazbierajte si dostatočnú zásobu šípok na zimu. Okrem obľúbeného čaju si však z nich môžete pripraviť aj iné zaujímavé recepty, ktoré nájdete nižšie v článku.

Šípky na podporu imunity

V okolí Serede možno nájsť dostatok miest, kde sa dá tento prirodzený zdroj vitamínov nazbierať. Ako uvádza portál zdravopedia.sk: Šípky rastú pri živých plotoch, na okrajoch záhrad a lesa, medzi inými kríkmi a v podraste vyšších stromov. Dozrievajú a zbierajú sa na jeseň, keď majú žiarivo červené sfarbenie. Šípky takisto posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine, stimulujú libido a potenciu, účinkujú proti paradentóze, pôsobia ako analgetikum, detoxikujú telo, znižujú cholesterol, bojujú proti chudokrvnosti, pomáhajú udržiavať pokožku mladú, atď.“

reklama

„Okrem rakytníka rešetliakovitého neobsahujú nijaké iné plody viac vitamínu C ako šípky. Vitamín A chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov a sliznice pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami. Šípkový čaj oddávna patrí k domácim podporným liekom proti prechladnutiu.“

Pri zbieraní šípok však treba dávať pozor. Konáriky, ktoré majú na svojich koncoch tieto malé červené zázračne plody, celkom slušne pichajú. Preto na zber použite buď rukavice, alebo šípky obstrihávajte nožnicami. Je to síce pracnejšie a zdĺhavejšie, ale napriek tomu sa domácemu šípkovému čaju v zime nič nevyrovná.

Zdroj: seredsity.sk/Nikoleta Drozdová

Šípkové recepty

Ak ste si nazbierali šípok viac než dosť, nemusíte ich nechať len na čaj. Nižšie vám prinášame pár receptov, v ktorých môžete tieto úžasné a zdravé plody jesene zužitkovať. Recepty sme našli na weboch Naša bylinkáreň a Tvoje zdravie.

Šípkový likér

  • 0,5 kg šípok
  • 0,7 l brandy
  • 6 pl medu

Postup: Umyté a očistené šípky roztlčieme tĺčikom na mäso. Nevadí, ak niektoré ostanú celé, ani keď ostanú stopky. Zalejeme brandy a pridáme med. Vyložíme na okno, kde svieti slnko, a necháme tri týždne lúhovať. Občas premiešame. Počas tých troch týždňov môžeme 1-krát vymeniť šípky za čerstvé, ale nie je to nutné. Likér zostane lahodný.

Potom likér zlejeme cez najjemnejšie sitko (najprv obyčajné veľké a potom zmenšujeme) a necháme sadnúť tak dva týždne, aby sme mali likér pekný číry. Ideálne popíjať po dúšku každý deň v zimných mesiacoch.

Šípkový liečivý sirup

  • 0,5 kg šípok
  • 1 l prevarenej, vychladenej vody
  • 1 kg cukru (rafinovaný, nerafinovaný, kokosový…)
  • 2 ks bio citróny

Postup: Šípky očistíme, umyjeme a potlčieme tĺčikom na mäso alebo rozmixujeme. Zalejeme prevarenou, vychladenou vodou a lúhujeme 24 hodín. Potom výluh zlejeme a starostlivo precedíme. Zahrievame, nevaríme, dodržujeme max. 40 – 50 stupňov (skontrolujeme teplomerom na varenie).

Vo výluhu pomaličky roztápame cukor a redukujeme tekutinu tak, aby bola zmes hustá (aj niekoľko hodín). Pridáme precedenú šťavu z dvoch bio citrónov a teplý sirup nalejeme do čistej tmavej fľašky a uzavrieme. Necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke. Podávame celej rodine (aj deťom) 1 ČL každý deň pre podporu imunity.

Šípkový lekvár

  • 1 kg šípok
  • 800 g kryštálového cukru
  • šťava z 2 až 3 citrónov
  • škorica
  • vanilka
  • voda

Postup: Šípky prepláchneme, očistíme a domäkka povaríme v troche vody (tak, aby boli úplne ponorené). Zmes rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme odstránili jadierka a chĺpky. K prepasírovanej zmesi pridáme cukor, citrónovú šťavu, vanilku a škoricu.

Varíme do zhustnutia, podľa potreby prilievame vodu. Keď lekvár zhustne, odstavíme ho z ohňa, necháme vychladnúť asi 15 minút a prelejeme do čistých pohárov. Zatvoríme a otočíme hore dnom.

Zdroj: recepty.aktuality.sk

Šípková omáčka k mäsu

  • 0,5 l vody
  • hrsť sušených vylúpaných šípok
  • 1 celú škoricu
  • 2 klinčeky
  • 3 ks nového korenia
  • kúsok citrónovej kôry
  • 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Vo vode rozvaríme šípky so škoricou, klinčekmi, novým korením a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky pridáme do bledej maslovej zápražky, ktorú sme si medzitým pripravili. Následne pridáme zeleninový vývar a všetko spolu za stáleho miešania povaríme. Odstavíme a môžeme podávať ako omáčku k mäsu.

Šípková masť

  • 4 ČL nasekaných šípok
  • 150 g kokosového oleja
  • 1 ČL vodky

Postup: Kokosový olej zahrejeme v hrnci a pridáme k nemu šípky. Povaríme asi 3 minúty. Odstavíme z ohňa a necháme 7 hodín odstáť, pokojne aj počas noci. Potom zmes opäť zahrejeme, prešľaháme a scedíme.

Následne pridáme vodku, premiešame a hotovú masť uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke (maximálne 2 mesiace). Masťou sa odporúča ošetrovať hlavne jazvy.

Šípkové víno

  • 400 g sušených šípok
  • 1,7 kg kryštálového cukru
  • 4 l vody
  • 1 balíček živnej soli
  • 1 balíček kvasiniek.

Postup: Z usušených šípok odstránime stopky a kalíšky. Zasypeme 200 g cukru a sparíme 3 l vriacej vody. Pridáme živnú soľ. Následne si pripravíme roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody.

Keď vychladne, všetko zlejeme do kvasnej nádoby a pridáme zákvas. Keď sa kvasný proces skončí, víno stočíme aspoň dvakrát. Necháme ustáť a následne naplníme do fliaš. Pred pitím sa odporúča nechať šípkové víno pár týždňov odležať.

Zdroj: tvojezdravie.sk

Šípková pleťová maska

  • 1 PL čerstvých šípok
  • 1 ČL tvarohu

Postup: Šípky umyjeme, rozrežeme a vyberieme z nich jadierka i chĺpky. Následne ich spolu s tvarohom dohladka rozmixujeme. Nanesieme na tvár a necháme pôsobiť 15 až 25 minút. Potom opláchneme vlažnou vodou a pleť osušíme čistým uterákom.

Šípková maska je skvelá pri problémoch s akné. Ak vás trápi akné na dekolte či chrbte, použite masku aj v týchto partiách.

Šípkový kompót

  • 500 g šípok
  • 0,5 l vody
  • 300 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • klinčeky

Postup: Šípky rozpoľte, zbavte ich jadierok a chĺpkov a poriadne ich premyte v studenej vode. Vodu s cukrom nechajte zovrieť, pridajte do nej pripravené plody, celú škoricu aj klinčeky a povarte 5 až 8 minút.

Po vychladnutí uskladnite aspoň na 12 hodín v chladničke. Šípky následne sceďte, rozmiestnite do zaváracích pohárov a zalejte ich scedeným a znovu prevareným roztokom. Nádoby uzatvorte a pri teplote 75 °C ich sterilizujte 15 minút.

Šípkový olej

  • 1 diel šípok
  • 1 diel kvalitného rastlinného oleja za studena lisovaného (olivový, mandľový, jojobový)

Postup: Očistené šípky nasypeme do nádobky s uzáverom a v pomere 1:1 ich zalejeme olejom. Následne necháme lúhovať asi 4 až 6 týždňov. Nádobku pravidelne pretrepávame. Potom olej scedíme a uskladníme v tmavej sklenej fľaštičke.

Hotový olej možno používať na starostlivosť o pokožku tela, suchú a zrelú pleť, prvé vrásky, strie aj nechty. Podporuje hojenie jaziev a má priaznivý účinok na akné. Môžeme ho pridávač aj do obľúbeného pleťového krému či inej kozmetiky.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Zdroje: zdravopedia.sk, nasa-bylinkaren.sk, tvojezdravie.sk
Zdieľať na Facebooku