22.10.2020, meniny má
7. októbra 2020

Posilnite svoj imunitný systém s kyslou kapustou. Toto je 6 tradičných aj netradičných receptov, ktoré si na jeseň zamilujete

Posilnite svoj imunitný systém s kyslou kapustou. Toto je 6 tradičných aj netradičných receptov, ktoré si na jeseň zamilujete
Zdroj: aktuality.sk/pinterest.com
reklama

Kyslá kapusta je jednou z najstálejších ingrediencií v slovenskej kuchyni. Navyše je zdrojom mnohých vitamínov a živín potrebných pre náš organizmus. Kvasenú kapustu by sme si mali dopriať predovšetkým takto na jeseň, keď bojujeme nielen s prechodom ročných období, ale aj s mnohými vírusmi a baktériami spôsobujúcimi prechladnutie a chrípku.

Naštartovať svoj imunitný systém nemusíte len konzumovaním samotnej kyslej kapusty, ale môžete ju zapracovať do mnohých zaujímavých jedál a ozvláštniť tak svoj jedálniček. Aj my sme pre vás vybrali niekoľko tradičných aj menej tradičných receptov z obľúbených portálov Dobrú chuť a Varecha, ktoré vám spestria jedálniček a posilnia imunitný systém.

Segedínsky guláš

Budeme potrebovať:

  • 500 g bravčového mäsa
  • 750 g kyslej kapusty
  • 500 ml smotany na varenie
  • 2 ks cibule
  • 2 PL bravčovej masti
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletej červenej papriky

Postup: Bravčovú masť rozpustíme a na nej opražíme cibuľu pokrájanú na malé kúsky. Pridáme mäso a podusíme. Ďalej pridáme koreniny, znova podusíme a pridáme kapustu. Podlejeme vodou a varíme domäkka. Keď sú kapusta aj mäso mäkké, pridáme smotanu na zahustenie. Ak sa vám segedín zdá stále riedky, stačí zahustiť hladkou múkou a dovariť. Na záver dochutíme podľa chuti.

Ilustračný obrázok. Zdroj: pinterest.com

Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci

Budeme potrebovať: 

  • 500 g mletého mäsa
  • 1,5 dcl surovej ryže
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • 1 kg kyslej kapusty
  • menšia cibuľa
  • hladká múka

Postup: Mleté mäso, predvarenú ryžu (stačí povariť 5 – 7 min., dovarí sa s mäsom), troška nakrájanej cibule, soľ, čierne korenie a 1 vajce spolu ručne dobre premiešame. Podľa potreby pridáme strúhanku (4 – 5 PL), aby sa z hmoty dali formovať guličky. Guľky obalíme v hladkej múke. Na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu, trochu opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie. Podlejeme vodou, podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty a necháme zovrieť. Podľa potreby osolíme. V múke obalené guličky poukladáme na kapustu, dolejeme horúcu vodu, aby boli guličky ponorené takmer celé. Môžeme pridať aj bobkový list. Tlakový hrniec zatvoríme a necháme na najväčšom ohni natlakovať. Od momentu, kedy je hrniec natlakovaný, stiahneme oheň na minimum a stopneme si 10 min. Potom hrniec odstavíme a necháme ho zatvorený, kým nespadne ventil, teda kým sa sám neodtlakuje. Následne hrniec otvoríme a skontrolujeme, či sú guličky uvarené aj v strede. Guličky vyberieme a kapustu môžeme zahustiť hladkou múkou rozmiešanou v troške vody. Podľa preferencie môžeme do kapusty pridať aj paradajkový pretlak. Podávame s čerstvým chlebom, zemiakmi, knedľou alebo samotné.

Ilustračný obrázok. Zdroj: pinterest.com

Koložvárska kapusta

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 700 g bravčového pliecka
  • 2 PL bravčovej masti
  • 120 g ryže
  • 1 údená klobása
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • 1,5 ČL mletej červenej papriky
  • 250 ml kyslej smotany
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 50 g oravskej slaniny
  • 0,5 ČL mletej rasce
  • 2 cibule

Postup: Roztopíme si masť, na ktorej opečieme jednu nakrájanú cibuľu. Pridáme 50 g oravskej slaniny, ktorú tiež opečieme. Kyslú kapustu nakrájame na menšie kúsky a pridáme k cibuli. Podlejeme ju 2 dcl horúcej vody a uvaríme. Umyjeme ryžu a dáme variť do osolenej vody. Väčšiu nakrájanú cibuľu dáme na roztopenú masť a opečieme dosklovita. Zatiaľ nakrájame pliecko a očistíme 4 strúčiky cesnaku, ktoré tiež nakrájame. K udusenej cibuli pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a trošku mletého kmínu. Pridáme mäso spolu s cesnakom. Mäso opekáme, kým nezbelie, podlejeme ho 130 ml horúcej vody a zavrieme tlakový hrniec. Mäso dusíme 20 minút. Medzitým si na kolieska nakrájame klobásu a pripravíme plech. Plech trochu potrieme olejom a na spodok rozprestrieme uvarenú kyslú kapustu. Na kapustu uložíme ryžu, potom klobásu a navrch mäso. Polejeme kyslou smotanou a na mäso rozložíme zvyšok uvarenej kyslej kapusty. Vrch ešte posypeme mletou červenou paprikou a plech zakryjeme alobalom. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme 20 minút. Potom zvýšime teplotu na 200 °C a asi na 15 minút kapustu zapečieme.

Ilustračný obrázok. Zdroj: pinterest.com

Pečené zemiakové pirohy s kyslou kapustou a údeným mäsom

Na cesto budeme potrebovať:

  • 4 menšie zemiaky
  • 90 g hladkej múky
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ

Na plnku budeme potrebovať:

70 g vareného údeného mäsa

3 PL kyslej kapusty

1 – 2 menšie cibule

olej

bravčová masť

1 žĺtok

1 kyslá smotana

Postup: Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme múku a 2 PL kyslej smotany. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na 2 – 3 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska. Medzitým si priebežne pripravíme aj plnku. Varené údené mäso pomelieme, primiešame k nemu pokrájanú kyslú kapustu a nadrobno pokrájanú a na troche masti opraženú cibuľku. Lyžičkou plnku naukladáme na cestové kolieska. Kolieska následne preložíme a spojíme. Tieto pirohy sa dajú piecť dvoma spôsobmi. Ak ich chcete piecť v rúre, treba ich najskôr potrieť žĺtkom s trochou smotany. Pečieme na 180 °C 25 minút. Alebo môžeme pirohy vyprážať na panvici v masti s olejom do chrumkava. Ako prílohu môžeme použiť zvyšok kyslej krémovej smotany, ktorá príjemne dopĺňa výbornú chuť pečených pirohov. Pirohy chutia skvelo teplé aj studené.

Ilustračný obrázok. Zdroj: pinterest.com

Zemiakové placky plnené kyslou kapustou

Budeme potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 dl mlieka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g prerastenej slaninky
  • 1 ČL bravčovej masti
  • majorán
  • drvená rasca
  • čierne mleté korenie
  • 100 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 dcl oleja
  • 150 g údeného moravského mäsa (alebo iné údené mäso)
  • 1 cibuľa
  • 1 klobása

Postup: Očistené surové zemiaky postrúhame, pridáme múku, roztlačený cesnak, soľ, korenie, kmín, majorán, vajcia, mlieko a všetko spolu dobre premiešame. Na panvicu dáme trochu oleja a pečieme placky. Keď máme placky upečené, môžeme začať robiť plnku. Na panvici roztopíme masť, pridáme nadrobno nakrájanú klobásu, strúčik cesnaku, cibuľu, slaninku, moravské mäso (alebo iné údené mäso). Všetko spolu orestujeme a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Pridáme soľ a korenie. Tým je kapustová plnka hotová. Na každú placku dáme z kapustovej plnky a zrolujeme alebo poskladáme podľa preferencie.

Ilustračný obrázok. Zdroj: pinterest.com

Slané pečivo z kyslej kapusty

Budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej múky špeciál
  • 400 g kyslej kapusty
  • 140 g bravčovej masti
  • 2 dcl vlažného mlieka
  • 40 g droždia
  • 1 ČL soli
  • cukor
  • 1 vajce
  • slnečnicové semienka

Postup: Zarobíme si kvások z cukru, droždia a mlieka, vlejeme do misy s múkou, pridáme vyžmýkanú a nadrobno pokrájanú kyslú kapustu, soľ, roztopenú vlažnú masť a vypracujeme cesto. Najlepšie sa kapusta rozpracuje pri ručnom spracúvaní cesta na doske. Keď treba, podsýpame múkou, podľa toho, ako sa nám podarilo kapustu vyžmýkať. Cesto necháme kysnúť približne 15 min. na doske, aby sa lepšie vaľkalo. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pokrájame nožom na kocky. Môžeme použiť aj vykrajovátko na pagáče. Poukladáme na vymastený plech a necháme 30 min. kysnúť. Po nakysnutí pečivo potrieme vajíčkom, posypeme slnečnicovými semienkami a pečieme na 200 °C približne 20 minút.

Zdroj: varecha.pravda.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: dobruchut.aktuality.sk, varecha.pravda.sk
Zdieľať na Facebooku