27.04.2024, meniny má
26. októbra 2022

VOLEBNÝ ROZHOVOR: Kandidát na post primátora mesta Sereď – Ondrej Kurbel

VOLEBNÝ ROZHOVOR: Kandidát na post primátora mesta Sereď – Ondrej Kurbel
Zdroj: Ondrej Kurbel/seredsity.sk

Už 29. októbra 2022 si budú môcť obyvatelia miest a obcí voliť svojich primátorov alebo starostov, a tiež si budú voliť poslancov mestských či obecných zastupiteľstiev. Sereď má celkovo štyroch kandidátov na post primátora a 36 kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva.

Po 12 rokoch bude mať Sereď nového primátora a aj z tohto dôvodu vám prinášame volebné rozhovory so všetkými kandidátmi na tento post. Štvrtým rozhovorom zo série je rozhovor s Ondrejom Kurbelom.

Všetci kandidáti dostali do rozhovoru rovnaké otázky.

Hneď na začiatku by sme sa o Vás radi dozvedeli niečo osobnejšie. Skúste sa našim čitateľom predstaviť Vy ako osoba a nie ako kandidát na primátora.

Som pomerne aktívny človek. Mám 40 rokov, manželku a tri deti. Už viac ako sedem rokov sa venujem neformálnemu vzdelávaniu a práci s mládežou v rámci skautského zboru, ktorého som spoluzakladateľom. Venujem sa aj environmentálnym témam a dobrovoľníckej činnosti vo viacerých občianskych združeniach.

reklama

Preto si veľmi vážim každú možnosť tráviť čas so svojou rodinou. Mám rád kultúru aj šport. Aktívne som sa venoval hádzanej a basketbalu, v posledných rokoch si rád zájdem s priateľmi rekreačne zahrať futbal. Najviac si však oddýchnem v prírode, či už počas turistiky, na bicykli alebo na splave.   

Aký je Váš profesný profil? Myslíte, že v pozícii primátora budete vedieť využiť skúsenosti, ktoré Vám dalo Vaše predošlé zamestnanie?

Ako autorizovaný architekt Slovenskej komory architektov musím prirodzene zvládať vedenie projektového tímu, koordináciu činností rôznych profesií či komunikáciu od investorov cez dodávateľov až po pracovníkov na stavbách v rámci výkonu autorského dozoru. 

Mnohé cenné skúsenosti som získal aj v rámci práce v občianskom sektore či pri organizovaní kultúrnych podujatí. Za posledné štyri roky som ako poslanec mestského zastupiteľstva aj ako predseda alebo člen viacerých komisií pri mestskom zastupiteľstve získal dobrý prehľad o tom, čo by nášmu mestu pomohlo.  

Ak by ste sa mali charakterizovať piatimi slovami, ktoré by to boli?

Napadajú mi slová ako pragmatizmus, odhodlanosť, rozvážnosť, otvorenosť a kreatívnosť. Posúdiť by to však mali iní.

Zdroj: Ondrej Kurbel

Rozhodli ste sa kandidovať po 12-ročnom období primátorovania Martina Tomčányiho. Za ten čas sa mesto výrazne zmenilo. Čo považujete za najlepšie veci, ktoré sa počas tohto obdobia podarilo v Seredi urobiť?

Povedať, že sa za 12 rokov v meste nič nespravilo, by naozaj nebolo fér. Spomenúť možno rekonštrukciu parku na ulici Dionýza Štúra, vybudovanie workoutového ihriska či skateparku. Pre objektívnosť sa však treba pozrieť aj na to, ako sa za rovnaké obdobie dokázali posunúť okolité mestá či obce a či za nimi nezaostávame. 

Naopak, čo považujete za najväčšie chyby či nedostatky, ktorých sa mesto a jeho predstavitelia dopustili počas tohto obdobia? Myslíme tým niečo, čo sa malo urobiť a neurobilo sa, respektíve sa aj urobilo, ale zle.

Mnohé plánované a potrebné investície, ako je obnova štadióna, parkovisko pri železničnej stanici, cyklotrasa a iné často narážajú na nedostatočnú prípravu a komunikáciu a ich realizácia sa neúmerne odkladá. 

Za nedostatočnú považujem aj údržbu mesta a zelene, ale i kvalitu mestom prevzatých stavebných diel. Napríklad pri cyklotrase na hrádzi boli problémy s prerastaním zelinou už tesne po prevzatí diela, dlhý čas sme znášali výpadky verejného osvetlenia. 

V prípade, že by ste sa stali primátorom, plánujete nejaké personálne zmeny na mestskom úrade?

Viem, že viaceré oddelenia na mestskom úrade potrebujú najmä personálne posilniť. Na niektorých sa možno naopak bude dať práca zracionalizovať alebo zefektívniť. Je prirodzené, že napríklad prednostom úradu by mal byť človek, ktorý má dôveru primátora, ale zároveň je dostatočne odborne zdatný, aby takúto funkciu mohol zastávať.

Som zásadne proti rodinkárstvu a prípadné zmeny na postoch budú vždy len na základe výberových konaní. Riadenie mesta nie je jednoduchá úloha a ja budem rád, ak skúsení ľudia, ktorí na úrade pracujú, budú ochotní pracovať pre obyvateľov aj naďalej. 

Kedy ste sa rozhodli, že idete kandidovať? Pamätáte si ten moment?

Podnety a povzbudenia od kolegov, ale i od občanov a dokonca zamestnancov mestského úradu prichádzali už dávnejšie. Definitívne som sa však rozhodol v apríli tohto roka. 

Čo Vás k tomu viedlo?

Vidím, že naše mesto má na viac, že má veľký potenciál, ktorý ale zatiaľ nie je využitý tak, ako by mohol byť. Mňa osobne najviac motivovala k tomuto rozhodnutiu moja profesia.

Kvalita našich verejných priestorov, opravy ciest a chodníkov len v rámci výmeny asfaltu už zďaleka nie je to, čo aj bežný obyvateľ od samosprávy očakáva. Nemohúcnosť mesta ponúknuť ľuďom možnosť letného kúpania či rozbehnutie projektov na obnovu objektov.  

Zdroj: Ondrej Kurbel

V akých oblastiach vidíte najväčšie nedostatky nášho mesta?

Parkovanie, čistota a údržba, ale i komunikácia a transparentnosť a v neposlednom rade zlepšenie prípravy projektov tak, aby sme vedeli vo vyššej miere čerpať peniaze z externých zdrojov. Problematická v meste nie je len otázka parkovania, ale aj kolóny, ktoré sa tvoria v čase dopravnej špičky. 

Ako by ste ich riešili Vy, ak by ste boli na mieste primátora?

Aby sme priniesli do nášho mesta kvalitu, chceme najmä pri obnove hlavných verejných priestorov, ako je Námestie republiky a iné, riešiť výber návrhu formou architektonických súťaží. Chceme vybudovať nové parkovacie miesta, pretože situácia v niektorých lokalitách je naozaj neúnosná. Zároveň sme odhodlaní nastaviť novú parkovaciu politiku mesta. 

Do jej plánovania je však nutné zapojiť aj samotných obyvateľov, pretože sa ich bezprostredne dotýka. Pomôcť odľahčiť dopravnú situáciu v meste by mal projekt severného obchvatu. Čistota a upravené mesto je to, čo požaduje väčšina z nás. Je nutné posilniť pravidelnú starostlivosť o mestský majetok a verejnú zeleň.  

Kampaň sa pomaly, ale isto rozbieha. Aké sú Vaše doterajšie, respektíve plánované výdavky na volebnú kampaň?

Moje výdavky na volebnú kampaň, ktorú sme podľa môjho názoru viedli veľmi pozitívne a kreatívne, budú pod 20 000 eur. Je to veľa peňazí a ďakujem najmä členom môjho tímu, ale aj všetkým, ktorí ma podporili, či už finančne, alebo svojou dobrovoľníckou prácou.  

Ktorý bod alebo body Vášho programu vnímate ako nosné? 

Chceme rozvíjať všetky oblasti mesta, aj preto sa v našej vízii poctivo venujeme témam rozvoja mesta a životného prostredia, komunikácie a transparentnosti, dopravy a bezpečnosti, podpore kultúry a športu, ale i skvalitneniu sociálnych služieb.

Z tých najhlavnejších projektov spomeniem len prírodné kúpalisko, severný obchvat, obnovu štadióna, kultúrneho domu, Námestia republiky a mnohé iné. 

Kde vidíte naše mesto o štyri roky? V čom bude iné?

Verím, že naše mesto bude o štyri roky krajšie, bezpečnejšie a transparentnejšie a že bude svojim obyvateľom poskytovať lepšie služby vo všetkých oblastiach, v ktorých má samospráva pôsobiť. 

Čo viete ponúknuť voličom, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, koho budú voliť?

Viem ponúknuť myšlienky, nápady, víziu, ale aj schopnosť tvrdo pracovať na ich naplnení. Zároveň viem ponúknuť schopnosť komunikovať a spolupracovať.

S mnohými kandidátmi máme spoločné plány a ciele, preto sa neobávam, že by sme nedokázali v budúcnosti spolupracovať. Spoločnými silami sa nám určite podarí priniesť zlepšenia, ktoré ľudia v meste reálne pocítia.  

Silnými témami v našom meste boli za posledný rok šport a kultúra. Menili by ste niečo na spôsobe prideľovania športových dotácií? Aké máte predstavy o kultúre v meste?

Áno, v spolupráci so zástupcami jednotlivých  športových klubov, ale aj občianskych združení a kultúrnych inštitúcií by som rád nadstavil transparentnejší spôsob financovania. Tak, aby dotácie, šport a kultúra neboli to, čo vnáša do mesta rozpory, ale naopak, aby nás spoločne spájali. Kultúru mesta si predstavujem ako celoročný program pre všetky vekové kategórie. 

Čo môžu od vás Seredčania očakávať v rámci školstva, zdravotníctva a sociálnej oblasti? Plánujete riešiť nedostatok špecialistov na poliklinike alebo dobudovanie škôlok?

Nedostatok lekárov je obrovský celoslovenský problém. Asociácia súkromných lekárov (ASL) aj rezort zdravotníctva už dlhodobo upozorňuje zdravotné poisťovne na nedostatok lekárov – špecialistov. 

Zohnať hoci aj absolventa medicíny (či už lekára, sestru a pod.) v čase, keď je personálna situácia kritická, nemusí byť úspešné. V aktuálnom nastavení zdravotníctva je problematika nedostatku lekárov riešiteľná veľmi ťažko a s úplne neistým výsledkom. Záleží na spoločenskej dohode všetkých, či sme ako mesto schopní motivovať a udržať si lekára v regióne aj tým, že budeme vynakladať prostriedky na jeho vzdelávanie, nájomné bývanie alebo inú motiváciu.  

Na problém kapacít škôlok sa treba pozrieť komplexne v intenciách celého mesta a takto ho aj riešiť. V sociálnej oblasti chceme priniesť zvýšenie príspevku na stravovanie pre seniorov, sociálny taxík, denný stacionár či zlepšenie terénnej sociálnej práce. 

Zdroj: Ondrej Kurbel

Ak by ste mali vyzdvihnúť jednu seredskú osobnosť, ktorá sa podľa Vás zapísala výrazným spôsobom do histórie nášho mesta, kto by to bol? 

Napríklad by to mohol byť staviteľ Ján Tomaschek mladší, staviteľ historickej budovy mestského úradu, ktorý spolu so svojím otcom dokázali zmeniť tvár nášho mesta a zapísali sa do jeho histórie. 

Keby ste mali privítať rodinnú návštevu zo zahraničia, ktorá v našom meste nebola 30 rokov, aký program na spoznanie Serede by ste jej pripravili?

Mohlo by sa zdať, že Sereď ponúka menej lákadiel ako iné mestá. Sereď je však bohatá na pamiatky aj na prírodné scenérie. Príjemná je prechádzka mestským zámockým parkom, kde je naša najznámejšia pamiatka Seredský kaštieľ, v minulosti Vodný hrad Šintava. Artefakty nájdené pri výskume tohto hradu sú uložené v mestskom múzeu, o ktorého vznik sa zapríčinili dobrovoľníci zastrešení Občianskym združením Vodný hrad. Okrem toho v mestskom múzeu prebiehajú rôzne tematické výstavy spojené s umelcami alebo históriou regiónu. V múzejnej záhrade sa nachádza odkrytý pozostatok pôvodného starého kostola, ktorý vyhorel v 18. storočí. 

Na území Serede je zriadené Múzeum holokaustu, ktoré je súčasťou Slovenského národného múzea. Nachádza sa v priestoroch pracovného tábora, kde počas druhej svetovej vojny väznili Židov a organizoval sa ich transport do koncentračných táborov. 

Prírodných zákutí je tu nespočetné množstvo. S priateľmi by som absolvoval cyklistické potulky po hrádzi, po vážskych hájoch. V letných mesiacoch je možné zorganizovať splav Váhu. Aktuálne sa dá posedieť pri táboráku na obnovenom nábreží Garbiarska, kde si môžu pozrieť na náučnom chodníku, ako vyzeralo pobrežie Váhu v Seredi v minulosti. 

Ak by ste si mali predstaviť Váš najobľúbenejší nedeľný obed, čo by sa u Vás podávalo?

Nedeľný obed v kruhu rodiny mám odmalička spojený najmä s dobrým vývarom. To je pre mňa nedeľa. 

Ktoré je Vaše najobľúbenejšie miesto na oddych v Seredi?

Park a okolie Váhu. Napriek tomu, že sme mesto na rovine, zvyšky lužného lesa v časti za kempingom dokážu vytvoriť neuveriteľnú atmosféru či už počas prechádzky, pri behu, ale aj na bicykli. 

Článok vznikol v spolupráci s Ondrejom Kurbelom.

Objednávateľ: Ing. Ondrej Kurbel, Malá ulička 2654/29, 92601 Sereď
Dodávateľ: IN:SITY s.r.o., Kukučínova 4441/26, 926 01 Sereď, IČO: 51747448

Zdroje: Článok vznikol v spolupráci s Ondrejom Kurbelom.

Objednávateľ: Ing. Ondrej Kurbel, Malá ulička 2654/29, 92601 Sereď
Dodávateľ: IN:SITY s.r.o., Kukučínova 4441/26, 926 01 Sereď, IČO: 51747448
Zdieľať na Facebooku