28.04.2024, meniny má
19. decembra 2022

Podporte projekt OZ Záhradkárov z Dolnej Stredy, ktorého cieľom je revitalizácia priestoru pri cyklotrase

Podporte projekt OZ Záhradkárov z Dolnej Stredy, ktorého cieľom je revitalizácia priestoru pri cyklotrase
Zdroje: Ing. Lošonská Slávka/dolnastreda.sk
reklama

Trnavský samosprávny kraj spustil už štvrtý ročník svojho participatívneho rozpočtu. TTSK tak dáva aj v tomto roku ľuďom, občianskym združeniam, nadáciám a neziskovým organizáciám príležitosť byť súčasťou rozhodovania o použití časti verejných financií.

So svojimi návrhmi projektov sa do procesu Participatívneho rozpočtu zapojili aj žiadatelia z okolia Serede. V Dolnej Strede má záujem o dotovanie OZ Záhradkárov a ochrancov prírody v Dolnej Strede s projektom Výsadba lesoparku na Červenke – I. etapa.

Cieľ projektu OZ Záhradkárov v Dolnej Strede

Cieľom projektu je revitalizácia dostupného priestoru ležiaceho vedľa cyklotrasy a jej zastávok, blízko oddychovej zóny obce Dolná Streda a v tesnej blízkosti prírodných krás rieky Váh.

Tento priestor je potrebné rekultivovať, zvýšiť jeho biodiverzitu a zabezpečiť ekostabilitu prostredia existujúcej enviromentálnej záťaže.

reklama

Projekt Výsadba lesoparku na Červenke je projektom oveľa rozsiahlejším. Celkovo ide o rozlohu cca 21 ha riešeného územia s rozsiahlymi výsadbami stromov a krov, zatrávnenými lúkami, verejnými ohniskami, detskými ihriskami a rozhľadňou. Zámerom OZ je tento projekt začať postupne realizovať.

„Navrhované výsadby drevín by sme radi – aj keď len z časti, realizovali už v najbližšom období. V I. etape plánujeme vysadiť 47 ks listnatých stromov, osadiť 6 ks lavičiek a 2 ks smetných nádob, doplniť tak hlavne zeleň v blízkosti nového detského a workoutového ihriska,“ uviedla predsedkyňa OZ Ing. Slávka Lošonská.

„Budeme sa snažiť dosiahnuť nové využitie verejne dostupných plôch vychádzajúce z požiadaviek súčasného aktívneho človeka, jeho potrieb pre pohyb, relax, aktivít pre jednotlivcov aj skupiny, deti aj dospelých – a dáme nový priestor aj včelám,“ doplnila.

Hlasujte za tento projekt

Od 16. decembra 2022 je spustené hlasovanie, v ktorom môžete z vybraných projektov zvoliť minimálne tri, ktoré vás zaujali. Hlasovanie prebieha až do 9. januára 2023 a pozostáva z dvoch častí.

Prvou je tzv. deliberácia – teda rokovanie/premýšľanie o spomenutých projektoch. V tejto časti sa stanovujú kritériá, na základe ktorých budú projekty hodnotené a ich následné hodnotenie. Druhá časť spočíva v samotnom online hlasovaní. Obe časti majú pritom rovnaký podiel na konečnom výsledku.

Elektronické hlasovanie prebieha na stránkach tvorimekraj.sk a na výber máte z 83 projektov.

„Víťazné projekty sa budú realizovať na budúci rok, pričom každý z nich podporíme sumou až do výšky 5-tisíc eur,“ uviedol koordinátor participatívneho rozpočtu trnavskej župy Jakub Sejna.

Stačí len zopár kliknutí a aj vy sa takto jednoducho môžete zapojiť do prerozdelenia financií. Podporte preto projekty z nášho blízkeho okolia.

Zdroje: Ing. Lošonská Slávka - predseda OZ Záhradkárov a ochrancov prírody v Dolnej Strede
Zdieľať na Facebooku