27.04.2024, meniny má
23. januára 2023

Kedy budú v roku 2023 prázdniny či sviatky? V tieto dni sa vám oplatí naplánovať predĺžený víkend

Kedy budú v roku 2023 prázdniny či sviatky? V tieto dni sa vám oplatí naplánovať predĺžený víkend
Zdroje: peniaze.sk/cas.sk
reklama

Prvý mesiac nového roka 2023 sa prehupol do svojej poslednej štvrtiny a po vianočných sviatkoch a zaslúženom odpočinku sme sa všetci vrhli späť do pracovného nasadenia.

Mnohí by však už opäť prijali nejaké voľno alebo už rozmýšľajú, ako si rozvrhnú dovolenku v tomto roku. Prinášame vám preto prehľad sviatkov a voľných dní v roku 2023.

Január

Z dvoch januárových sviatkov pripadol Deň vzniku SR (1. január) na nedeľu a Zjavenie Pána – Traja králi (6. január) na piatok. Tak sme si aspoň v druhom prípade mohli vychutnať predĺžený víkend. Január má päť víkendov, ktoré prinášajú spolu deväť voľných dní.

Február

Vo februári nemáme žiadne štátne sviatky, je to ale najkratší mesiac v roku. Tohtoročný február bude mať 28 dní a čakajú nás štyri víkendy, čo znamená celkovo osem voľných dní.

reklama

V termíne od 20. do 24. februára 2023 však budú v Trnavskom kraji jarné prázdniny, takže viacerí z nás si v tomto čase zrejme naplánujú dovolenku. V prípade vhodných podmienok ju môžu stráviť s celou rodinou napríklad aj na lyžovačke.

A hoci nejde o deň pracovného pokoja, nezabudnite vo februári potešiť svoje milované polovičky. V utorok 14. februára bude totiž Deň zaľúbených – Sviatok sv. Valentína.

Zdroj: menucka.sk

Marec

V marci nie sú, rovnako ako vo februári, žiadne štátne sviatky. Uspokojiť sa tak musíme so štyrmi víkendami, ktoré prinesú osem voľných dní.

Marec je tiež mesiacom knihy. Tento prívlastok dostal na počesť ľudového básnika a šíriteľa slovenských a českých kníh Mateja Hrebendu, ktorý sa v tomto mesiaci narodil aj zomrel (* 10. marec 1796 – † 16. marec 1880).

Nezabudnite však na Medzinárodný deň žien (8. marca)Deň učiteľov (28. marca). Okrem toho v tomto roku si prvýkrát budeme pripomínať aj nový pamätný deň, konkrétne Deň obetí pandémie COVID-19, ktorý pripadne na 6. marca.

Apríl

Veľkonočné sviatky budú tento rok v apríli a prinesú nám dva sviatky, ktorými sú Veľký piatok (7. apríla) a Veľkonočný pondelok (10. apríla).

Veľkonočné prázdniny budú od 6. do 11. apríla 2023, deti pôjdu späť do školy 12. apríla. Apríl prinesie tiež päť víkendov, t. j. desať voľných dní.

Zdroj: zborovnadbystricou.sk

Máj

Po dvoch rokoch pripadnú oba májové sviatky na pondelok, takže si môžeme vychutnať predĺžený víkend. Ak si v piatok predtým vezmete dovolenku, Sviatok práce (1. máj)Deň víťazstva nad fašizmom (8. máj) môžete stráviť aj na peknej „minidovolenke“. Máj prinesie osem víkendových dní.

Jún

V júni nie sú žiadne štátne sviatky, ale užijeme si osem voľných dní počas štyroch víkendov. Nesmieme tiež zabudnúť na dôležitý sviatok našich najmenších – Medzinárodný deň detí, ktorý spolu s nimi oslávime 1. júna.

Tretia júnová nedeľa patrí zasa našim otcom, takže našu vďaku im môžeme prejaviť aj na Deň otcov, ktorý bude 18. júna.

Júl

Sviatok svätého Cyrila a Metoda (5. júl) pripadne tento rok na stredu. Ak si v pondelok a utorok vezmete voľno, môžete sa vybrať na prvú letnú dovolenku. Tohtoročný júl navyše prinesie až päť víkendov, takže si užijeme ďalších desať voľných dní.

August

Jediný augustový sviatok Výročie SNP (29. august) pripadne na utorok. S pondelkovým voľnom si môžete urobiť predĺžený víkend.

A to sa budeme blížiť už ku koncu letných prázdnin, ktoré odštartujú v sobotu 1. júla a potrvajú do štvrtka 31. augusta. Ôsmy mesiac prinesie štyri víkendy, t. j. osem voľných dní.

September

Deň Ústavy Slovenskej republiky (1. september) pripadne v tomto roku na piatok, takže deti nastúpia po prázdninách späť do škôl až v pondelok 4. septembra.

Aj ďalší septembrový sviatok – Sedembolestná Panna Mária (15. september), pripadne na piatok, takže nás čakajú dva predĺžené víkendy. September bude mať päť víkendov s deviatimi voľnými dňami.

Okrem toho si v septembri pripomíname aj smutný pamätný deň – Deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. september).

Október

V októbri síce nie sú žiadne sviatočné dni, ale celý mesiac sa nesie v znamení úcty k starším. 1. október je Medzinárodným dňom starších osôb a 8. október je Dňom starých rodičov, tak nezabudnime na tých svojich.

V októbri si pripomíname aj ďalšie zaujímavé dni – Svetový deň duševného zdravia (10. október), Medzinárodný deň stromov (20. októbra), ako aj nový sviatok Deň vzniku samostatného Česko-slovenského štátu (28. október). Čaká nás päť víkendov s deviatimi voľnými dňami.

Zdroj: eduworld.sk

November

Sviatok všetkých svätých (1. november) vychádza tento rok na stredu a Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november) pripadá na piatok. V prvom prípade si môžete vybrať dva dni voľna pred alebo po a urobíte si predĺžený víkend.

Jesenné prázdniny budú 30. – 31. októbra 2023 a deti sa vrátia do školy vo štvrtok 2. novembra. November prinesie štyri víkendy.

December

Tohtoročné Vianoce prinesú dva dni voľna, keďže Štedrý deň (24. december) pripadne na nedeľu a Prvý a Druhý sviatok vianočný (25. – 26. december) budú v pondelok a utorok.

Deťmi obľúbený Mikuláš (6. december) bude v stredu a Silvester (31. december) oslávime v nedeľu.

Veríme, že správnou kombináciou vášho voľna a tohtoročných sviatočných dní si aj v tomto roku zabezpečíte výdatnú dovolenku. Ak by vás zaujímalo, aké medzinárodné, svetové či iné pamätné dni sa oslavujú v tom-ktorom mesiaci, ich prehľad nájdete na tomto odkaze.

Zdroje: kalendar.aktuality.sk, sk.wikipedia.org
Zdieľať na Facebooku