18.10.2024, meniny má
19. mája 2024

Blíži sa Víkend otvorených parkov a záhrad. V Seredi pri tejto príležitosti môžete absolvovať prednášky aj prežiť rodinnú nedeľu s rozprávkou

Blíži sa Víkend otvorených parkov a záhrad. V Seredi pri tejto príležitosti môžete absolvovať prednášky aj prežiť rodinnú nedeľu s rozprávkou
Zdroje: seredsity.sk/vopz.sk
reklama

V tomto roku nás čaká v poradí XVI. ročník podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, ktorého cieľom je priblížiť krásu a tiež šíriť myšlienky aktívnej ochrany a kvalitnej údržby našich parkov a záhrad.

V dňoch 31. mája – 2. júna 2024 budete mať jedinečnú príležitosť navštíviť viac ako 100 verejných i súkromných parkov a záhrad na území Slovenska.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách vo svete.

Od roku 2018 sa na podnet Rady Európy začali organizátori týchto podujatí, ktorých cieľom je prezentovať hodnoty parkov a záhrad, spájať pod hlavičkou spoločnej európskej iniciatívy „Rendez-vous aux jardins“, ktorej hlavným koordinátorom je Ministerstvo kultúry Francúzskej republiky.

reklama

Každý ročník je unikátny spoločnou špecifickou európskou témou, pričom tohtoročná nesie názov Päť zmyslov v záhrade.

záhrad

Zdroj: vopz.sk

Zapojená je Múzejná záhrada Mestského múzea v Seredi

Do záhrady je voľný vstup počas celého roka v rámci otváracích hodín múzea, a to v utorky až soboty v čase 10.00 – 18.00 hod.

Múzejná záhrada tvorí prirodzené pokračovanie múzejných expozícií v priestoroch nádvoria múzea. Nájdete tu exteriérovú expozíciu zaniknutého stredovekého kostola zo 14. storočia, ktorý sa viaže k vzniku mesta Sereď.

Počas víkendu otvorených parkov a záhrad si v Múzejnej záhrade budete môcť vychutnať nasledovný program:

  • 1. júna 2024, 10.00 – 12.30 hod. Fándlyho nekvitnúca jabloň, história fary a kostola – prehliadka historických artefaktov a pamiatky zaniknutého kostola v záhrade a lapidáriu s odborným výkladom,
  • 1. júna 2024, 17.00 – 18.30 hod.
    Prednášky: „Krásy, vône a chute stredovekej záhrady“, Mgr. Róbert Daňo, PhD. „Keď hygiena rástla v záhrade“, Mária Diková,
  • 2. júna 2024, 16.30 – 17.30 hod. – RODINNÁ NEDEĽA S ROZPRÁVKOU – Teatro NELINE „Stolček prestri sa“ pre deti v Múzejnej záhrade.

Na prehliadky a prednášky je vstup zdarma, 2. júna 2024 na Divadlo pre rodiny je vstupné dve eurá.

Zdroj: vopz.sk

Zdroj: vopz.sk

Zdroje: vopz.sk, seredsity.sk
Zdieľať na Facebooku