18.10.2024, meniny má
14. mája 2024

Noc múzeí a galérií 2024. Oslávte sviatok múzejníkov a vyberte si z bohatého a zaujímavého programu nielen múzea v Seredi

Noc múzeí a galérií 2024. Oslávte sviatok múzejníkov a vyberte si z bohatého a zaujímavého programu nielen múzea v Seredi
Zdroj: seredsity.sk
reklama

Opäť prichádza ten čas, na ktorý sa všetci múzejníci tešia a pripravujú takmer celý rok. V sobotu 18. mája 2024 totiž oslávia Medzinárodný deň múzeí a pri tejto príležitosti sa už tradične bude konať celoeurópske podujatie Noc múzeí a galérií. Tento rok pôjde už o 20. ročník podujatia a záštitu nad ním prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Rozhodnutie o Medzinárodnom dní múzeí prijala generálna konferencia Medzinárodnej rady múzeí ICOM v Moskve v roku 1977. Rezolúciu o ustanovení 18. mája za Medzinárodný deň múzeí podporilo 108 národných komitétov. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame bohatý program múzeí či galérií v Seredi a blízkom okolí.

Mestské múzeum Sereď

Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi sa aj tento rok zapája do európskeho podujatia Noc múzeí a galérií 2024. V Bastióne Seredského kaštieľa sa od 14.00 hod. uskutočnia prednášky s videoprezentáciou v podaní umeleckej spoločnosti Fringia.

Budete si môcť prezrieť výstavu odevov na figurínach, ale aj postup obliekania a vytvárania účesu na živom modeli s ukážkami odevných doplnkov, vejárov, ozdobných golierov, topánok a materiálov, ktoré sa používali na tvorbu jednotlivých odevných vrstiev (hodváb, batist, jacquard, brokát, pretrhávaný hodvábny zamat, paličkovaná čipka…).

reklama

Od 15.00 do 16.00 hod. sa uskutoční koncert renesančnej hudby v podaní hudobného zoskupenia Cornamusica. Po prednáške o historickom textile si od 16.00 do 18.00 hod. môžu návštevníci vyskúšať tkanie podľa starých metód v podaní umeleckého spolku Milites nobiles.

V budove múzea bude program pokračovať vo večerných hodinách od 20.00 do 23.00 hod. V spolupráci s OZ Vodný hrad je pre návštevníkov pripravená prezentácia 20-ročnej činnosti Mestského múzea v Seredi a prehliadky expozícií s odborným výkladom.

Zdroj: Mária Diková

Vlastivedné múzeum v Galante

V spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom organizuje múzeum v rámci Noci múzeí a galérií 2024 program v meste na troch miestach. Zaujímavé akcie sa začínajú už o 13.00 hod. a budú trvať až do 22.00 hod.

V hlavnej budove múzea otvoria novú výstavu o histórii zubárstva s názvom Nie je stolička ako stolička. Výstava predstavuje ukážku zariadenia zubnej ambulancie z druhej polovice 20. storočia a predmetov súvisiacich s dodržiavaním ústnej hygieny.

Časť predmetov pochádza z pozostalosti jedného z prvých zubárov z Galanty – Dr. Júliusa Molcsányiho. Vernisáž a slávnostné otvorenie podujatia Noc múzeí sa uskutoční v budove Vlastivedného múzea v Galante o 17.00 hod., budova múzea bude otvorená od 16.30 do 22.00 hod.

Renesančný kaštieľ otvára brány ako prvý a ponúkne komentované prehliadky o 13.00 a 14.00 hod. O 18.30 hod. sa tu uskutoční prednáška Mariánska ikonografia aktuálne aj z Galanty v podaní PhDr. Hany Kližanovej, kurátorky SNM – Historického múzea. Kaštieľ je možné navštíviť medzi 13.00 a 22.00 hod. bezplatne.

Večerné programy sa presunú do Neogotického kaštieľa. V severnom krídle sa o 20.00 hod. začne koncert Karmen Ferenciovej. V južnej veži budú prebiehať komentované prehliadky o 18.00, 19.00, 20.00 a 21.00 hod. Podujatie uzatvorí ohnivé divadlo v podaní Falcon Swing show o 21.00 hod. na nádvorí.

Počas celého podujatia budú pred Renesančným kaštieľom a na nádvorí Neogotického kaštieľa pristavené historické automobily. Vstup na všetky programy je voľný.

Zdroj: nmag.sk

Západoslovenské múzeum v Trnave

Brány všetkých troch budov múzea sa otvoria pre návštevníkov o 17.00 hod. Program sa začne v Múzeu knižnej kultúry komen­to­vanou prehliadkou novej výstavy Osemnáste storočie slovom a obrazom s jej autorom Milanom Ševčíkom. Návštevníci Domu hudby Mikuláša Schneidra-Trnavského si môžu od 18.00 hod. vypočuť v priestore na poschodí s nástennou maľbou úryvky zo skladateľovej knihy Úsmevy a slzy.

Program v hlavnej budove múzea začne v expozícii Príroda Malých Karpát o 17.00 hod. zoologickým bádaním. Divadlo Orlus uvedie v koncertnej sále hru Mesačné svetlo lásky inšpirovanú príbehom skladateľa Ludwiga van Beethovena v neďalekej Dolnej Krupej.

O 20.00 hod. bude predstavená pripravovaná kniha Krehké svety (venovaná maľbám na skle), následne prebehne komentovaná prehliadka expozície Etnografia – materiálna kultúra trnavského vidieka.

Príďte si pozrieť všetky expozície a výstavy v budovách múzea, napríklad aj najnovšiu expozíciu o histórii Trnavy a nedávno otvorenú výstavu Slovania – život a smrť. Počas podujatia bude od 17.00 do 21.50 hod. verejnosti prístupný aj Kostol Nanebovzatia Panny Márie.

Zdroj: FB Západoslovenské múzeum v Trnave

Galéria Jána Koniarka v Trnave

Program Noci múzeí a galérií sa uskutoční od 13.00 do 22.00 hod. v oboch priestoroch galérie – Koppelovej vile (Zelený kríček 3) aj v Synagóge – Centre súčasného umenia (Halenárska 2). Pre všetkých návštevníkov je vstup do oboch inštitúcii počas Noci múzeí a galérií zadarmo.

  • 13.00 – 15.00 hod.: workshop a tvorivé dielne pre deti (Koppelova vila, Zelený kríček 3)
  • 17.00 hod.: komentovaná prehliadka k výstavám Jaroslava Vargu a Erika Bindera (Synagóga, Halenárska 2)
  • 18.00 hod.: komentovaná prehliadla k výstave Skúter VI, Akcia mladého umenia (Koppelova vila, Zelený kríček 3)
  • 19.00 hod.: hudobno-poetické vystúpenie skupiny Spoetika (Synagóga, Halenárska 2)

Zdroj: gjk.sk

Zdroje: nmag.sk, Mária Diková – vedúca mestského múzea v Seredi, muzeumgalanta.sk, Simonne Jurčová, vedúca prezentačného oddelenia Západoslovenského múzea v Trnave, gjk.sk
Zdieľať na Facebooku