27.04.2024, meniny má

Chcete sa zbaviť nepotrebného oblečenia? Môžete urobiť dobrý skutok

18. júla 2018
ZDROJ: SEREDSITY.SK
18. júla 2018

Chcete sa zbaviť nepotrebného oblečenia? Môžete urobiť dobrý skutok

Chcete sa zbaviť nepotrebného oblečenia? Môžete urobiť dobrý skutok
ZDROJ: SEREDSITY.SK
reklama

Obyvatelia Serede majú od júna tohto roku možnosť využiť špeciálne kontajnery na zber použitého šatstva. V meste je momentálne umiestnených 9 kusov kontajnerov združenia HUMANA. Organizácia bude zabezpečovať týždenné vyprázdňovanie kontajnerov, údržbu a čistenie, logistiku a spracovanie reklamácií do 48 hodín.

Ak ste zvedaví na konkrétne ulice, kde nájdete HUMANA kontajnery, pozrite sa na nasledujúci obrázok.

Rozmiestnenie kontajnerov na zber použitého šatstva v Seredi

Občianske združenie HUMANA People to People Slovakia sa zaoberá zberom použitého šatstva na charitatívne účely a rôznymi humanitárnymi projektami, ktoré realizujú nielen v Európe, ale aj v Afrike a v Indii. Venujú sa aj kultúrnej podpore na Slovensku a spolupracujú s umelcami z ľudu.

reklama

VYBRALI SME 3 ZAUJÍMAVÉ FAKTY O KONTAJNEROCH HUMANA:

  • Jeden kontajner dokáže ušetriť viac ako 10 000 kg CO2 ročne. Toto vyplýva zo skutočnosti, že vďaka HUMANA sa bude 60 % vytriedeného oblečenia opäť nosiť.
  • Podľa štúdie Kodaňskej univerzity z roku 2008 ušetrí 1 kg vyzbieraného oblečenia 4,1 kg COpotom, čo ho HUMANA vytriedi a distribuuje. Táto skutočnosť bola overovaná v environmentálne vyspelých krajinách ako je Dánsko, Švédsko alebo Estónsko.
  • Štúdia berie do úvahy emisie CO2 vytvorené pri zbere, triedení a preprave. Skúma tiež stupeň, v akom second-handové oblečenie nahrádza nové oblečenie.

Cyklus zberu oblečenia funguje takto:

Cyklus zberu oblečenia organizácie HUMANA. Zdroj: humana-slovakia.org

Zdieľať na Facebooku