26.04.2024, meniny má
29. decembra 2022

Ako sa oslavoval Silvester a Nový rok kedysi? Čo dokáže korková zátka a kde si ľudia platia za vstup na polnočnú šou plnú ohňostrojov?

Ako sa oslavoval Silvester a Nový rok kedysi? Čo dokáže korková zátka a kde si ľudia platia za vstup na polnočnú šou plnú ohňostrojov?
Zdroje: pexels.com/ludovakultura.sk
reklama

Oslavy posledného dňa starého roka a príchodu nového roka si každý z nás môže predstavovať inak. Niekto týmto oslavám neprikladá veľkú váhu, iní s nadšením počas dňa pripravujú obložené chlebíčky, misy a rôzne jednohubky.

Niektorí oslavujú skôr doma v posteli pri sledovaní silvestrovského programu, druhí trávia posledné hodiny starého roka v obklopení priateľov či známych, na chatách či vyrážajú do ulíc.

Aké bývali zvyky na Slovensku?

Na Silvestra mali naši predkovia zaužívaných množstvo rôznych zvykov. Napríklad v posledný deň v roku sa pripravovala takmer rovnaká večera ako na Štedrý deň. Jediným rozdielom bolo, že sa mohlo jesť aj mäso.

V niektorých rodinách sa uskutočňovalo aj obradné umývanie a prezliekanie do čistých šiat. Noc, ktorá predchádzala Novému roku, mala podľa nich zvláštnu moc. Verilo sa, že čo sa v tú noc sníva, sa aj splní.

reklama

31. december bol taktiež dňom, keď sa muselo poriadne pozametať. Do nového roku sa malo vstúpiť s čistým štítom, aby ľudia mohli od začiatku robiť všetko čo najlepšie.

Zdroj: bystricoviny.sk

Nechýbali ani veštby a povery

Najznámejšou novoročnou poverou bola tá, ktorá ľuďom pripomínala, že tento deň má vplyv na celý nasledujúci rok. Kvôli tomu sa všetci snažili vyhnúť hádkam a aj preto si priali navzájom všetko len to najlepšie.

Kto mal v tento deň pri sebe peniaze, nemal o ne podľa ľudovej tradície núdzu ani po celý ďalší rok. Za dobré znamenie sa považovalo, ak do domu na Nový rok vstúpila mladá žena či dieťa.

V prvý deň nového roka sa nikomu neodporúčalo jesť hydinu, teda presnejšie vôbec nič okrídlené. A to kvôli tomu, aby im v ďalšom roku neuletelo šťastie. Bravčové mäso na tanieri zas znamenalo blahobyt.

Naši predkovia kedysi verili, že pokiaľ počas prvého dňa nového roka vynesiete smeti, vynesiete s nimi zároveň aj šťastie z príbytku.

Novoročné búchanie ohňostrojov má tiež svojím spôsobom pôvod v starých tradíciách. Naši predkovia tak totiž vyháňali zlých duchov, ktorí najviac vyvádzali práve v období zimy. Búchacie guličky či iné petardy však vtedy nemali. Namiesto toho používali staré známe práskanie bičom.

Zdroj: bystricoviny.sk

Kto oslavuje Nový rok ako prvý a kto ako posledný?

Ako prví otvárajú fľaše šampanského na oslavu Nového roka obyvatelia tichomorského ostrova Samoa. U nich sa začína Nový rok 31. decembra o 11.00 hod. nášho času. Nasleduje Nový Zéland a Austrália.

Ohňostroj na nábreží austrálskeho Sydney je jedným z najsledovanejších a médiami najvysielanejších ohňostrojov sveta. Počas celého silvestrovského večera sa priamo na nábreží koná bohatý kultúrny a hudobný program, ktorý tradične vyvrcholí polnočným ohňostrojom.

O hodinu neskôr ako u nás oslavujú príchod Nového roku v Londýne. Zaujímavosťou je, že ohňostroj na nábreží Temžy je od roku 2014 spoplatnený. Napriek tomu sú lístky na sledovanie obrovskej pyrotechnickej šou každoročne beznádejne vypredané. Priamy prenos z týchto osláv je však možné sledovať po celom svete prostredníctvom vysielania televízie BBC.

nový rok

Zdroj: absolutely.london

Po Európe prichádza Nový rok na americký kontinent. Ako poslední tu oslavujú Nový rok obyvatelia Havajských ostrovov. Vtedy je u nás 11.00 hod. ráno prvého dňa v novom roku.

Prekvapí vás určite aj zaujímavosť, akú rýchlosť dokáže vyvinúť vystrelená zátka pri otváraní sektu. Pri otváraní fľaše so šampanským vystrelí korková zátka rýchlosťou až ohromných 40 km/h. Kto by sa chcel pred ňou ukryť do bezpečia, zrejme by musel mať nadľudské schopnosti, aby to stihol.

Na Slovensku mnohé mestá vrátane toho nášho polnočný ohňostroj zrušili a nahradili ho laserovou šou či iným sprievodným programom. Nech už budete Silvester a Nový rok oslavovať akokoľvek, nech je to v dobrej nálade, radostnej atmosfére a hlavne v zdraví.

Zdroje: regiony.zoznam.sk, tophoreca.sk, eduworld.sk
Zdieľať na Facebooku