20.06.2021, meniny má
30. mája 2021

Chutný zázrak z prírody menom baza. Skúsili ste už vysmážanú bazu alebo dáte prednosť klasickým receptom?

Chutný zázrak z prírody menom baza. Skúsili ste už vysmážanú bazu alebo dáte prednosť klasickým receptom?
Zdroj: pixabay.com/pinterest.com
reklama

Prišlo obdobie zberu bazy, aj keď je tento rok vďaka zlému počasiu trochu posunuté. Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre skvelé využitie v kuchyni. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí? Pripravili sme si pre vás prehľad o účinkoch bazy, zaujímavosti a tiež moderné aj klasické recepty.

Bazu poznali a používali už v stredoveku. Spoznáte ju pomerne ľahko. Rastlinu, ktorá rastie v kríku, najvernejšie prezradia jej drobné biele kvety, ktoré rastú v zhluku na dlhej stopke. Po ich odkvitnutí dozrievajú na kríku čierno-fialové guľôčky – drobné plody.

Baza čierna

Baza čierna (Sambucus nigra) je dva až osem metrov vysoký ker z čeľade pižmovkovité (Adoxaceae) so silným rozvetvením, listy rastú na dlhých stopkách a sú veľké cca 30 cm. Listy sa rozvíjajú v marci alebo v apríli. Stará kôra je veľmi rozpukaná, svetlá, hnedastosivá, na mladých konárikoch hladká, zelená, s početnými bradavičkami vzdušných otvorov. V strede kmeňa a konárov je penovitý biely stržeň (bazová duša).

V auguste a septembri sa tvoria spočiatku červené, neskôr čierne kôstkovičky. Sú približne 6 milimetrov veľké, majú tri semená a červenú šťavu, ktorá sa z textílií iba veľmi ťažko vyperie. Obsahujú vitamín C. Kým dozrievajú plody, farbia sa aj stopky, na ktorých sú umiestnené, na červenkasto. Plody sú po prevarení požívateľné, pretože sa varom odbúra jed sambunigrín nachádzajúci sa najmä v zelených častiach rastliny, v listoch, v nezrelých plodoch, ako aj v semenách zrelých plodov, ktorý odštiepuje kyselinu kyanovodíkovú. Rastlina sa môže dožiť až 25 rokov.

Baza kvitne od mája do júla. Zbierajú sa kvety aj plody, na výrobu bazového sirupu zbierame kvety. Netreba pripomínať, že nie je vhodné zbierať kvety pri ceste. Radšej sa prejdite na miesto vzdialené od prašných ciest.

Účinky bazy

Baza má mnoho liečivých účinkov. Je mierne močopudná, má mierny účinok na tvorbu materského mlieka. Pozor, vo väčších dávkach má laxatívny účinok, čo neoceníte, ak vás práve netrápi zápcha. Účinkuje aj proti bolesti, hoci z migrény vás rozhodne nevylieči.

Okrem toho, že krásne vonia, má aj blahodárne účinky, ktoré vôbec nie sú na zahodenie. Vďaka svojím protizápalovým účinkom pomáha organizmu pri napadnutí rôznymi vírusmi.

Najznámejší a najdlhšie evidovaný účinok je boj s chrípkou a ochoreniami dýchacích ciest. Čaj z bazy čiernej sa používa pri bronchitíde, nádche, rôznych zápalových ochoreniach a vďaka svojim antioxidačným účinkom slúži ako prevencia pred chorobami, ktoré sú zapríčinené oxidačným stresom. Sem radíme napríklad diabetes či srdcovú príhodu.

Ďalšia veľká skupina, ktorá môže benefitovať z účinkov bazy čiernej, sú diabetici, pretože baza znižuje hladinu cukru v krvi.

Navonok sa používa vo forme obkladov pri opuchoch, bolestiach kĺbov a rôznych povrchových zápaloch. Odvar alebo výluh z bazy môžeme aplikovať aj na vyčistenú pleť ako náhradu tonika.

Vedeli ste, že?

Počas chrípkovej epidémie v roku 1992-93 v Izraeli a v roku 2002 v Nórsku prípravok Sambucol, ktorý je vyrobený z čiernej bazy, skrátil liečbu chrípky u sledovaných pacientov na polovicu.

Kedysi bola považovaná za obranný prostriedok proti čiernej mágii a bosorkám. Iní ľudia zasa verili, že ich ochráni pred ohňom a údermi blesku. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa pestovala najčastejšie v záhradách pri dome či pri stodolách.

Vyprážaná baza ako vyšší level palaciniek

Počuli ste už o vyprážanej baze? Ak nie, tak si ju môžete s nami vyskúšať. Budete potrebovať bazové kvety, jedno vajíčko, múku a mlieko. Z mlieka, vajíčka a múky si pripravíme cesto ako na palacinky. Bazu do tohto cesta namáčame a potom vyprážame na oleji. Odporúčame kokosový olej, ktorý je hitom zdravých receptov. Tá chuť, keď sa k tomu pridajú čerstvé jahody a vanilkový cukor.

Zdroj: recepty.aktuality.sk

Bazový čaj z kvetov

Bazu rozhodne nekonzumujte v surovom stave. Obsahuje totiž látku, ktorá vám môže uškodiť, ak nie je tepelne upravená.

Bazový čaj pripravíte tak, že najskôr odstránite kvety zo stonky a za hrsť čerstvých kvetov zalejete pol litrom zovretej vody. Nechajte lúhovať a po 10 minútach preceďte obsah. Bazový čaj chutí veľmi jemne a má sladkú kvetinovú arómu.

Ak by ste chceli čaj ešte trošku vylepšiť, pridajte doň 3 – 5 najemno nakrájaných koliesok zázvoru. Takýto čaj príjemne zohreje váš organizmus, prispeje k dobrému tráveniu a posilní imunitu. V prípade, že by ste chceli mať tento posilňovač imunity celoročne v skrinke, určite si nasušte kvety bazy do zásoby.

Sirup z bazy ako overená klasika

Budeme potrebovať:

  • 40 ks kvet bazy
  •  3 ks citrón
  • 1,25 kg cukor
  • 2,5 litra voda
  • 1 ČL kyselina citrónová
  • môžeme pridať aj mätu

Jeden citrón odšťavíme a dva zbavíme šupky a nakrájame na kolieska. Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Do väčšieho hrnca dáme vodu, pridáme kvety, citrónovú šťavu a citróny nakrájané na kolieska. Prikryjeme a dáme na 24 hodín do chladničky. Tekutinu precedíme do hrnca a dáme na mierny oheň. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, privedieme do varu a za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť tak, aby sme získali sirupovú konzistenciu. Horúci sirup nalejeme do umytých a vyhriatych fliaš, uzavrieme a skladujeme na tmavom, chladnejšom mieste.

Zdroj: pixabay.com

Zdroj: pixabay.com

Keď baza odkvitne, využiť môžete aj jej plody

Ako využiť plody bazy? Okrem jedného kilogramu plodov bazy budete potrebovať aj dve kilá jabĺk, pol kila cukru, jednu polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a dve polievkové lyžice rumu. Rozvarte nakrájané jablká, prepasírujte, pridajte pol kila cukru a kilo bazových bobuliek. Ku koncu varenia pridajte lyžicu kyseliny citrónovej a dve lyžice rumu. Tento lekvár pripomína čučoriedkový a navyše je vraj výborný proti kašľu a nachladnutiu, tak neváhajte a vyskúšajte.

Zdroj: stylovebyvanie.sk

A na čo používate doma bazu vy? Seredčania, podeľte sa s nami o vaše zaujímavé recepty.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: zdravie.pluska.sk, akv.sk, wikipedia - baza čierna
Zdieľať na Facebooku