06.07.2025, meniny má
13. februára 2024

S výrobou cukru v Seredi sa začalo pred 180 rokmi. Za ten čas prešiel cukrovar mnohými zmenami a stále napreduje

S výrobou cukru v Seredi sa začalo pred 180 rokmi. Za ten čas prešiel cukrovar mnohými zmenami a stále napreduje
Zdroj: FB Slovenské cukrovary s. r. o.
reklama

Používanie cukru má v našich dejinách dlhú históriu. Začalo sa v oblastiach, kde rastie cukrová trstina alebo cukrová repa, čo sú rastliny, z ktorých sa cukor extrahuje.

V stredoveku sa cukor považoval za luxusný produkt a bol prítomný hlavne v bohatších kruhoch. Postupne však začal byť viac dostupný aj bežnejším ľuďom. S nástupom priemyselnej revolúcie v 18. a 19. storočí sa začala masová výroba cukru.

Technologické inovácie, ako napríklad vylepšené spôsoby spracovania a rafinovania cukru, umožnili výrobu veľkých množstiev cukru efektívne a za nízku cenu. Dnes je už cukor bežným potravinovým produktom a používa sa vo veľkom množstve potravinárskych výrobkov po celom svete.

Začiatky výroby cukru v Seredi

V Seredi sa začalo s výrobou cukru v roku 1844 na mieste dnešných Kávovín. Zakladateľom prvého cukrovaru bol gróf Esterházy, no neskôr ho odkúpila viedenská obyvateľka vdova Seeberová. Výroba ale bola v roku 1856 ukončená, pravdepodobne kvôli financiám alebo vysokej konkurencii.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

Veľkostatkári, ktorí pestovali cukrovú repu v okolí Serede, boli nespokojní s cenou za odovzdanú repu. Rozhodli sa preto založiť v roku 1907 vlastný cukrovar priamo v Seredi. Ten bol po postavení využívaný len ako surováreň, čiže nemohol vyrábať cukor rafinovaný, ale len surový.

V roku 1908 uskutočnil seredský cukrovar svoju prvú kampaň. V rokoch 1913 – 1914 začal aj s výrobou rafinovaného cukru, ktorý musí prejsť viacnásobnou kryštalizáciou a rozpúšťaním.

Cukor zo seredského cukrovaru mal veľmi dobrú akosť, preto sa mohli vyvážať až 2/3 celkovej produkcie. Na svetových trhoch si získal veľmi dobré meno, najmä druh cukru označovaný ako Extra fine Sereď. Zaujímavosťou je, že kockový cukor sa začal vyrábať až v roku 1931.

cukru

ZDROJ: FB SLOVENSKÉ CUKROVARY S.R.O.

Cukrovar pokračuje v modernizácii

Cukrovar sa neskôr po svojom vzniku stal členom Cukorného kartelu, čo umožnilo výhodnejšie predávať surový cukor na svetovom trhu. V roku 1910 kúpil asi tretinu akcií cukrovaru Dr. Lieben z Viedne a časť získala aj firma Eisler & Szold Horné Saliby. Zvyšok kúpila Maďarská eskomptná banka z Budapešti.

Seredský cukrovar sa v roku 1990 stal akciovou spoločnosťou, teda prestal fungovať ako štátny podnik. Celý výrobný závod sa dá rozdeliť na tri veľké oblasti: surováreň, rafinériu a tepelnoenergetickú centrálu (TEC).

ZDROJ: FB SLOVENSKÉ CUKROVARY S.R.O.

Cukrovar prešiel počas svojej bohatej histórie mnohými zmenami, ktoré neustále posúvajú jeho výrobu dopredu aj v súčasnosti. Firma sa k výrobe stavia so zodpovedným prístupom. Preto cukrovary už istý čas pristupujú k ekologickej produkcii.

Na záver vám prinášame unikátne video, ktoré zachytáva výrobu cukru práve v našom seredskom cukrovare.

ZDROJ: FB SLOVENSKÉ CUKROVARY S.R.O.

ZDROJ: FB SLOVENSKÉ CUKROVARY S.R.O.

ZDROJ: FB SLOVENSKÉ CUKROVARY S.R.O.

 

Zdroje: seredsity.sk, korunnycukor.sk, FB Slovenské cukrovary s. r. o.
Zdieľať na Facebooku