17.05.2021, meniny má
13. marca 2021

Začala sezóna medvedieho cesnaku. Kde ho nájdete v okolí Serede a ako ho spotrebovať?

Začala sezóna medvedieho cesnaku. Kde ho nájdete v okolí Serede a ako ho spotrebovať?
Zdroj: medvedicesnak.sk
reklama

Prvý jarný deň ešte ani nebol a teplé dni sa stále striedajú s tými chladnejšími. Naše mesto však po zime konečne ožíva a s ním aj ľudia, zvieratá a rastliny. Seredčania si častejšie vychutnávajú slnečné lúče aj prebudenú prírodu, samozrejme, v rámci možností. Pandémia nám nedovoľuje opustiť náš okres, ani čo sa týka výletov do prírody… Avšak aj tá seredská má čosi do seba, hlavne v okolí Váhu.

Aj príroda v okolí Serede ukrýva mnohé jedlé klenoty, ktoré nám pomôžu reštartovať naše telo po zimnom období. Začínajú rásť práve teraz a pomôžu nám doplniť tak veľmi potrebné vitamíny.

Medvedí cesnak sa teší obľube

Medvedí cesnak je v poslednej dobe veľkým hitom. Už skoro každý objavil jeho liečové účinky aj príjemnú chuť. Jeho výrazná vôňa, mierne korenistá chuť a liečivé účinky sú totiž známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho vo veľkom využívali napríklad v kuchyni či pri liečbe mnohých ochorení.

Obľubujú ho i lesné zvieratá. Napríklad diviaky alebo medvede zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa jednej legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj  svoj prívlastok medvedí.

Kde a kedy ho zbierať v Seredi?

Medvediemu cesnaku sa darí prevažne v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy. Lesíky s dostatok vlahy máme práve v okolí nášho majestátneho Váhu.

V našich oblastiach začínajú drobné zelené lístky rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca. V okolí nášho mesta už začal rásť. Už teraz môžete pozorovať malé lístky vykúkajúce z ešte celkom neprebudenej pôdy. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Po odkvitnutí jeho listy a stonka zhnijú a stanú sa súčasťou pôdy.

Zájdite za kemping, práve teraz jeho dosť v okolí „špicov“. Pomaly začína vykúkať a objavujú ho nielen zvieratá, ale už aj ľudia.

Medvedí cesnak. Foto: F. Ambrózyová

Ako ho rozpoznať?

Nájsť a rozpoznať medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité. Pokrýva veľké plochy, ktoré častokrát pripomínajú zelené koberce. Prezradí ho vždy aj jeho typická cesnaková vôňa.

Poznávacie znaky:

  • zelená prízemná bylina,
  • pokrýva veľké plochy v lese,
  • dosahuje výšku 10 – 45 cm,
  • široké zelené listy sú 10 – 12 cm dlhé a 2 – 5 cm široké,
  • má typickú cesnakovú vôňu.

Nepomýľte si ho s konvalinkou

Veľký pozor by ste si mali dávať na zámenu cesnaku s konvalinkou. Tá však začína rásť trochu neskôr. Cesnak takmer vždy prezradí jeho typická cesnaková vôňa.

Rozdiely. Zdroj: medvedicesnak.sk

Konvalinky. Zdroj: medvedicesnak.sk

Spracovanie cesnaku

Je to síce sezónna bylinka, ale môžeme ju spracovať na mnoho spôsobov. Dobré je uskladniť ho v mrazničke, ale aj ihneď využiť pri varení, pečení alebo pripraviť z neho chutný pokrm na studeno, aby sa v ňom zachovali všetky vitamíny. Najlepšie je spotrebovať ho hneď. Nakrájať na maslový chlebík, do čerstvého šalátu, do pomazánky alebo ho podávať ako prílohu k hlavnému jedlu.

Veľmi obľúbené je však aj pesto z medvedieho cesnaku, na ktoré nájdete recept na tomto odkaze.

Takisto vydrží niekoľko dní v chladničke a krájať si ho môžete aj na cestoviny, omáčky či do polievok. Recept na nezvyčajné medvedie buchtičky zas nájdete v našom článku z minulého roka.

Zdroj: medvedicesnak.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: medvedicesnak.sk
Zdieľať na Facebooku