28.04.2024, meniny má
15. septembra 2020

Krízový štáb schválil ďalšie opatrenia. Česko sa zaradí na zoznam červených krajín a športové podujatia sú povolené s určitými pravidlami

Krízový štáb schválil ďalšie opatrenia. Česko sa zaradí na zoznam červených krajín a športové podujatia sú povolené s určitými pravidlami
Zdroj: webnoviny.sk/pexels.com
reklama

V pondelok 14. septembra 2020 sa opäť konalo zasadnutie krízového štábu, z ktorého vyplynuli nové pravidlá pre správanie sa počas pandémie koronavírusu. O všetkých nových opatreniach postupne informoval portál teraz.sk. O niektorých opatreniach na október sa rozhodlo už počas minulého týždňa. Tieto opatrenia nájdete v našom staršom článku.

Rúška na školách sa predlžujú do 1. októbra

Úradu verejného zdravotníctva SR nariadil, že povinnosť nosiť rúška na školách bude predĺžená do 1. októbra 2020. Nosenie rúška v interiéri školy platí pre pedagógov a odborných zamestnancov, žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl v rámci vyučovania. Výnimkou je, pochopiteľne, čas potrebný na konzumáciu jedál a nápojov.

Z povinnosti nosiť rúško sú vylúčené mladšie deti, ktoré navštevujú predškolské zariadenia a prvý stupeň základných škôl. Výnimkou pre nosenie rúška sú tiež žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. 

„K žiakom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a kožnými ochoreniami tváre, ktorým by nosenie rúška dlhší čas mohlo spôsobovať záťaž, odporúčame pristupovať individuálne, najvhodnejšie po konzultácii s ošetrujúcim lekárom,“ informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

reklama

zdroj: pexels.com

Česko pribudne na zoznam červených krajín

Česko sa na zoznam červených krajín dostane už tento piatok 18. septembra 2020. Dôvodom je veľký nárast denného prírastku nakazených koronavírusom. V praxi to znamená, že, ak sa vrátite z územia Českej republiky, musíte predložiť negatívny test na COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Alebo môžete prostredníctvom formulára e-hranica nastúpiť do päťdňovej domácej karantény a následne sa nechať otestovať na Slovensku.

Výnimku pre toto nariadenie tvoria pendleri do 30 kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu, teda študenti, pedagógovia, výskumníci, zdravotníci, poľnohospodári, sociálni pracovníci, pracovníci v kritickej infraštruktúre, niektorí športovci a umelci. Kontrola dodržania tohto opatrenia bude zabezpečená prostredníctvom náhodných kontrol aj trackovania mobilných telefónov.

Ďalšie susedné krajiny ako Rakúsko alebo Maďarsko zatiaľ zostávajú v zelenej zóne. O uzavretí hranice s Ukrajinou by sa malo rokovať v najbližších dňoch. Ďalšími bezpečnými krajinami sú zatiaľ stále Bulharsko, Švédsko a Kanada. Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus však odporúča naďalej necestovať, pretože ktorákoľvek krajina sa môže v priebehu pár dní dostať do červenej zóny.

zdroj: pexels.com

Z rokovania vzišla aj kauza voči Českej republike

Okrem samotného rozhodnutia o zaradení Česka medzi červené krajiny sa počas rokovania odohrala aj kauza. Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) totiž ešte počas rokovania zverejnil toto rozhodnutie na sociálnej sieti. Premiér Igor Matovič toto nepremyslené rozhodnutie ostro skritizoval, pretože sme sa podľa neho dostali do zlej diplomatickej situácie voči Česku. Matovič chcel rozhodnutie, pochopiteľne, najskôr oznámiť českému premiérovi Andrejovi Babišovi.

„Martin Klus neodolal pokušeniu Facebooku priamo na ústrednom krízovom štábe a toto veľmi dôležité rozhodnutie voči Českej republike medializoval podľa mňa nezodpovedným spôsobom… Je z toho problém, samozrejme, správna vec bola, aby som najprv toto opatrenie, závažné voči ČR, najprv osobne oznámil českému premiérovi. Keď som sa pozrel do mobilu, zistil som, že Martin Klus už to oznámil verejnosti,“ vyjadril sa premiér Igor Matovič.

„Niekomu by sa mal na takýchto zasadnutiach, podotýkam ústredného krízového štábu, zrejme ako malému decku zobrať mobil a zamknúť do skrinky niekde vonku,“ dodal premiér na Klusovu adresu.

zdroj: tyzden.sk

Športové podujatia sú povolené s podmienkou šachovnicového sedenia

Športové zápasy a súťaže boli od 1. septembra 2020 na Slovensku zaradené medzi rizikové, pretože práve takéto hromadné podujatia boli najväčšou príčinou šírenia nového koronavírusu. Zasadnutie konzília odborníkov na Úrade vlády dospelo k názoru, že športové podujatia sa momentálne celoplošne nezakážu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas však rozhodli, že opatrenia sa budú pravidelne prehodnocovať na zasadnutiach odborného konzília.

„Odkedy bolo avizované pandemickou komisiou, že sa hromadné podujatia dosť zásadným spôsobom sprísnia od 1. októbra, boli sme vo veľmi intenzívnom kontakte, aby sme prišli s riešením. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných, chceme podať pomocnú ruku športovej aj kultúrnej obci. Po zasadnutí ústredného krízového štábu, ktorý ešte zasadá, sme chceli informovať, že s naším návrhom sa nám podarilo uspieť a pravidlá budú také, že budú de facto platiť opatrenia v platnosti od 1. septembra,“ povedal premiér Igor Matovič.

Športové podujatia, ktoré sú opäť povolené od 1. júla, sa môžu konať naďalej, no s obmedzenou kapacitou. Pre exteriérové podujatia je maximálny počet 1 000 divákov a pre interiérové zase 500. Na športových akciách odohrávajúcich sa v zelených oblastiach musia diváci sedieť v každom druhom rade a v červených oblastiach v každom štvrtom rade. Občerstvenie však povolené nebude. Premiér sa však vyjadril, že športové kluby čaká aj finančná podpora.

zdroj: pexels.com

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: teraz.sk
Zdieľať na Facebooku