27.04.2024, meniny má
18. decembra 2021

V meste sa vysadilo 125 stromov, 200 trvaliek a 370 kríkov. Prečítajte si „veľký report zelene“ v Seredi za rok 2021

V meste sa vysadilo 125 stromov, 200 trvaliek a 370 kríkov. Prečítajte si „veľký report zelene“ v Seredi za rok 2021
Zdroj: seredsity.sk
reklama

Ing. Zuzana Slahučková priniesla pre Seredské novinky „report zelene“ za rok 2021. Keďže sa tento rok blíži ku koncu, pozrime sa spolu na to, koľko zelene v našej Seredi pribudlo. Podľa jej slov obohatilo naše mestské prostredie v roku 2021 až 125 nových stromov, 200 trvaliek a 370 kríkov.

Navyše ku mladým vysadeným stromčekom bolo počas vegetačného obdobia nainštalovaných aj 173 zavlažovacích vakov. Zavlažovacie vaky Treegator majú objem až 57 litrov a pomalé vytekanie vody z vakov umožňuje pozvoľné vsakovanie vlhkosti do pôdy. Práce na mestských stromoch počas tohto roka vykonávali skúsení arboristi, ktorí drevinám rozumejú. Arboristi ošetrili viac ako 300 seredských stromov.

Sadilo sa podľa požiadaviek občanov

Požiadavky na sadenie stromov na konkrétne miesta tento rok prichádzali aj od samotných občanov. Oddelenie životného prostredia má na starosti presne takéto veci – plánovanie náhradnej aj bežnej výsadby stromov na pozemkoch mesta. Novú výsadbu nájdete napríklad na uliciach Dolnomajerská, Novomestská, Vinárska, Cukrovarská, D. Štúra, Pažitná.

„Tento rok sme vysadili 125 kusov stromov vrátane líp rozdaných občanom v rámci projektu „Adoptuj si lipu“. Boli medzi nimi napríklad javory, jasene, ginko, okrasné čerešne, hraby aj ľaliovník. Kríky sme dosádzali za vyhynuté a ukradnuté jedince, sadili sme na sídliskách pri bytových domoch aj podľa požiadaviek občanov,“ uviedla Ing. Katarína Navrátilová z Oddelenia životného prostredia pre Seredské novinky.

reklama

V Seredi prebehla za tento rok aj výsadba 196 kusov trvaliek, pričom sa sadili aj okrasné trávy do záhonov. Zrekonštruovaný bol aj vyvýšený záhon pri svetelnej križovatke na Železničnej ulici a založený bol aj nový trvalkový záhon pri novom parkovisku pri Perlovke.

zdroj: seredsity.sk

Zavlažovacie vaky sú ekologická pomoc

S výsadbou stromov v meste je to trochu komplikovanejšie. Hlavne kvôli tomu, že klíma v mestách či v mestských záhradách sa líši od prirodzeného prostredia, kde sa stromy dokážu ujať ľahko. Ale hoci to v mestách ide ťažšie, aj napriek tomu sa dá dosiahnuť takmer stopercentná ujateľnosť stromčekov.

Ako píše Zuzana Slahučková, na začiatok je dôležitý výber zdravých jedincov u overených dodávateľov. Nasleduje výsadba do správne pripravenej jamy, použitie dostatočného množstva výživného substrátu ku koreňom, odborné uviazanie kmeňa o pomocné koly a vytvarovanie zálievkovej misy. Následná starostlivosť v prvých dvoch – troch rokoch po výsadbe je takisto veľmi dôležitá.

„Vďaka inštalovaným zavlažovacím vakom sa ujalo viac ako 95 % vysadených stromov. Používame zavlažovacie vaky Treegator s objemom 57 litrov, spolu 173 kusov. Vak uvoľňuje vodu formou kvapkovej zálievky deväť hodín,“ vysvetlila Ing. Navrátilová.

zdroj: seredsity.sk

Nahlasujte vandalov

Každoročne je v Seredi zničených 10 až 15 kusov zavlažovacích vakov vandalmi.

„Stretávame sa aj s úmyselným poškodzovaním kôry stromov ostrými predmetmi. Prosíme občanov, aby boli všímaví a v prípade, ak vidia poškodzovanie stromov, nahlasovali to mestskej polícii a informovali nás o tom na oddelení životného prostredia,“ upozornila pani Navrátilová v článku pre Seredské novinky.

Ako sa v Seredi stará o stromy?

Aj veľké stromy si žiadajú odbornú starostlivosť. Tú zabezpečujú kvalifikovaní odborníci – arboristi, ktorí stromom rozumejú. „V tomto roku sme mali zmluvne zabezpečené ošetrovanie stromov spoločnosťou Lumberjack s.r.o., ktorá vykonávala predovšetkým zdravotné a bezpečnostné rezy na zaistenie prevádzkovej bezpečnosti stromov. Práce vykonávali na vysokej odbornej úrovni,“ uviedla Ing. Navrátilová.

Firma zabezpečila aj prístrojové vyšetrenie šiestich vybraných stromov v zámockom parku. Nainštalovali do korún stromov bezpečnostné väzby s nosnosťou štyri a sedem ton. Spolu arboristicky ošetrili asi 300 stromov na území mesta.

Orech čierny uchvátil aj arboristov

„Najzaujímavejší strom v meste Sereď je 300-ročný orech čierny nachádzajúci sa v Zámockom parku. Je to strom, ktorý vzbudzuje rešpekt. Obvod kmeňa nad 130 cm od zeme je viac ako 600 cm a merané 20 cm od zeme je obvod viac ako 900 cm. Takýto obrovský strom druhu orech čierny nájdeme veľmi ojedinele v Európe. Zakaždým, keď idem okolo, uchváti ma jeho mohutnosť a krása,“ zhodnotil Štefan Szekely, hlavný arborista spoločnosti Lumberjack pre Seredské novinky.

Pán Szekely vyzdvihuje to, že Sereď má urobenú inventarizáciu stromov v Zámockom parku a v centre mesta. Odporúča však, že tá by sa mala vykonať v celom meste. Inventarizácia pomáha v tom, že stromy sú evidované, vie sa o ich stave aj o úpravách, aké sa v budúcnosti pri arboristických prácach majú plánovať.

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredskenovinky.sk

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: Seredské novinky, Zuzana Slahučková
Zdieľať na Facebooku