27.04.2024, meniny má
19. mája 2023

Definitívny rozsudok. Mariana Kočnera súd oslobodil, Alenu Zsuzsovú odsúdili na 25 rokov v prípade objednávky brutálnej vraždy Jána Kuciaka aj z objednávky vraždy Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho

Definitívny rozsudok. Mariana Kočnera súd oslobodil, Alenu Zsuzsovú odsúdili na 25 rokov v prípade objednávky brutálnej vraždy Jána Kuciaka aj z objednávky vraždy Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho
Zdroje: wikiepedia.sk/freepik
reklama

Dnešok by sa dal považovať za významný nielen pre najbližších Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorí boli brutálne zavraždení pred viac ako piatimi rokmi.

Prípad násilnej smrti, ktorá otriasla celým Slovenskom, sa dnes dočká svojho konca. Práve dnes sa totiž definitívne rozhodne o vine a treste obžalovaných Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

Rozsudok o vine a treste Kočnera a Zsuzsovej

„Boli zabití preto, že Ján sa venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci. Boli zabití preto, že sa venovali veciam, ktoré sa týkajú nás všetkých,“ uviedla v jednom zo svojich príspevkov na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

Proces dokazovania viny v prípade vraždy investigatívneho novinára aj v prípade objednávok vrážd prokurátorov je ukončený. Ako informuje portál startitup.sk, na vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spolupracovali slovenskí policajti aj so zahraničnými agentúrami. Vďaka tomu sa podarilo polícii už koncom septembra toho istého roku zadržať trojicu mužov – Zoltána Andruskóa, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa.

reklama

Zoltán Andruskó

Zadržaný Zoltán Adruskó začal spolupracovať s policajtmi a uzavrel dohodu o vine a treste so špeciálnym prokurátorom. Vďaka jeho výpovedi na druhý deň po zadržaní trojice mužov z juhu Slovenska nasledovalo zadržanie Aleny Zsuzsovej, ktorú začali novinári okamžite spájať s podnikateľom Marianom Kočnerom.

Prvým odsúdeným v tomto prípade bol ešte v posledných dňoch roka 2019 práve Zoltán Andruskó. Súd mu vymeral trest odňatia slobody na 15 rokov v strednom stupni stráženia za sprostredkovanie vraždy Jána Kuciaka.

Zdroj:Rodina Kuciaková/Facebook/Anna Mierna

Miroslav Marček

V apríli 2019 ale nastal v prípade zásadný zvrat. Ďalší zo zadržaných Miroslav Marček, ktorý bol bývalým vojakom, sa priznal k tomu, že práve on bol tým, kto strieľal na Jána Kuciaka aj Martinu Kušnírovú. Vo svojom priznaní súdu do detailov opísal, ako tento chladnokrvný čin vykonal.

Marček v priznaní pokračoval a prezradil, že má na svedomí takisto aj vraždu podnikateľa Petra Molnára. Senát Najvyššieho súdu SR ho koncom roka 2020 právoplatne odsúdil na 25 rokov odňatia slobody v cele s maximálnym stupňom stráženia.

Tomáš Szabó

Posledný z tejto trojice zadržaných Tomáš Szabó, ktorý figuroval v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako spolupáchateľ a vodič, odsúdili v septembri 2020 na 25 rokov odňatia slobody.

Po tom, ako Szabóa uznali vinným zo spolupáchateľstva, spôsobil svojím vyhlásením na hlavnom pojednávaní, ktoré sa začalo v apríli 2022, ďalší šok. Tomáš Szabó sa sám pred súdom priznal, že je okrem vraždy Jána Kuciaka vinný aj v prípade objednávky vrážd prokurátorov a advokáta.

Za tieto skutky bol Tomáš Szabó 25. októbra súdom uznaný za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov a advokáta, pričom sa senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodol neuložiť odsúdenému súhrnný trest, pretože považoval nepodmienečný trest odňatia slobody na 25 rokov za dostatočný.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 21. októbra 2019 podal na známeho podnikateľa Mariana Kočnera žalobu v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice. Dôkazom spolupráce Kočnera a Zsuzsovej mala byť okrem iného ich šifrovaná komunikácia v aplikácii Threema.

Zdroj: Nový čas/anc

Mariana Kočnera aj Alena Zsuzsovú krátko na to obvinili aj z objednávky vrážd prokurátora Petra Šufliarskeho, súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku a vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica.

Marian Kočner však po celý čas pred súdom odmieta obvinenia z objednávky vraždy prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a tiež advokáta Daniela Lipšica

Vyhlásenie rozsudku

Alena Zsuzsová sa odsudzuje na súhrnný trest odňatia slobody 25 rokov v ústave na výkon trestu v maximálnom stupni stráženia. Špecializovaný trestný súd uznal Alenu Zsuzsovú vinnou v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka aj z objednávky vraždy Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

V prípade Mariana Kočnera má ŠTS za to, že nebolo dokázané, že spáchal skutok objednávky vraždy Jána Kuciaka ani z príprav vrážd Daniela Lipšica, Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. Mariána Kočnera súd z obžaloby oslobodil.

Zdroje: startitup.sk, sme.sk, seredsity.sk
Zdieľať na Facebooku