01.04.2020, meniny má
22. marca 2020

Balkánska pekáreň zásobuje Seredčanov aj počas krízy. Takto vyzerajú raňajky s pečivom priamo z pece

Balkánska pekáreň zásobuje Seredčanov aj počas krízy. Takto vyzerajú raňajky s pečivom priamo z pece
Zdroj: Seredsity.sk
reklama

Minulý rok sme vám v našom článku predstavovali vtedy čerstvo otvorenú Balkánsku pekáreň, ktorá sídli na M.R. Štefánika 1152 v Seredi. Za ten čas si ju obľúbilo množstvo zákazníkov. Nielen Seredčania, ale aj veľa ľudí z okolitých obcí alebo dochádzajúcich do Serede za prácou. Za úspechom sa skrýva rodinná tradícia, kvalitná ručná výroba a predovšetkým pečenie s láskou. Rodinné pekárske recepty predávané z generácie na generáciu si jednoducho získali srdcia zákazníkov.

Možno niektorí z vás o tom nevedia, ale majiteľom Balkánskej pekárne je Kosovčan Kushtrim Karavidaj, ktorému čaro pekárskeho remesla ukázal jeho otec ešte v detstve. Ak vás tento rodinný príbeh zaujíma viac, odporúčame vám prečítať si spomínaný článok. Teraz však čítajte ďalej, aby ste mali prehľad o tom, ako pekáreň funguje v tomto mimoriadnom období.

Vstup iba s rúškom a po jednom zákazníkovi

Všetkých zákazníkov zaujíma téma bezpečnosti spojená s mimoriadnou situáciou. Dôležité je podotknúť, že pekárne spadajú pod výnimky, ktoré môžu mať počas tejto krízy otvorené. Rovnako ako mäsiarstva alebo potravinové obchody aj v tomto prípade ide o prevádzky, kde možno nakúpiť potraviny. Pekáreň má otváracie hodiny nastavené zatiaľ štandardne celý týždeň vrátane víkendu od 5:00 hod. do 21:00 hod. 

Balkánska pekáreň venuje zvýšenú pozornosť bezpečnosti a hygienickým opatreniam, o ktorých by ste mali vedieť. V prvom rade rúško je základ. Predavačky nám potvrdili, že za uplynulý týždeň idú zákazníci príkladom a rúška nosia takmer všetci. Ak niekto nemá rúško, zamestnanci ho na to upozornia a do pekárne nemôže vstúpiť. Rozumným riešením je, že v pekárni môže nakupovať iba jeden človek. Boli sme svedkami toho, že ľudia to plne rešpektujú a čakajú, kým si jeden zákazník v pokoji vyrieši svoj nákup. Išlo to rýchlo a je to oveľa bezpečnejšie.

Výhodou je, že oproti veľkým reťazcom nemusíte čakať v dlhých radoch, ktoré sú plné ľudí. Priestor je pravidelne dezinfikovaný, predavačky majú potrebné ochranné pomôcky a pekári musia spĺňať všetky dôležité hygienické opatrenia pri práci s pečivom. Balkánska pekáreň si plne uvedomuje vážnosť situácie a kladie dôraz na dodržiavanie dôležitých hygienických pravidiel.

Urobte si chutné raňajky s mäkkým nadýchaným pečivom

Poďme sa však už pozrieť na to, ako môžu vyzerať raňajky z Balkánskej pekárne. Raňajky sú totiž skvelým štartom do dňa plného energie. Čerstvé pečivo je neodmysliteľnou súčasťou raňajok Slovákov a ani Seredčania sa ho teraz určite nevzdajú. Tentokrát sme sa rozhodli pripraviť rôzne chutné raňajky vyskladané z čerstvého pečiva z Balkánskej pekárne a musíme povedať, že chutili skutočne výborne. Stačí si vybrať, či chcete slané alebo sladké raňajky a hor sa do toho.

Kreativite sa medze nekladú a hoci každému chutí niečo iné, my sme stavili na istotu a pripravili sme si kvaskovo-špaldový chlebík s poctivou domácou syrovo-cesnakovou nátierkou, paprikovou nátierkou, pažítkou a liptovským maslom. Okrem toho sme samozrejme vyskúšali aj iné chleby, s ktorými sme zajedali tradičnú praženicu s cibuľkou.

Na druhý deň sme prichystali sladké raňajky vyskladané z kakaovej pochúťky, tvarohového srdca, ovocia s hustým domácim bielym jogurtom a orieškami. A priznávame sa, pri croissantoch sme zhrešili aj s Nutellou. Jednoduché a rýchle raňajky, ktoré si vie pripraviť naozaj každý, a vďaka pečivu z Balkánskej pekárne boli veľmi obohacujúce.

Čerstvé výrobky pečú každé dve hodiny

Chleby z Balkánskej pekárne nielen vyzerajú, ale aj chutia úžasne a ak ich uvidíte všetky pokope, nebudete si vedieť vybrať. Na výber je množstvo chlebov, ako napríklad  špaldový, kvaskový  viaczrnný, ražný, pšenično-ražný, okrúhly chlieb a niekoľko ďalších.

V pekárni sa takmer neustále pečie, každé dve hodiny je doplnený nový tovar a máte tak istotu, že do rúk dostávate najčerstvejší tovar. Chleby sú však len zlomok z toho, čo môžete v pekárni kúpiť. Vianočky, rožky, pagáče, sladké koláče, pizza, praclíky, buchty, žemle, croissanty – jednoducho všetko možné od výmyslu sveta.

Skladujte chlieb tak, aby vydržal čo najdlhšie

Odporúčame robiť počas týchto dní radšej väčšie nákupy ako vystavovať sa riziku každý deň. Nemusíte sa báť, pečivo si drží čerstvosť a existujú jednoduché triky, ako predĺžiť jeho životnosť. V prvom rade nenechávajte chlieb v mikroténových sáčkoch, v nich sa rýchlejšie zaparí. Oveľa lepšie je, keď ho zabalíte do čistého ľanového plátna, do utierky alebo využijete drevený chlebník, ako to doteraz robia naše babičky.

Ďalšou dobrou alternatívou je, ak máte k dispozícii vákuovú dózu, ktorá výrazne pomôže udržať chlieb v dobrej kondícii. Ak si chcete nechať chlieb na neskôr, je v poriadku, ak ho dáte do mrazničky, ktorá zabráni starnutiu.

Ďakujeme vám, milé predavačky a pekári

Veríme, že si pri nakupovaní v Balkánskej pekárni budete dávať pozor a budete myslieť na hygienické opatrenia. Práve v tomto období začínajú ľudia prejavovať solidaritu a vo väčšom podporujú lokálne podnikanie, ktoré bude potrebovať najbližšie mesiace pomocnú ruku od náš všetkých.

Na záver sa chceme poďakovať. Celé Slovensko teraz symbolicky ďakuje svojím potleskom predavačkám, zdravotníkom, hasičom aj policajtom za ich prácu počas mimoriadnej situácie. My si tentokrát dovolíme za Seredčanov poďakovať všetkým pekárom a predavačkám z Balkánskej pekárne, ktorí neúnavne pracujú dlhé hodiny, neskoro v noci vstávajú, aby piekli a dodávali nám čerstvé a kvalitné pečivo aj naďalej.

Tento článok vznikol v spolupráci s Balkánskou pekárňou.

Zdieľať na Facebooku