Prvý jarný deň ešte ani nebol a teplé dni sa stále striedajú s tými chladnejšími. Naše mesto však po zime konečne ožíva a s ním aj ľudia, zvieratá a rastliny. Seredčania si častejšie vychutnávajú slnečné lúče aj prebudenú prírodu, samozrejme, v rámci možností. Pandémia nám nedovoľuje opustiť náš okres, ani čo sa týka výletov do prírody… Avšak aj tá seredská má čosi do seba, hlavne v okolí Váhu.
Aj príroda v okolí Serede ukrýva mnohé jedlé klenoty, ktoré nám pomôžu reštartovať naše telo po zimnom období. Začínajú rásť práve teraz a pomôžu nám doplniť tak veľmi potrebné vitamíny.
Medvedí cesnak je v poslednej dobe veľkým hitom. Už skoro každý objavil jeho liečové účinky aj príjemnú chuť. Jeho výrazná vôňa, mierne korenistá chuť a liečivé účinky sú totiž známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho vo veľkom využívali napríklad v kuchyni či pri liečbe mnohých ochorení.
Obľubujú ho i lesné zvieratá. Napríklad diviaky alebo medvede zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa jednej legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj svoj prívlastok medvedí.
Medvediemu cesnaku sa darí prevažne v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy. Lesíky s dostatok vlahy máme práve v okolí nášho majestátneho Váhu.
V našich oblastiach začínajú drobné zelené lístky rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca. V okolí nášho mesta už začal rásť. Už teraz môžete pozorovať malé lístky vykúkajúce z ešte celkom neprebudenej pôdy. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Po odkvitnutí jeho listy a stonka zhnijú a stanú sa súčasťou pôdy.
Zájdite za kemping, práve teraz jeho dosť v okolí „špicov“. Pomaly začína vykúkať a objavujú ho nielen zvieratá, ale už aj ľudia.
Nájsť a rozpoznať medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité. Pokrýva veľké plochy, ktoré častokrát pripomínajú zelené koberce. Prezradí ho vždy aj jeho typická cesnaková vôňa.
Poznávacie znaky:
Veľký pozor by ste si mali dávať na zámenu cesnaku s konvalinkou. Tá však začína rásť trochu neskôr. Cesnak takmer vždy prezradí jeho typická cesnaková vôňa.
Je to síce sezónna bylinka, ale môžeme ju spracovať na mnoho spôsobov. Dobré je uskladniť ho v mrazničke, ale aj ihneď využiť pri varení, pečení alebo pripraviť z neho chutný pokrm na studeno, aby sa v ňom zachovali všetky vitamíny. Najlepšie je spotrebovať ho hneď. Nakrájať na maslový chlebík, do čerstvého šalátu, do pomazánky alebo ho podávať ako prílohu k hlavnému jedlu.
Veľmi obľúbené je však aj pesto z medvedieho cesnaku, na ktoré nájdete recept na tomto odkaze.
Takisto vydrží niekoľko dní v chladničke a krájať si ho môžete aj na cestoviny, omáčky či do polievok. Recept na nezvyčajné medvedie buchtičky zas nájdete v našom článku z minulého roka.