28.04.2024, meniny má
7. marca 2022

Ján Himpán zo Serede je 115-násobný darca krvi. S darovaním krvi však nekončí. Má cieľovú métu, ku ktorej sa pomaly približuje

Ján Himpán zo Serede je 115-násobný darca krvi. S darovaním krvi však nekončí. Má cieľovú métu, ku ktorej sa pomaly približuje
Zdroj: seredsity.sk/pixabay
reklama

Darovanie krvi patrí medzi najjednoduchšie spôsoby, ako môžete inému človeku pomôcť a v niektorých prípadoch aj zachrániť život. Darovaná krv putuje napríklad pacientom, ktorí sa liečia na leukémiu či iné nádorové ochorenia, obetiam nehôd a ľuďom, ktorí podstupujú rôzne operácie.

Táto záležitosť nemusí byť každému príjemná, no vždy sa nájde niekto, kto sa rozhodne svojou „kvapkou krvi“ pomôcť. Medzi priekopníkov bezplatného darcovstva krvi v našom meste patrí p. Ján Himpán, ktorý absolvoval v poradí už 115. darovanie krvi. Informáciu priniesla Iveta Tóthová pre Seredské novinky.

Dar krvi, dar života

K darovaniu krvi priviedla p. Himpána vážna choroba otca, kedy si uvedomil, aká je krv vzácna a potrebná. Ako bývalý profesionálny vojak začal vo funkcii veliteľa výcvikového strediska organizovať ešte v roku 1993 spolu s vojakmi hromadné darovania krvi.

Do roku 1999 zorganizoval odbery krvi v celkovom množstve 1 000 litrov. Spoločne pripravili až 10 000 organizovaných odberov. Za tieto humánne aktivity im minister obrany udelil v roku 1998 ocenenie Vojenský čin roka.

reklama

Držiteľ najvyššieho možného ocenenia

Ján Himpán s darovaním krvi neprestal ani po odchode do zálohy. Za jeho vysoko humánnu aktivitu sa stal laureátom ocenenia Vojenský čin roka 2018. Mimoriadnu cenu mu v júni 2019 odovzdal minister obrany SR. Na základe tohto ocenenia bol prijatý aj prezidentkou SR Zuzana Čaputovou.

Od roku 2019 je držiteľom najvyššieho možného ocenenia – plakety prof. MUDr. Jána Kňazovického za 100 bezplatných odberov krvi. Jeho cieľová méta je však 120 odberov, k čomu sa pomaly približuje.

Pomáhal na viacerých miestach

Ján Himpán sa podieľal na záchrane ľudských životov a pomoci ľuďom v núdzi na viacerých miestach sveta, napr. v roku 2003 pri zemetrasení v Iráne, v roku 2005 pri poskytovaní humanitárnej pomoci USA po hurikáne Katrina, v roku 2006 bol veliteľom stanového mestečka pre l’udí bez domova z Bratislavy a okolia.

Aktívne sa zúčastnil na záchranných prácach po povodniach v Bulharsku a Rumunsku. V roku 2020 mu bolo udelené Čestné občianstvo mesta Sereď.

Zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: seredskenovinky.sk
Zdieľať na Facebooku